Ordinul ministrului sănătăţii, suspendat de judecători
La Spitalul Municipal „Filantropia“ din Craiova nu se va face reducere de paturi. Chiar dacă există un ordin al ministrului sănătăţii în acest sens, cele 27 de paturi de la „Filantropia“ care ar fi trebuit desfiinţate până acum rămân deocamdată la locul lor. Aşa a hotărât Curtea de Apel Craiova, care a emis pe 22 iulie o decizie definitivă şi executorie de suspendare a ordinului, la solicitarea sindicatelor SANITAS, până la pronunţarea instanţei de fond. Cu alte cuvinte, actul normativ contestat – Ordinul nr. 659/01.06.2010 – se suspendă până când instanţa se va pronunţa asupra legalităţii acestuia.
Potrivit Ordinului nr. 659/2010, Spitalul „Filantropia“ ar fi trebuit să reducă cinci paturi de la Cardiologie, un pat de la Clinica de Medicină Internă I, cinci paturi de la Clinica de Medicină Internă II, trei paturi de la Clinica de Medicină Internă III, cinci paturi de la nou-născuţi, trei paturi de la terapie intensivă, două paturi de la Secţia Obstetrică-Ginecologie I şi trei paturi de la Secţia Obstetrică-Ginecologie II. Sindicaliştii au contestat ordinul, motivând că secţiile respective ar fi pline de pacienţi care ar sta şi câte doi într-un pat. Conducerea Spitalului Municipal „Filantropia“ Craiova susţine însă că nu au fost cazuri de bolnavi cazaţi câte doi în pat. Nici controalele efectuate de Direcţia de Sănătate Publică Dolj nu au putut să demonstreze cele susţinute de sindicalişti.
Simona TUDOR
Maidanezii din Târgu Jiu vor fi sterilizaţi
Autorităţile locale din Târgu Jiu au decis ca aproximativ 300 de câini, dintre care 140 de femele, să fie sterilizaţi săptămânile viitoare. Vor fi castraţi aproximativ zece câini pe zi. Sterilizarea va fi făcută pe banii primăriei. „Sterilizarea se face în regie proprie, suportăm materialele din banii noştri. În Târgu Jiu sunt între 800 şi 1.000 de câini fără stăpân, numărul lor e într-o uşoară scădere în prezent. Sperăm să menţinem un echilibru“, a precizat directorul Direcţiei de Servicii Comunale, Alexandu Zaharia. În afară de sterilizarea animalelor, medicii veterinari se vor ocupa şi de vaccinarea antirabică şi de deparazitare. „S-a făcut un plan de acţiuni sanitar-veterinare, printre care vaccinarea antirabică, deparazitarea externă şi internă şi sterilizarea. Prima dată, câinele este tranchilizat, apoi anesteziat general. Este un procedeu nu chiar foarte uşor, dar sperăm să fie adoptaţi mai mulţi câini după sterilizare“, a spus medicul veterinar Cristian Petcu.
Mihaela FLOROIU
Locuri de muncă pentru gorjeni
Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă (AJOFM) Gorj a publicat lista cu cele 110 posturi vacante. Potrivit purtătorului de cuvânt al instituţiei, Ana-Maria Niculescu, cele mai multe locuri de muncă sunt pentru persoanele cu studii medii, pentru cele cu studii superioare fiind doar 14 posturi. „Pentru persoanele fără studii superioare există posturi de agent vânzări, barman, bucătar, dulgher, electrician, faianţar, fierar betonist, funcţionar informaţii, infirmieră, îngrijitor, instalator, lăcătuş-mecanic, lucrător gestionar, mecanic auto, muncitor necalificat, ospătar, paznic, secretară, şofer, tinichigiu şi zidar. Pentru cei cu studii superioare sunt disponibile 14 posturi de asistent medic generalist, consilier economic, contabil, farmacist, inginer construcţii civile, inginer topograf, jurisconsult, tehnician veterinar. La sfârşitul lunii iulie, numărul şomerilor din judeţ era de 15.630, corespunzător unei rate de 10,30%. Datele au scăzut în comparaţie cu luna anterioară, dat fiind că am scos din baza de date a agenţiei absolvenţii de liceu din 2009 pentru a lăsa loc celor din acest an, care au terminat liceul şi nu şi-au găsit deocamdată un job sau nu au urmat studii superioare“, a precizat Ana-Maria Niculescu, de la AJOFM Gorj.
Mihaela FLOROIU
Procesul dintre Elena Udrea şi Olguţa Vasilescu se judecă la Bucureşti
Procesul dintre Elena Udrea şi Lia Olguţa Vasilescu se va judeca în continuare la Bucureşti, la Judecătoria Sectorului 5, după ce această instanţă a respins o excepţie invocată de avocatul senatorului PSD, care a cerut ca dosarul să se judece la Craiova. Instanţa a respins ca neîntemeiată excepţia necompetenţei teritoriale a Judecătoriei Sectorului 5, invocată de Olguţa Vasilescu. Următorul termen a fost fixat pentru 5 octombrie. Avocatul Liei Olguţa Vasilescu a cerut, pe 29 iulie, la Judecătoria Sectorului 5, unde se judecă procesul în care ministrul dezvoltării şi turismului, Elena Udrea, a dat-o în judecată pe Vasilescu pentru afirmaţiile făcute în legătură cu arestarea lui Antonie Solomon, ca procesul să se judece la Craiova.
NewsIn
Elicopterul israelian prăbuşit avusese înainte o defecţiune tehnică
Chiar dacă ancheta israeliană înclină către posibilitatea erorii umane în accidentul de elicopter de la Fundata, sunt investigate şi informaţii potrivit cărora acelaşi elicopter Sikorsky CH-53 avusese o defecţiune tehnică cu o săptămână înainte, în timpul unui zbor de antrenament. Defecţiunea fusese remediată atunci şi este încă neclar dacă prăbuşirea a avut legătură cu acest incident, scria ieri cotidianul israelian Jerusalem Post. Un elicopter israelian de transport care participa la exerciţiul comun aerian româno-israelian Blue Sky 2010, a aterizat de urgenţă, pe 18 iulie, în jurul orei 17.00, în zona localităţii Priboiu, din Dâmboviţa, după ce echipajul a sesizat o defecţiune la bord, care a fost remediată. Echipa israeliană de anchetă care investighează accidentul de la Fundata s-a întors vineri în Israel şi a început să cerceteze epava recuperată de la locul accidentului. Cutia neagră a elicopterului a fost găsită la scurt timp după accident, dar este serios avariată şi nu se ştie dacă va putea furniza anchetatorilor informaţii cu privire la cauza accidentului, potrivit Jerusalem Post. Un elicopter CH-53 al armatei israeliene s-a prăbuşit pe 26 iulie în Munţii Bucegi, în apropiere de Fundata, toţi cei şapte militari aflaţi la bord – şase israelieni şi unul român – pierzându-şi viaţa.
NewsIn