22.9 C
Craiova
vineri, 20 septembrie, 2024
Știri de ultima orăSportŞtiinţa, în ceaţă!

Ştiinţa, în ceaţă!

Universitatea    1
Gloria Bistriţa    2
Stadion
„Ion Oblemenco“, spectatori – 15.000.
Au marcat: Ciucă (‘27) / J.Moraes (‘10,’42).
Universitatea: Stanca – Ciucă, V. Găman, D. Stoica, Bărboianu – Wobay (‘62, Gîngioveanu), Ologu, Dilevski, M.Costea (‘59, Fl. Costea) – Dina (‘79, Stoianof), Al. Piţurcă. Manager-antrenor: Victor Piţurcă.
Gloria Bistriţa: Albuţ – Achim, Szukala, V. Năstase (‘79, Al. Tudose), Săceanu – Predescu, Anton, A. Mureşan, C. Petre – Băjenaru (‘70, Mărginean) – J. Moraes (‘72, B. Moraes). Antrenor: Nae Manea.
Cartonaşe galbene: Bărboianu, Găman, Ciucă / C.Petre, Achim, J. Moraes.
Au arbitrat: A. Constantin – C. Savu, L. Ciubotariu.

Fără Iliev, Gargorov, Prepeliţă, Dănănae şi cu Piţi în tribune, Universitatea a dominat şi a ratat mult, în timp ce J. Moraes, la capătul a două faze aproape identice, a marcat două goluri ca în curtea şcolii la singurele şuturi pe poartă ale Gloriei. În repriza a doua, Craiovei i-a fost refuzat un penalti.

Atmosferă senzaţională în tribune, suporterii alături de echipă, cu un nou slogan pentru Ştiinţa – „puterea alb-albastră“… În teren: o Universitate fără „numărul unu – VP“, exilat de LPF în tribună, fără Iliev, Gargorov şi Prepeliţă (nerefăcuţi) şi Dănănae (rezervă) şi o Glorie venită la ciupeală (în precedentele 15 meciuri, bistriţenii au obţinut, în deplasare, doar un punct!). Un fel de complex Bistriţa exista, dar alb-albaştrii (unii, nu toţi) au tratat meciul cu uşurica. Şi deznodământul întâlnirii este cunoscut: Craiova a ajuns la – 4 în „clasamentul adevărului“, bifând, acasă, a treia înfrângere consecutivă în era Piţurcă (după Vaslui şi Oţelul).
Ce s-a întâmplat pe teren? Craiova a început furibund, ar fi putut deschide scorul repede (ocazii: Găman, M. Costea), dar brazilianul J. Moraes a profitat de adormirea din apărarea noastră, inclusiv a lui Stanca şi, cu un şut din interiorul careului, a deschis scorul, 0-1 (‘10). Ştiinţa şi-a reluat atacurile (iarăşi ratare Găman) şi peste 17 minute Ciucă a restabilit egalitatea: la un corner executat de Wobay, Mihai Costea a reluat din foarfecă până la… Ciucă, iar fostul jucător al Gloriei a trimis, din interiorul careului, în plasă, 1-1. A urmat oarecum scenariul de la începutul meciului: Ştiinţa a dominat, dar Gloria s-a bazat pe arma contraatacului, profitând de inadvertenţele defensivei gazdelor. Stanca a scos salvator şutul lui A. Mureşan, apoi fazele ofensive se succed,
ratându-se oportunităţi la ambele porţi (Năstase-Săceanu, Bărboianu, Alex Piţurcă). Cu trei minute înainte de pauză, J. Moraes a scăpat, ca şi la primul gol, din nou singur cu portarul Craiovei (ce făceau Găman şi ceilalţi?!), şi a înscris fără probleme, cu un şut pe jos, Stanca fiind spectator, 1-2 (‘42)!

Penalti neacordat Ştiinţei
 
Al doilea mitan a fost unul în care suporterii au fost dezamăgiţi de neputinţa Ştiinţei de a întoarce rezultatul, chiar dacă echipa gazdă a jucat totuşi fotbal. Craiova a atacat în valuri, dar a ratat mult: Albuţ a scos senzaţional şutul lui Ologu (‘58), apoi oaspeţii, prin Szukala, au respins de pe linia porţii o centrare perfectă a lui Gîngioveanu (‘65). Pentru trei minute, în careul Gloriei s-a petrecut o fază la capătul căreia gazdele au solicitat lovitură de la 11 metri: de la mică distanţă, balonul a venit din pământ în mâna lui Vali Năstase, dar Augustus Constantin a lăsat jocul să continue?!
Universitatea şi-a continuat asaltul spre careul norocosului Albuţ, cu Florin Costea şi Gîngioveanu în vervă, dar nimic nu s-a mai întâmplat până la final, deşi D. Stoica (‘74), Al. Piţurcă (‘82), Florin Costea (‘87 – şut din 12-13 metri peste!) ar fi putut înscrie. Cu vreo cinci minute înainte de final, un „adversar“ neprevăzut şi-a făcut apariţia pe teren, ceaţa densă.

Titi Bîtlan: A fost penalti la Năstase!

Fostul arbitru Titi Bîtlan a comentat astfel faza din minutul 68: „Noul regulament este clar: la orice contact al balonului cu mâna, voluntar sau involuntar, dar care influenţează faza – cum a fost cazul de sâmbătă – se acordă lovitură de la 11 metri. Categoric, Augustus Constantin trebuia să acorde Craiovei
penalti. Luaţi însă antecedentele meciurilor Universităţii arbitrate de Augustus Constantin şi atunci trageţi o concluzie… Totdeauna a avut o doză, un procent anti-Craiova. E suficient să vă reamintesc faza celebră, clară ca lumina zilei, din Ştefan cel Mare, petrecută în februarie (2010 – n.r.) la derbiul Dinamo – Universitatea, 2-1: Florin Costea a fost faultat dur de  Moţi, dar Augustus nu a acordat nici penalti pentru Craiova, nici eliminare la Moţi!“.

Cristescu: Jucătorii Craiovei au dormit

La GSP TV, preşedintele executiv Silvian Cristescu a vorbit de un fel de complex al Universităţii în faţa Bistriţei, apoi a analizat evoluţia echipei alb-albastre: „Nu numai în atac, dar şi în apărare se fac nişte greşeli… Obiectivul nostru anul acesta e să ne formăm o echipă, unii se autoelimină prin prestaţiile lor. I-am văzut eu, i-a văzut toată lumea (…) Pe faza defensivă toată lumea e vinovată, toţi jucătorii trebuie să facă faza defensivă! Cam toţi jucătorii care au intrat pe teren au dormit“.
Despre arbitraj, oficialul Universităţii a spus: „Bistriţa a avut trei situaţii, una a fost ofsaid (faza primului gol – n.r.), noi am avut un penalti (faza cu Vali Năstase – n.r.). Dacă henţul era în careul nostru se dădea penalti!“.

Neagoe: Nu din cauza arbitrajului am pierdut meciul

Victor Piţurcă, care a stat în tribuna oficială, a comunicat cu antrenorii de pe bancă prin telefon. Mesajele erau transmise de Piţi, telefonic, lui Boldici, iar acesta le transmitea lui Neagoe, cel care a condus, de fapt, echipa în meciul de sâmbătă. La conferinţa de presă de după meci, „Geană“ a declarat: „Este foarte greu să vorbeşti despre acest meci. Am luat două goluri ca în curtea şcolii la singurele şuturi pe poartă ale lor. Asta este situaţia, avem aceeaşi problemă cu ratările. Au mai rămas trei etape până în iarnă, apoi vom trage linie şi vom vedea ce schimbări vom face. Nu din cauza arbitrajului am pierdut meciul de azi“.

Mititelu: Luăm puncte din deplasări

După meci, la Digi Sport, finanţatorul Universităţii a afirmat că speră ca Universitatea să recupereze punctele pierdute acasă în cele două deplasări care urmează (la Mediaş, ultimul meci al turului, şi la Cluj, prima partidă a returului şi care, după toate probabilităţile, se va juca în decembrie). „Nu ştiu ce să mai spun. Nu mai am cuvinte. Echipa nu a jucat deloc rău, dar asta e. Îmi pare rău pentru suporteri şi pentru jucători. Mergem înainte, mai urmează trei meciuri importante şi sperăm să luăm puncte din deplasări. Ce explicaţii să îmi dea mie Piţurcă? Noi avem o relaţie bună, nu ştiu de ce vorbeşte lumea că ne certăm!“, a spus Adrian Mititelu.

Găman: Noi dominăm şi punctele le iau alţii

„Din păcate, noi dominăm şi punctele le iau alţii. Ăsta e fotbalul. Echipa a jucat, dar nu am băgat mingea în poartă. Practic, dacă mai spun ceva, aş repeta ce am spus după meciurile cu Vaslui şi Oţelul. Îmi pare rău pentru suporteri şi pentru jucători. Mergem înainte, urmează trei meciuri importante şi sperăm să luăm puncte din deplasări“, a punctat Valerică Găman, căpitan al gazdelor în meciul de sâmbătă.

Nae Manea: Speram doar la o remiză!

Antrenorul Gloriei Bistriţa, Nicolae Manea, a declarat că nu se aştepta la o victorie cu Universitatea Craiova. „Nu mă aşteptam să câştigăm cele trei puncte, speram la o remiză. Am întâlnit o echipă foarte bună, care venea după două rezultate de egalitate la Dinamo. Ne-am dorit foarte mult să nu pierdem aici. Am reuşit o victorie mare, după un joc pierdut acasă cu CFR. În toată această săptămână nu am ieşit cu nici o declaraţie. Azi vin şi vă spun că imediat după meciul cu CFR am discutat cu ei şi eu personal nu am acuzat nici un jucător. Szukala este un jucător de bază la echipă“, a afirmat Manea, citat de mediafax.ro.

Jean Pădureanu: Nu există ofertă de la Craiova pentru
J. Moraes

Finanţatorul Gloriei, Jean Pădureanu, prezent la meci, a comentat pentru GdS desfăşurarea partidei: „Meci bunişor… Am avut şi noroc. Gazdele au avut ocazii multe şi au marcat doar un gol, în timp ce noi ce am avut am marcat! Această victorie de la Craiova este o gură de oxigen pentru viitor. Universitatea? Este o echipă bună şi care
într-un viitor foarte apropiat va fi una de top în România. Chestiunea este să existe răbdare cu Victor Piţurcă şi, bineînţeles, să se asigure un buget corespunzător pentru performanţă“.
Despre interesul Craiovei privind cumpărarea lui J. Moraes, oficialul Bistriţei a punctat: „Nu există nici o ofertă din partea Universităţii pentru brazilianul Junior Moraes. În urmă cu câteva luni, am fost doar întrebat de la Craiova despre J. Moraes, atât. Care este preţul lui acum? Nu ştiu, să vedem…“.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

56 COMENTARII