Marea artistă Olga Tudorache vine la Craiova
Spectatorii craioveni vor putea vedea în acest început de primăvară un spectacol în care marea actriţă Olga Tudorache, recent distinsă de Senatul UNITER cu Premiul de Excelenţă, va face proba măiestriei sale artistice, care a propulsat-o în loja de onoare a teatrului naţional românesc. Luni, 23 martie, la ora 18.30, DCN Multimedia Production va prezenta, la sala „Amza Pellea“ a Teatrului Naţional Craiova, spectacolul cu piesa „Noiembrie“, de Ana Maria Bamberger, regia Alice Barb. Din spectacol fac parte cunoscuţii actori George Motoi şi Cecilia Bârbora. Piesa a fost scrisă special pentru marea doamnă a teatrului românesc şi reprezintă, aşa cum declara regizorul, „o poveste de familie despre dragoste şi trădare, despre singurătate şi minciună şi, în cele din urmă, despre moarte. „Premiera acestui spectacol a avut loc în 2003 şi a fost urmată de o serie de turnee internaţionale de succes. Critica românească de teatru s-a pronunţat la superlativ de-spre jocul Olgăi Tudorache, cea care interpretează rolul unei mari actriţe aflate în amurgul vieţii şi care îşi rememorează întreaga existenţă.
Mirela MARINESCU
Săli pline la un spectacol de excepţie
Musicalul „Omul din La Mancha“, regia Cezar Ghioca, face săli pline la Teatrul Naţional „Marin Sorescu“, spre deliciul miilor de spectatori care l-au văzut până în prezent. De la premiera din 1 noiembrie 2008, musicalul a beneficiat de cinci reprezentaţii, toate, jucate cu casa plină, avându-l ca interpret principal pe memorabilul Tudor Gheorghe în rolul Don Quijote, secondat cu brio de Valentin Mihali (Sancho Panza). Cel puţin 25.000 de spectatori au vizionat acest spectacol făcut după toate regulile reţetei de dincolo de ocean, acolo unde musicalul jucat cu precădere pe Braodway este o adevărată artă regală. Următorul spectacol în care îl veţi putea vedea pe Tudor Gheorghe, alături de actorii de excepţie ai Naţionalului craiovean, va fi marţi, 17 martie, ora 18.30. Biletele pot fi procurate de la agenţia teatrului, cu preţuri cuprinse între 30 şi 50 de lei.
Mirela MARINESCU
Sorin Leoveanu, nominalizat la premiile UNITER
Cunoscutul actor al Teatrului Naţional „Marin Sorescu“, Sorin Leoveanu, a fost recent nominalizat la premiile UNITER pe anul 2008, de un juriu format din criticii de teatru Magdalena Boiangiu, Victor Scoradeţ şi Ionuţ Sociu.
Sorin Leoveanu a fost nominalizat la categoria „Cel mai bun actor într-un rol secundar“ pentru rolul Lucio, din spectacolul cu titlul „Măsură pentru măsură“, de W. Shakespeare, în regia lui Silviu Purcărete. Actorul Naţionalului craiovean a fost nominalizat la această ediţie alături de András Hatházi, actor la Teatrul Maghiar de Stat Cluj-Napoca, şi de Tibor Pálffy, de la Teatrul „Támasi Áron“, Sfântu Gheorghe. Pentru rolul Lucio, Sorin Leoveanu a fost apreciat de critica de specialitate. „Supraveghetorul general al întregii puneri în scenă (instalarea la putere a ahtiatului inchizitor Angelo) nu mai e ducele, ci un personaj secundar în piesă, Lucio, prietenul lui Claudio (jucat, într-o interpretare de satir şi cu o siguranţă a rolului care te lasă cu gura căscată, de Sorin Leoveanu), care organizează scenic momente succesive (unde comunitatea, de destrăbălaţi cum e ea, serveşte drept public şi instanţă), devenind garantul libertăţii de expresie în raport cu autoritatea (e spurcat la gură la adresa ducelui) şi al liberului acces la decizia publică“, se titra în numărul 155 al Observatorului cultural.
Mirela MARINESCU
„Slumdog Millionaire“, în România
Filmul „Slumdog Millionaire“ şi romanul care l-a inspirat, ambele cu numeroase premii în palmares, au fost lansate vineri în România. Marele câştigător la galele Oscar şi Globul de Aur de anul acesta poate fi văzut, tot de vineri, şi în cinematografele româneşti.
Cu un buget estimat la 15 milioane de dolari, „Slumdog Millionaire“ a fost lansat în cinematografele din SUA pe 23 ianuarie 2009, reuşind să adune din încasări, până la 1 martie, peste 115 milioane de dolari. Filmul este o coproducţie SUA-Marea Britanie-India, care demonstrează că Hollywood şi Bollywood pot colabora cu succes. Povestea din acest film, comică şi romantică în egală măsură, are ca protagonist un tânăr indian care participă la un concurs TV de cultură generală pentru a-şi impresiona prietena.
NewsIn
Alexandru Macedonski,
emir al poeziei româneşti
Biblioteca Judeţeană „Alexandru şi Aristia Aman“ a organizat vineri expoziţia de carte Alexandru Macedonski – „emir“ al poeziei româneşti, pentru a marca, în acest fel, împlinirea a 155 de ani de la naşterea poetului, prozatorului şi dramaturgului.
Macedonski a fost fondatorul revistei şi cenaclului Literatorul în anul 1880 şi a încurajat, la începuturile activităţii lor scriitoriceşti, numeroşi tineri talentaţi ai vremii, printre care George Bacovia şi Tudor Vianu. Expoziţia conţine ediţii valoroase ale operei macedonskiene – ediţii cu autograf şi ediţii prime: volumul „Prima Verba“ – 1872 (volum de debut), „Bronzes“ – 1897, „Le Calvaire de Feu“ – 1906, în limba franceză, dar şi o ediţie liliput apărută în 2003. Invitaţii Bibliotecii Judeţene „Alexandru şi Aristia Aman“ la această manifestare au fost elevi din clasele V-VIII ai Şcolii nr. 32 „Alexandru Macedonski“ din Craiova. Expoziţia va fi deschisă timp de zece zile în spaţiul expoziţional situat la etajul I al clădirii „Aman“.
Mirela MARINESCU