4 C
Craiova
joi, 12 decembrie, 2024

Scurte ştiri

Prima statuie din Europa a lui Bob Marley a fost inaugurată în Serbia

Prima statuie a lui Bob Marley din Europa, cu o înălţime de aproximativ doi metri, a fost inaugurată în Serbia, în satul Banatski Sokola. Statuia, plasată lângă şcoala primară din sat, cu faţa la terenul pe care se ţine de patru ani festivalul de muzică Rock Village, îl înfăţişează pe icon-ul reggae jamaican cu chitara sa şi cu pumnul drept ridicat spre cer. Pe soclul monumentului se poate citi textul: „Bob Marley, luptând pentru libertate înarmat cu o chitară“.

Inaugurarea monumentului a atras, în micul sat izolat, aflat la marginea regiunii sârbeşti Banat, câteva mii de iubitori ai genului reggae, din toată Serbia şi de toate vârstele, dintre care mulţi agitau steaguri jamaicane, precum şi portrete ale lui Marley. Seara, în întregime cosacrată ritmurilor din Caraibe, a fost animată şi de muzica unei trupe reggae locale şi a jamaicanilor Ras Abraham şi The Irie Wibes, aduşi special pentru această ocazie în satul sârbesc, care numără aproximativ 300 de locuitori. Ideea statuii i-a aparţinut organizatorului festivalului Rock Village, Mirko Miljus, care consideră că acest monument este cadoul perfect pentru satul său natal, unde trăiesc 17 comunităţi etnice, pentru că Bob Marley este un „simbol al luptei pentru toleranţă şi pentru o lume mai bună“. În seara inaugurării, Miljus a citit mesajul ministrului jamaican al culturii, prin care acesta din urmă mulţumeşte Serbiei şi cetăţenilor ei, primii din Europa, care i-au făcut statuie lui Marley. În august anul trecut, un alt sat din Banatul sârbesc a devenit celebru prin inaugurarea unei statui înfăţişându-l pe boxer-ul Rocky Balboa, personajul de film interpretat de Sylvester Stallone.

„Boogie“ candidează la Premiile Academiei Europene de Film

Pelicula „Boogie“, în regia lui Radu Muntean, a fost aleasă să facă parte din cele 20 de filme ce vor candida la Premiile Academiei Europene de Film, echivalentul Oscarurilor în Europa, care se vor decerna pe 6 decembrie, anunţă casa de producţie MultiMedia Est. Ceremonia de decernare a Premiilor Academiei Europene va avea loc la Copenhaga. Filmele au fost alese de membrii instituţiei European Film Awards (EFA) şi de critici de film, pe baza propunerilor făcute de instituţiile de film europene, festivaluri, presă, membri EFA din ţările participante şi de profesionişti din domeniul cinematografiei. Nominalizările vor fi făcute în urma votului celor 1.650 de membri ai EFA, la categoriile de film european, regizor, actor, actriţă, scenarist şi director de imagine.

„Scopul decernării acestor premii este de a celebra diversitatea şi calitatea cinematografului european, de a aduce noi spectatori la filmele produse aici şi de a atrage atenţia asupra talentelor care continuă să apară în Europa“, spun organizatorii EFA. „Boogie“ a avut premiera mondială la Cannes, în cadrul secţiunii Quinzaine des Realisateurs, apoi a fost prezent la cel de-al doilea festival de clasă A, Karlovy Vary, la Palic (Serbia), unde a primit Premiul Special al Juriului, la TIFF, Munchen, Ierusalim, Anonimul (Sf. Gheorghe), unde a obţinut premiul pentru cea mai bună regie, Sarajevo (Bosnia şi Herţegovina), Melbourne (Australia), iar în viitorul apropiat la Varşovia (Polonia), Motovun (Croaţia), Namur (Belgia).

Florin Piersic, Tudor Gheorghe şi Dan Puric, la Festivalul Artelor Bucureşti

Artişti ca Florin Piersic, Tudor Gheorghe şi Dan Puric vor participa la prima ediţie a Festivalului Artelor Bucureşti, care va include spectacole de teatru, muzică clasică şi pantomimă, în perioada 2-9 noiembrie, la TNB, Ateneul Român, Opera Română, Sala Radio şi Sala Palatului. În prima seară, pe 2 noiembrie, este programat un recital extraordinar al pianistului Dan Grigore, acompaniat de Orchestra Naţională Radio. O zi mai târziu, va cânta Tudor Gheorghe, în spectacolul „Anotimpurile poeziei româneşti“, iar Florin Piersic va juca, alături de Emilia Popescu, în piesa „Străini în noapte“, în regia lui Radu Beligan. Festivalul Artelor din Bucureşti mai include lansarea volumului „Note de insomniac“, de Radu Beligan, şi un spectacol susţinut de actorul Dorel Vişan, care va recita, printre altele, poemele „Decebal“ şi „Luca Arbore“ de Mihai Eminescu. Alexandru Tomescu, deţinătorul viorii Stradivarius, va susţine un recital pe 8 noiembrie, iar în ultima seară, pe 9 noiembrie, Dan Puric şi Corul Patriarhiei Române vor prezenta spectacolul „Confesiuni“. „Publicul are nevoie de spectacole autentice româneşti. Vreau ca, din doi în doi ani, oamenii să aibă posibilitatea să urmărească un festival care să reunească mari artişti ai scenei româneşti“, a declarat Pepino Popescu, preşedintele festivalului.

Coregraful Florin Fieroiu, la Gala Tânărului Actor HOP

Coregraful Florin Fieroiu va conduce ateliere de mişcare pentru tinerii actori care vor fi prezenţi la cea de-a XI-a ediţie a Galei Tânărului Actor HOP, ce are loc între 3 şi 6 septembrie, la Mangalia. Atelierele, conduse de coregraful Florin Fieroiu, reunite sub titlul „Alteritate“, vor avea loc în trei dintre cele patru zile ale Galei. Florin Fieroiu face parte şi din juriul care va acorda premii tinerilor actori, la finalul evenimentului. Pe lângă Florin Fieroiu, din juriu mai fac parte regizorul Alexandru Berceanu, actriţele Andreea Bibiri şi Virginia Mirea şi actorul Dan Tudor. Pe 6 septembrie, juriul va acorda premii pentru secţiunile Individual şi Grup. La secţiunea individual, în cadrul căreia concurenţii trebuie să interpreteze câte un fragment de cinci minute din „Statistică“, de I.L. Caragiale, vor fi premiaţi cel mai bun actor şi cea mai bună actriţă. La secţiunea Grup, în cadrul căreia vor fi prezentate spectacole inspirate din texte precum „Hai să ne jucăm de-a Hamlet“, după William Shakespeare, şi „Apa de Havel“, de Matei Vişniec, va fi acordat premiul pentru cel mai bun spectacol.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS