33.1 C
Craiova
duminică, 30 iunie, 2024

Scurte ştiri

Cea mai mare monedă de aur din lume, expusă la Viena

Vienezii au posibilitatea să admire pentru câteva zile cea mai mare monedă de aur din lume, expusă la Muzeul de Istorie a Artei din capitala austriacă. Aceasta are o grosime de trei centimetri, un diametru de aproape o jumătate de metru şi cântăreşte 100 de kilograme. Moneda „Canadian Maple Leaf“, care are o puritate de 99,9 procente, este expusă într-o vitrină special amenajată. Valoroasa piesă de aur, inscripţionată pe o parte cu chipul reginei Elisabeta a II-a, iar pe cealaltă cu o frunză de arţar, este estimată la două milioane de dolari. Moneda a fost realizată de Monetăria statului canadian cu ocazia celei de-a 100-a aniversări, în lume existând doar cinci astfel de piese de aur. Iniţial, fuseseră planificate 11 monede, dar numărul lor a fost redus la şase. Una dintre ele a fost retrasă, pentru că era cu două grame mai uşoară decât „suratele“ sale. Alături de cea mai mare monedă din lume, în muzeul vienez este expusă şi cea mai mică monedă din aur din antichitate. Bănuţul care cântăreşte doar 0,24 grame datează din secolul II î.d.H., fiind descoperit în Austria.

 

Muşcat de rechin în dormitor

Adolescentul britanic Sam Hawthorne a avut parte de o sperietură pe cinste, el reuşind „performanţa“ de a fi muşcat de faţă de un rechin, pe când se afla la el în dormitor. Istoria este cu atât mai incredibilă, cu cât locuinţa ghinionistului britanic se află în localitatea Dudley, la mare distanţă de mare sau de ocean. Potrivit presei britanice, adolescentul a plecat la o plimbare nocturnă, în timpul căreia s-a lovit de un raft din camera sa. Aici era aşezat de ani buni un craniu uriaş de rechin cu tot cu dantură, un suvenir adus de părinţii lui Sam dintr-un concendiu. Craniul a căzut pe băiat, iar dinţii au pătruns adânc în piele. Din fericire, Sam s-a ales cu o cicatrice pe faţă în urma acestei peripeţii.

 

George Clooney, din nou singur

După un an de relaţie, cunoscutul actor american George Clooney şi prietena lui, Sarah Larson, au decis să se despartă. Informaţia nu a fost confirmată de reprezentantul actorului, Stan Rosenfield, care a precizat: „Nu fac nici un comentariu despre viaţa personală a lui George“.

Cei doi amorezi s-au cunoscut în Las Vegas, cu patru ani în urmă, când Larson lucra ca ospătăriţă la The Whiskey Bar. Ei au devenit un cuplu abia anul trecut, prima lor apariţie în public fiind la Festivalurile de film de la Veneţia şi Deauville. Sarah l-a însoţit pe Clooney şi la decernarea premiilor Oscar, fiind prima iubită care şi-a făcut apariţia la braţul starului la un asemenea eveniment. Deşi mulţi vorbeau la un moment dat despre o nuntă, actorul a negat categoric.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS