4 C
Craiova
miercuri, 13 noiembrie, 2024
Știri de ultima orăSportFotbal fără graniţe

Fotbal fără graniţe

Un austriac de 18 ani s-a pregătit, timp de o săptămână, la Şcoala de Fotbal „Gică Popescu“, ştiind că are ce învăţa din fotbalul craiovean

În timp ce jucătorii români, în special cei foarte tineri, încearcă să-şi găsească angajamente peste hotare, considerând că au mai multe şanse de a se face remarcaţi, dar şi că vor fi mult mai bine plătiţi, iată că se mai „întâmplă“ şi invers. Un exemplu elocvent l-a oferit Kevin Fogoroş, care este un fotbalist născut în Austria, în decembrie 1995, cu origini române, tatăl, Ovidiu, şi mama, Cornelia, locuind până în anii ‘90 în cartierul Brazda lui Novac. În prezent, familia Fogoroş are domiciliul în St. Polten, dar Ovidiu, care lucrează la o firmă de termopane, este detaşat cu serviciul în Craiova de ceva timp, un bun prilej pentru a lua „pulsul“ fotbalului juvenil, şi nu numai. Inevitabilul s-a produs. Cum aspiraţiile sale sunt mari, Kevin a dorit să-şi măsoare forţele cu jucătorii craioveni de la „GP“ de aceeaşi vârstă, care cochetează cu naţionalele mici.
„Kevin este decis să devină un jucător profesionist. Acasă, în Austria, evoluează pe postul de atacant la «satelitul» echipei SKN St. Polten (liga a 2-a) şi este foarte apreciat, fiind printre puţinii juniori promovaţi. Nu spun asta pentru că este băiatul meu, dar a avut tot timpul rezultate foarte bune la testele la care a fost supus de clubul său. La grupa lui de juniori e cel mai bun, dar el a auzit că şcoala de fotbal a lui Gică Popescu, care este idolul lui, este renumită în România şi foarte cunoscută peste hotare şi m-a rugat să vină la Craiova să susţină câteva antrenamente aici, ca să vadă la ce nivel se află. A venit la începutul săptămânii, iar luni va pleca înapoi în Austria, pentru că îi expiră învoirea de la şcoală, care a fost luată cu acordul clubului, condiţia impusă fiind aceea de a le prezenta antrenorilor rezultatul evaluării de aici, de la Craiova“, a explicat Ovidiu Fogoroş, pentru GdS.

Impresionat de antrenori

Kevin Fogoroş nu a fost prea vorbăreţ, deşi se descurcă bine cu limba română, timiditatea din afara terenului neregăsindu-se însă şi în timpul jocului, acolo unde a avut mulţi adversari de calibru. La grupa de 95 de la „GP“ se regăsesc destui componenţi ai naţionalei României U18, cum ar fi Marin Covalschi, Cosmin Achim, Marius Cârstea, Florin Baboi, Bogdan Pitulice, Mihai Segărceanu sau Vlad Marcu. „Mi-a plăcut foarte mult aici. A fost o experienţă utilă şi frumoasă. Mi-au plăcut antrenorii şi metodele de antrenament. Abia aştept să revin în vacanţa de vară, vreau să stau două luni“, a punctat Kevin, pentru GdS.
Despre detalii s-a ocupat însă tot tatăl său. „Este încântat de ce a găsit la Şcoala de Fotbal «Gică Popescu»‘ şi mi-a spus că are multe lucruri de învăţat de aici şi că va sta toată vacanţa de vară. Am discutat cu domnul Paul Răducan (managerul centrului de la Hanul Doctorului – n.r.) şi mi-a spus că se poate pregăti aici şi că îl va reprezenta pe Kevin în viitor, ceea ce pentru noi a însemnat enorm. Pe mine mă bucură foarte mult că lui îi place fotbalul, pentru că şi eu am jucat când eram tânăr la tineretul Universităţii Craiova. Nu i-a impus nimeni asta, el s-a dus singur la clubul la care este legitimat, şi este de apreciat pentru că se comportă ca un profesionist, nu pierde nopţi, are grijă să fie în formă tot timpul şi este bun şi la şcoală. Aş putea spune că sunt un tată fericit, mai ales că mai am un băiat, Tobias, care are 14 ani şi joacă şi el fotbal, dar portar. Şi el va veni la vară să se pregătească la Şcoala de Fotbal «Gică Popescu». Acum, cât de departe vor ajunge, depinde de ei. Eu încerc să le asigur tot ce au nevoie ca să-şi desfăşoare activitatea“, a încheiat Ovidiu Fogoroş.

Răducan: Are calităţi, poate ajunge departe

Managerul Şcolii de Fotbal „Gică Popescu“, Paul Răducan, s-a arătat încântat de calităţile lui Kevin Fogoroş, dar a punctat că mai are de lucrat la capitolul tehnico-tactic. „Ne bucurăm că suntem apreciaţi şi peste hotare şi că primim copii de la diverse academii pentru evaluare, reprezentare şi o eventuală şlefuire pentru ultima sută de metri din juniorat. Spun asta deoarece Kevin nu este singurul junior străin care ne-a solicitat ajutorul, în trecut primind şi alte propuneri de acest gen. Kevin are multe calităţi. Mie mi-a plăcut. Are o capacitate mare de efort, viteză, tehnică bună, în schimb, din punct de vedere tactic, are ceva lacune. I-am recomandat tatălui să ni-l lase cel puţin şase luni pentru a-i remedia deficienţele, să-l transfere cu şcoala aici, deşi ştiu că este cam greu. Are calităţi, poate ajunge departe şi trebuie să fim atenţi cu el“, a explicat Paul Răducan, pentru GdS.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS