Craiova este un oraș important pe harta boxului românesc și de aceea i-am întrebat pe antrenori și conducători ce părere au despre decizia lui Leonard Doroftei de a demisiona din fruntea Federației Române de Box.
Preşedintele Federaţiei Române de Box, Leonard Doroftei, anunța luni că în proporţie de 99 la sută a decis să demisioneze din funcţia pe care o ocupă din 23 noiembrie 2012, precizând că doreşte să se dedice unei cariere de antrenor. „Mi-am dat demisia. Adică 99 la sută… mai rămâne să completez foaia. Eu am venit în federaţie când era la un pas să fie dezafiliată şi mi-am propus să pun boxul pe linia de plutire. Şi mi-am atins obiectivul. Acum, sunt oameni care ştiu box, care pot să-şi vadă de drumul lor mai departe. Cred că e nevoie de un manager şi mai bun, care să readucă boxul în elita mondială. Şi eu am făcut, dar până aici mi-a fost limita, ăsta a fost obiectivul meu. Sunt rezultate la toate loturile, boxul a revenit la locul lui. Mai departe îmi doresc să iau doi-trei copii, să-i antrenez, să văd dacă pot fi un bun antrenor“, a declarat Doroftei, citat de Mediafax.
Cucu, nemulțumit de antrenorii federali
Vestea demisiei fostului campion mondial WBA a fost comentată ieri de oamenii din boxul craiovean, de la antrenorii care muncesc zi de zi în sală să scoată campioni, până la directorul de club sau președintele Asociației Județene de Box.
Constantin Cucu, manager-antrenor la Box Club Universitatea Craiova, este de părere că Doroftei nu trebuia să renunțe la funcția de președinte al federației: „Nu trebuia să-și dea demisia, dar cred că au fost presiuni prea mari. Echipa care se afla acolo de doi ani, și aici mă refer la toți membrii Biroului Executiv, a reușit să stabilizeze relația cu Federația Internațională. Au existat frământări la federație, dar pe mine, ca antrenor, ca pălmaș, nu mă interesa acest lucru, ci ca federația să organizeze competiții și să aibă grijă de loturile naționale. În această perioadă am avut și rezultate pe plan extern, iar concursul «Centura de Aur» a fost organizat bine anul trecut“.
Cucu nu s-a ferit să vorbească și despre ce l-a nemulțumit în această perioadă: „Nu împărtășesc ce se întâmplă acum la loturile naționale. Sunt doi antrenori neputincioși la Brăila și la Reșița, iar cel de la lotul de seniori nu are experiență, nu a creat sportivi, ci exploatează munca altora“.
Trandafir: A fost bun sportiv, dar nu era locul lui la federație
Fănel Trandafir, pre- ședintele Asociației Județene de Box Dolj, a fost contracandidatul lui Leonard Doroftei la alegerile de acum doi ani, atunci când fostul mare campion a primit 84 de voturi, iar craioveanul Fănel Trandafir – 29. Acesta din urmă și-a reluat declarația făcută imediat după alegeri, şi anume că „funcţia de președinte al Federației Române de Box este o pălărie prea mare pentru Leonard Doroftei“.
„Este o decizie de bun augur. Nu era locul lui acolo. Jos pălăria pentru ce a făcut ca sportiv, dar ca președinte era o pălărie prea mare pentru el. Mi-am pus mulți în cap atunci când am mai declarat acest lucru. A fost bun sportiv, poate fi și un bun antrenor, dar nu poate fi în funcție de conducere. Antrenorii din Moldova s-au aliat și au făcut ca Doroftei să nu mai poată semna nici un act. Acum pleacă secretarul federal în Coreea și nu l-au informat. Păi el ce era, președinte sau marionetă? Acolo fac legea cei din Moldova. Toate fondurile care vin la COSR ei le împart și nu prea au adus performanță în ultima vreme“, a spus Fănel Trandafir.
Întrebat dacă va candida din nou pentru cea mai înaltă funcție în boxul românesc, președintele AJ de Box Dolj a spus că nu știe încă, dar a creionat profilul unui președinte de federație: „Un manager adevărat trebuie să aibă idei, să aducă bani în federație, sponsori, dacă nu sunt să mai pună de la el, pentru că sportivii au nevoie de premiere, ca să-i stimuleze“.
Sârba: Mai multe găști au vrut să conducă
Marcel Sârba, antrenor la clubul CFR Marfă IRLU Craiova, consideră că Doroftei nu trebuia să renunțe la postul de președinte al federației. În același timp, fostul participant la Jocurile Olimpice spune că prea multe găști doreau să conducă federația: „Este un lucru rău că pleacă. S-a implicat să redreseze boxul. A făcut box la cel mai înalt nivel, dar, fiind mai maleabil, au profitat alții de el. Dar așa se întâmplă când mai mulți vor să conducă: Auraș de la Bacău, Câtea de la Iași, Vaștag de la Reșița, Titi Tudor de la Ploiești și frații Simion de la București. Doar el știe de ce a demisionat. Acum, la Cupa României de la Craiova, i-am spus lui Titi Tudor să-i zică lui Doroftei să strângă toți antrenorii și să ne explice cum stă treaba, dar nu a vrut. Așa că noi de aici nu știm cum stă treaba“.
Sârba a povestit ce spuneau colegii din țară despre activitatea lui Doroftei: „Povesteau antrenorii că Doroftei nu prea venea la ședințe, nu semna referatele, dacă cereau niște vitamine pentru sportivi el avea o vorbă a lui: «să ia aspirină». Dacă voiau echipamente, spunea că sunt. Păi noi ne-am dus la Europenele de cadeți fără echipament, parcă eram niște țărănoi, iar rușii aveau trei rânduri de echipament“. Antrenorul de la CFR Marfă IRLU își dorește un șef al boxului „care să fi practicat acest sport, să fi suferit în timpul meciului și să înțeleagă sportivii“.
Sorin Manda, directorul CSM Craiova, club în vistieria căruia se „varsă“ majoritatea medaliilor cucerite de pugiliștii craioveni, regretă plecarea lui Leonard Doroftei. „Era locul care i se potrivea. Pe noi ne-a ajutat și a avut încredere în noi, oferindu-ne organizarea a două competiții naționale, Campionatul Național de cadeţi anul trecut și Cupa României de juniori, acum o lună. Îmi pare rău că își dă demisia și îi urez succes în ce va face“, a spus Manda.
Cucu: Neînțelegerile ne ambiționează să scoatem rezultate bune
Antrenorul Constantin Cucu spune că orașul Craiova ar putea deveni cel mai puternic centru de box din țară, cu condiția ca sportivii care au plecat la alte cluburi să fie readuși acasă, iar autoritățile locale să ajute cu o sală, unde să fie instalat și ringul mult dorit. „Dacă am avea logistică, poate unul din loturile naționale s-ar muta la Craiova. Luna trecută, la Cupa României de cadeți din Craiova, am avut șapte finaliști. Ne-am bătut cu orașe ce au infrastructură de îți vine să plângi. Mă doare sufletul pentru că eu am dat boxeri valoroși României. Numai anul acesta trei dintre copiii crescuți de mine au ieșit campioni naționali, dar nu se folosește Craiova de ei, ci alte orașe. Mi-ar fi fost drag să fie legitimați aici, să demonstrăm că suntem cel mai tare centru de box din țară“, spune Cucu. Acesta este de părere că neînțelegerile dintre antrenorii craioveni au reprezentat chiar rețeta succesului: „Nu ne înțelegem noi, antrenorii, dar performanțe există la Craiova. Probabil că aceste neînțelegeri ne ambiționează să scoatem rezultate bune toți. Aceasta este rețeta noastră pentru succes“. În încheiere, Cucu a mai spus că își pune speranțe într-o singură persoană pentru redresarea boxului din Bănie: „Cele mai mari speranțe mi le pun în directorul CSM Craiova, Sorin Manda. Este singurul care poate face ceva pentru boxul din orașul nostru și totodată să aducă armonia între noi, antrenorii, să ne unească. Factorii locali nu ne dau speranțe deloc…“.