8.4 C
Craiova
joi, 12 decembrie, 2024
Știri de ultima orăSportRomânia, victorie amară

România, victorie amară

Elevii lui Aihan Omer au trecut de Rusia, dar victoria obţinută a lăsat un gust amar tuturor, naţionala noastră terminând pe locul 15 turneul final din Croaţia, o poziţie neonorantă pentru handbalul românesc, obişnuit cu performanţe.

 

România, cvadruplă campioană mondială, a terminat pe locul 15 la ediţia din 2009 a CM din Croaţia, ratând obiectiv după obiectiv. Selecţionerul Aihan Omer, care are meritul că a calificat reprezentativa masculină la un turneu final după 14 ani de absenţă, era foarte încrezător în şansele echipei sale înainte de startul competiţiei. „Promit că nu ne vom face de râs!“, afirma antrenorul român de origine tătară, dar calificarea în grupele principale, obiectivul României la CM din Croaţia, nu s-a realizat. Asta pentru că Vali Ghionea şi compania au terminat pe locul patru în Grupa A, înregistrând trei înfrângeri, cu Franţa (31-21), Ungaria (30-27) şi în decisivul cu Slovacia (28-23), lăudându-se cu victoria în faţa Argentinei (30-26) şi Australiei (40-20). Repartizaţi în „Cupa Preşedintelui“, tricolorii şi-au fixat un nou obiectiv, şi anume clasarea pe locul 13. Prima adversară în acest turneu, care urma să stabilească şi ierarhia locurilor 13-24, a fost Cuba, în faţa căreia elevii lui Aihan Omer s-au impus clar, scor 39-28. A venit rândul Kuweitului să „cadă“ în faţa românilor, scor 34-27. A urmat o scontată înfrângere contra Spaniei, scor 40-32, ibericii „distrugând“ şi cel de-al doilea obiectiv al naţionalei masculine.

 

Locul 15, modest, dar meritat

 

Ultima partidă a României de la CM din Croaţia a fost în compania Rusiei. Din fericire, tricolorii s-au impus în faţa selecţionatei Rusiei cu scorul de 42-38 (25-21) şi au ocupat locul 15 la acest turneu final, poziţie care nu poate încânta susţinătorii handbalului românesc, dar justă ţinând cont de realizările avute.

România a început foarte bine meciul cu ruşii, iar în minutul 3 scorul era 3-0. Adversarii s-au apropiat la 4-3 (’6), dar elevii lui Aihan Omer au continuat să joace bine, mărind diferenţa la cinci goluri, scor 10-5 (’11). Până la pauză, Rusia a mai fost o singură dată la un gol, 19-18 (’24), dar în rest formaţia noastră a condus clar ostilităţile. La jumătatea meciului, scorul era favorabil României, cu 25-21, după o repriză în care apărările celor două selecţionate nu au fost punctele forte.

În partea secundă, România şi-a mărit diferenţa la şapte goluri, scor 32-25 (’41), însă ruşii au reechilibrat disputa pe fondul lipsei de concentrare din echipa noastră, scorul ajungând la 33-31 (’45) sau 35-34 (’51). Handbaliştii români s-au mobilizat şi au reuşit patru goluri consecutive care au adus liniştea în tabăra noastră, asigurând un succes pe deplin meritat.

În acest ultim meci, Aihan Omer i-a trimis pe teren pe următorii jucători: Stănescu (6 intervenţii), Popescu (10) – Irimescu (8 goluri), Ghionea (7), Petrea (7), Georgescu (6), Timofte (6), Jurcă (3), Rohozneanu (3), Iacob (2). De partea cealaltă, Rusia a mizat pe: Grams (9 intervenţii), Kostygov (7) – Dibirov (12), Igropoulo (8), Chernoivanov (6), Rastvortsev (6), Ivanov (2), Aslanyn (2), Filippov (1), Revin (1).

 

Gaţu a uitat de ratarea obiectivului

 

Preşedintele FRH, Cristian Gaţu, a afirmat că ratarea obiectivului echipei naţionale masculine la CM din Croaţia a trecut în planul secund, importantă fiind experienţa acumulată de jucători. „În primul rând pentru noi, calificarea la Mondiale a fost un succes, după 14 ani de absenţă. Din punctul meu de vedere, faptul că s-a atins sau nu obiectivul a trecut în planul secund. Au fost lucruri bune, dar şi mai puţin bune. Consider că marele câştig este faptul că naţionala a acumulat un bagaj mare de experienţă la Mondiale, care îi va folosi în viitor. La minusuri putem trece inconstanţa din aproape fiecare meci, care ne-a costat. Aparent, se poate vorbi despre lipsa unei pregătiri fizice, dar eu cred că totul a plecat de la psihic“, a explicat oficialul FRH. „Vom trece la o analiză, care este foarte importantă pentru competiţiile următoare. Trebuie făcută o selecţie foarte obiectivă şi programate meciuri de pregătire cu echipe foarte puternice, asta am discutat cu antrenorii. Cert este că Aihan Omer are contractul prelungit până în 2012, cu obiectiv de calificare a naţionalei la JO de la Londra“, a completat Cristian Gaţu.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS