Ajunsă la ediția a patra, competiția internațională de spadă „Alfredo Bachelli“ se va desfășura sâmbătă, în Sala Polivalentă din Craiova, unde sunt așteptați peste 120 de sportivi. Cei mai buni dintre ei vor primi din partea organizatorilor premii în bani și trofee inedite.
Trofeul „Alfredo Bachelli“, concurs internațional de spadă (seniori) ajuns la ediția a patra, va fi găzduit anul acesta de Sala Polivalentă din Craiova, sâmbătă, între orele 9.00 și 20.00, după ce edițiile anterioare s-a desfășurat în Sala Sporturilor „Ion Constantinescu“.
Reprezentanții CS Universitatea Craiova, club care organizează competiția în parteneriat cu Liceul cu Program Sportiv „Petrache Trișcu“, s-au pregătit pentru evenimentul la care sunt așteptați să participe peste 120 de spadasini din zece țări.
Pavel Badea, directorul CS Universitatea Craiova, Cătălin Brândușoiu, directorul adjunct al LPS „Petrache Trișcu“, și antrenorul emerit Mircea Alecu au declarat ieri în cadrul unei conferințe de presă că își doresc ca totul să iasă cât mai bine la acest turneu, deoarece de la anul vor încerca să introducă Trofeul „Alfredo Bachelli“ în calendarul internațional, ca un turneu satelit de Cupă Mondială.
„Vom da posibilitatea scrimei craiovene să fie cunoscută și recunoscută și dincolo de granițele țării. Consider că Trofeul «Alfredo Bachelli» este competiția cea mai reprezentativă la nivel local. Ne dorim ca acest concurs să intre în circuitul internațional și sper că vom avea susținerea Federației Române de Scrimă. Pentru noi este onorant că și componentele echipei olimpice de spadă a României vor participa la concurs. Avem nevoie și de ajutorul comunității. Dacă craiovenii vor veni în număr cât mai mare la Polivalentă, vor da greutate eforturilor noastre și ale sponsorilor, care ne-au sprijinit mult, oferind un fond de premiere de 10.000 de lei“, a spus Pavel Badea, conducătorul CS Universitatea Craiova.
Medaliații olimpici Ana Brânză și Covaliu vin în Bănie
De la turneu nu vor lipsi mai-marii Federației Române de Scrimă, președintele Mihai Covaliu, campion olimpic la sabie, și președintele onorific Ana Pascu. Gazdele speră să-i impresioneze pe cei doi. „Vor veni și oficialii Federației și vrem să le arătăm că suntem pregătiți oricând să luăm această etapă de Cupă Mondială satelit. Trebuie un caiet de sarcini foarte bine pus la punct și vom reuși să-i convingem pe cei care iau decizii în acest sens că merităm să intrăm pe harta mondială a spadei, ca și organizatori ai unui concurs“, a completat Cătălin Brândușoiu, directorul adjunct al LPS, care a punctat încă o dată buna colaborare cu CS Universitatea Craiova.
Și antrenorul Mircea Alecu este optimist în ceea ce privește omologarea concursului ca unul de nivel internațional: „Noi am făcut de doi ani demersuri, dar cu întârziere, și de aceea nu am fost încă admiși în calendarul oficial de Cupă Mondială. Sperăm ca anul acesta să îndeplinim toate condițiile“.
Spadasinii vor lupta pe nouă planșe omologate de către Federația Internațională de Scrimă (FIE). Două dintre suprafețe sunt de la LPS „Petrache Trișcu“, iar celelalte șapte vin de la Federația Română de Scrimă.
Spectatorii care doresc să le urmărească la lucru pe vicecampioana olimpică Ana Maria Brânză, pe colegele sale și alți spadasini din întreaga lume sunt așteptați la Polivalentă, intrarea fiind liberă.
Trofee în formă de sabie medievală
Cătălin Brândușoiu a vorbit despre trofeele puse în joc anul acesta, unele fiind interesante. „Este un concurs care a crescut de la an la an. Dacă acum patru ani am început cu un concurs de casă, acum am ajuns la unul internațional și trebuia să aducem ceva nou. Sportivii care vor câștiga concursul, atât la masculin, cât și la feminin, vor primi în locul unei cupe o sabie medievală. Și restul trofeelor vor fi personalizate. Avem și medalii pentru primii opt clasați și plachete pentru delegațiile străine. Este o ediție deosebită și ca premii, iar pentru public am pregătit multe surprize. Finalul competiției va fi special. Sloganul nostru pentru acest an este: Craiova iubește scrima“, a declarat directorul adjunct al LPS „Petrache Trișcu“, liceu care a dat scrimei românești campioni pe bandă rulantă.
Badea: Scrima a ajuns pe culmi nebănuite
Pavel Badea a avut numai cuvinte de laudă la adresa scrimei românești, în general, și a celei craiovene, în special. Oficialul a ținut să evidențieze valoarea celor doi antrenori de la CS Universitatea, Dumitru Popescu și Mircea Alecu: „Cei doi antrenori ai noștri sunt maeștri emeriți și au dus secția între primele trei din țară. Nu e puțin lucru, pentru că avem un număr mic de sportivi legitimați și ne batem cu marile puteri. Scrima din România a ajuns pe culmi nebănuite acum zece ani, cu un număr mic de sportivi legitimați. Este meritul antrenorilor care fac eforturi să scoată campioni. Iar doi dintre antrenorii care fac acest lucru cu brio sunt Popescu și Alecu. Și nu e un compliment, e o constatare“.