Ambasada SUA: România rămâne un aliat de nădejde
România este şi va rămâne un aliat de nădejde al SUA, indiferent ce decizie se va lua cu privire la contractul de achiziţionare de avioane F-16, au declarat ieri, pentru NewsIn, reprezentanţi ai Ambasadei SUA, după ce premierul Emil Boc a anunţat că nu sunt bani pentru achiziţionarea celor 24 de aparate americane.
Boc a declarat miercuri că nu există bani pentru cele 24 de avioane F-16 second hand, a căror achiziţionare a fost aprobată în luna martie de Consiliul Suprem de Apărare a Ţării. Întrebat de un ziarist dacă există în acest moment banii necesari achiziţionării avioanelor F-16, premierul a răspuns scurt: „Nu!“. „Acest aspect reprezintă responsabilitatea Guvernului României şi a Ministerului Apărării Naţionale. România este şi va rămâne un aliat de nădejde al SUA, indiferent de ce decizie se va lua cu privire la acest contract“, a comentat ieri Ambasada SUA. CSAT a aprobat pe 23 martie 2010 achiziţionarea a 24 de avioane F-16 la mâna a doua, propunerea urmând să fie supusă aprobării parlamentului. Preţul avioanelor s-ar ridica la circa 1,3 miliarde de dolari.
Ulterior, ministrul finanţelor, Sebastian Vlădescu, a declarat că în prezent achiziţionarea de avioane multirol F-16 ar fi „de neacceptat“, pentru că România nu îşi permite să aloce 1% din PIB pentru achiziţii militare.
NewsIn
Gigi Becali trebuie să plătească ANAF 3,3 milioane de euro
ANAF a stabilit, în urma controalelor privind tranzacţiile imobiliare derulate de George Becali în perioada 2004-2008, că omul de afaceri are de plătit aproximativ 14 milioane de lei (3,3 milioane de euro), sumă reprezentând TVA şi penalităţi, au declarat surse din ANAF. „ANAF a încheiat în a doua jumătate a lunii iulie controlul la persoana fizică George Becali. În urma verificărilor au fost stabilite sume suplimentare de plată reprezentând TVA şi penalităţi în valoare de 14 milioane de lei“, au afirmat sursele. Potrivit reglementărilor din Codul de procedură fiscală, Becali are la dispoziţie 30 de zile de la data comunicării pentru a contesta decizia. Verificările au început în luna decembrie a anului trecut, primul control fiind efectuat la locuinţa din Aleea Alexandru a omului de afaceri. „Ei mai încearcă să mă prindă cu nu ştiu ce datorii, din 2005, 2006, de plată a TVA-ului. Dar nu au cum să facă asta, totul e în regulă“, a spus atunci Becali. ANAF a iniţiat anul trecut inspecţii fiscale la persoanele care au realizat tranzacţii imobiliare în perioada 2006-2008, pentru a verifica dacă trebuie plătită taxa pe valoare adăugată. Persoanele fizice care efectuează tranzacţii imobiliare în scop personal sunt scutite de plata TVA, iar această facilitate a fost utilizată de numeroşi dezvoltatori, care au înregistrat transferurile în nume personal şi nu prin intermediul unor firme. Fiscul consideră însă că dovedirea unor acte de comerţ derulate de o persoană fizică implică automat plata TVA.
NewsIn
Roşia-ciocolată de Scărişoara va uimi Bucureştiul
Fermierii din judeţul Olt vor fi prezenţi, în acest wekend în curs, la Târgul de Produse Ecologice de la Bucureşti, unde, alături de confraţi din alte zone ale ţării, vor expune, ca şi la ediţiile precedente ale manifestării, mult gustatele şi apreciatele lubeniţe de Scărişoara, legume olteneşti tradiţionale (roşii, castraveţi, vinete, dovlecei, ardei gras din soiuri româneşti), dar şi vestitele soiuri-hibrid adaptate solului şi climei din sud. Ce-ar putea fi mai apetisant, se-ntreabă, pe bună dreptate, gazdele târgului, decât roşia-ciocolată, o adevărată minune izbutită de o familie de ingineri horticoli din Scărişoara, sau decât piersicile, prunele şi caisele din aceeaşi renumită comună olteană? A zecea ediţie a Târgului naţional de produse ecologice, tradiţionale şi naturale obţinute în ferme şi gospodării ţărăneşti are loc între 6 şi 8 august, în intervalul orar 9.00-18.00, în parcul Academiei de Ştiinţe Agricole şi Silvice „Gheorghe-Ionescu Şişeşti“ din Bucureşti.
Dan CODREA
Alţi şefi la taxe şi impozite
Direcţia Taxe şi Impozite a Craiovei are al treilea director executiv în două săptămâni. Ioan Văcariu, directorul executiv, s-a pensionat săptămâna trecută, lăsându-l la cârmă pe Eugen Călinoiu, director executiv adjunct. Acesta s-a transferat, la rândul său, în interes de serviciu la Direcţia Generală a Finanţelor Publice Dolj, la conducerea unui departament. Rămasă fără nici un şef peste taxe şi impozite, primăria a numit cu delegaţie doi directori: Sorin Marcu, pe funcţia de director executiv, şi Claudia Udrescu, pe funcţia de director executiv adjunct. Cei doi au ocupat până la numire posturi de conducere la servicii din cadrul Direcţiei Taxe şi Impozite Locale Craiova: Certificate de atestare fiscală, respectiv Constatare şi executare silită persoane juridice.
Marian BĂDÎRCI