4 C
Craiova
joi, 12 decembrie, 2024

Scurte stiri

Distrigaz se plânge că majorarea
e prea mică

Furnizorul de gaze naturale Distrigaz Sud a anunţat vineri că majorarea preţului gazelor, stabilită de Agenţia Naţională pentru Reglementare în Energetică (ANRE), acoperă doar parţial costurile companiei, ceea ce va determina măsuri drastice împotriva rău-platnicilor.

„Având în vedere că procentul aprobat de ANRE se situează sub cel care ar fi permis funcţionarea societăţii în condiţiile normale de piaţă şi pentru a limita pierderile, vom fi nevoiţi să adoptăm o atitudine drastică în ceea ce priveşte gestionarea recuperării sumelor facturate. De asemenea, un astfel de dezechilibru între preţul de achiziţie al gazului şi cel de vânzare ar putea avea un impact negativ asupra securităţii aprovizionării cu gaz natural pentru perioada iernii şi va fi afectată şi sănătatea financiară a societăţii, aceasta condiţionând realizarea ameliorării calităţii serviciilor oferite clienţilor“, se arată într-un comunicat de presă emis de companie.

Distrigaz Sud a precizat că va pregăti o cerere justificată pentru a solicita o nouă majorare a preţului gazelor din luna octombrie a acestui an.

Amintim că ANRE a anunţat joi majorarea preţurilor la gaze naturale livrate populaţiei de la 1 iulie cu 12,5% pentru clienţii Distrigaz Sud, în condiţiile în care această companie ceruse o majorare cu 22% a tarifelor, începând cu 1 iulie 2008.

Adrian DINU

Ajustarea dobânzii-cheie nu scumpeşte creditele

Băncile nu vor scumpi pe termen scurt creditele în lei, ca urmare a majorării dobânzii-cheie la 10% deoarece acestea şi-au ajustat deja costurile pentru perioada următoare, în urma creşterilor anterioare de dobândă aplicate de BNR, a declarat vineri preşedintele Asociaţiei Române a Băncilor (ARB), Radu Graţian Gheţea.

„Băncile nu urmăresc restricţionarea creditării, ci atragerea cât mai multor clienţi. Nu vom vedea în perioada următoare creşteri ale dobânzilor la credite în lei deoarece băncile au făcut deja ajustările în urma majorării dobânzii de politică monetară anterioară“, a precizat Gheţea, prezent la un seminar despre creditare, la care a participat şi guvernatorul băncii centrale, Mugur Isărescu.

Adrian DINU

Creşterea economică poate depăşi 8%

Creşterea economică a României ar putea depăşi nivelul de 8% în acest an, chiar fără să fie an agricol foarte bun, aşa cum se anunţă 2008, a declarat vineri guvernatorul BNR, Mugur Isărescu.

În primul trimestru, economia României a crescut peste aşteptări, cu 8,2% în termeni reali, faţă de acelaşi interval din 2007, susţinută în special de avansul construcţiilor şi serviciilor.

Guvernatorul băncii centrale a avertizat că o creştere economică accelerată este favorabilă atâta timp cât nu extenuează resursele economiei. În caz contrar, supraîncălzirea economiei duce la dezechilibre externe şi la inflaţie, a menţionat Isărescu, citat de NewsIn.

Pe de altă parte, Isărescu consideră că un deficit optim al balanţei de plăţi
s-ar situa în jurul a 7% din produsul intern brut (PIB), nivel echivalent cu cel al investiţiilor străine directe, însă, în cazul României, ar fi sustenabil şi un deficit extern de 9-10% din PIB. „Aproximativ o jumătate din deficitul de cont curent este acoperit de investiţiile străine directe, restul provenind din consum“, a menţionat Isărescu, la o dezbatere cu reprezentanţi ai sistemului bancar pe tema creditării.

Anul trecut, deficitul de cont curent al României a crescut cu 66,1% faţă de 2006.

Adrian DINU

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS