-2.2 C
Craiova
miercuri, 15 ianuarie, 2025
Știri de ultima orăSportAlex Coman a vrut să facă fotbal, dar este numărul 1 în tenis

Alex Coman a vrut să facă fotbal, dar este numărul 1 în tenis

Alex Coman şi antrenorul Marian Dragu, o echipă de succes (Foto: Claudiu Tudor)
Alex Coman şi antrenorul Marian Dragu, o echipă de succes (Foto: Claudiu Tudor)

Lider al clasamentului național la categoria de vârstă zece ani, craioveanul Alexandru Mihai Coman este un jucător de tenis cum mulți antrenori și-ar dori să aibă. „Este un copil muncitor, serios, ambițios și pune multă pasiune“, după cum îl descrie antrenorul său de la clubul TC Atlas Craiova, Marian Dragu.

Întâlnirea dintre Alex și profesorul său de tenis a avut loc în urmă cu cinci ani, dintr-o coincidență fericită, după cum spune mama sportivului.
Delia Coman își amintește că fiul său, la fel ca mai toți băieții, și-a dorit să fie fotbalist: „Bătea mingea aproape în fiecare zi cu vecinii în spatele blocului. Eu și soțul, când am observat că are multă energie, am decis să-l ducem la un sport. Când l-am întrebat ce vrea să practice, răspunsul a venit rapid: «Vreau să mă fac fotbalist și să fiu căpitan la Craiova». Soțul meu, care era microbist, s-a interesat unde îl poate înscrie, dar dezamăgirea a fost foarte mare când i s-a spus că abia la vârsta de şapte ani poate practica fotbal la un club. Când Alex avea patru ani și două luni, am decis să-l ducem la cursuri de inițiere în tenis, la clubul Atlas, acolo unde soțul meu juca fotbal cu prietenii în timpul liber“.
Pentru că era cu gândul numai la fotbal, inițial, Alex nici nu a vrut să audă de tenis. A acceptat în cele din urmă să meargă la antrenament, numai după ce a primit asigurări solemne că după ce va face şapte ani va fi înscris la fotbal, la Universitatea Craiova.

 

Alex Coman, în echipament de fotbal la antrenamentul de la tenis
Alex Coman, în echipament de fotbal la antrenamentul de la tenis

La primul antrenament a plâns

Prima ședință la tenis, desfășurată pe baza sportivă TC Atlas, s-a lăsat cu lacrimi pentru puști. „Profesorul Marian Dragu i-a dat o rachetă micuță și o minge de tenis și l-a pus să o bată de pământ de mai multe ori pentru a se obișnui cu săritura mingii și greutatea rachetei. După vreo zece minute, timp în care ceilalți copii prezenți făceau antrenament pe teren, iar Alex trăgea cu coada ochiului la ei, l-am văzut că a început să plângă, fără să se oprească din ceea ce l-a pus profesorul să facă. Atât noi, cât și domnul Dragu l-am întrebat ce s-a întâmplat și îmi amintesc cum nu zicea nimic și cu lacrimile care i se înnodau sub bărbie continua să bată mingea cu racheta, plângând în hohote. Abia când am ajuns acasă, ne-a spus că voia să joace și el cum jucau ceilalți copii mai mari pe teren, nu doar să bată mingea pe margine. Atunci am râs, pentru că nu sesizam ambiția și hotărârea lui, dar domnul antrenor a fost primul care a înțeles că fiul meu avea primul «ingredient» secret necesar pentru a reuși în tenis – ambiția“, rememorează mama tenismenului.
În 2012, la trei ani distanță de la primul antrenament, Alexandru Coman, care avea doar şapte ani, participa la primul său turneu din calendarul Federației Române de Tenis, la grupa de vârstă zece ani. Competiția s-a desfășurat chiar în Bănie, pe baza Voința, iar după ce a câștigat primul meci, pe al doilea l-a pierdut în fața unui adversar mai mare. Partida a durat trei ore și s-a încheiat după trei seturi, toate la tie-break. A fost un eșec care, din nou, a adus lacrimi pe obrazul micuțului jucător. Dar tot atunci s-a produs declicul. Când a ajuns acasă, puștiul le-a spus celor dragi că nu mai vrea să meargă la fotbal. „Mi-a spus: «Mami, eu vreau să ajung campion la tenis, să îi bat pe toți, să fiu numărul 1»“, spune Delia Coman, care își amintește că fiul său mergea la antrenamente îmbrăcat în echipamentul echipei de fotbal favorite, Universitatea Craiova.

Câteva dintre trofeele cucerite de Alexandru Coman

„Îmi doresc mai multe trofee“

Acum, la final de an 2014, Alexandru Mihai Coman se uită cu mândrie spre vitrina de trofee, care nu sunt deloc puține. Încă nu a obținut primul său titlu de campion, dar cele peste 30 de clasări pe podium la diferite turnee (Craiova, Vâlcea, Sinaia, Sibiu, București, Curtea de Argeș, Govora, Constanța etc.) l-au propulsat pe primul loc în România la categoria de vârstă zece ani. „Îmi place foarte mult că am atâtea trofee și îmi doresc să am cât mai multe. Am transpirat destul de mult pentru ele, cam un an și jumătate. Pe unii adversari i-am bătut cu 6-0, 6-0, dar nu conta asta pentru mine, mă bucuram când câștigam“, a spus Alex, care consideră că punctele sale forte sunt dreapta, serviciu și slashul de stânga“.
Antrenorul Marian Dragu are numai cuvinte de laudă la adresa elevului său: „Este un copil care muncește, este serios. Întotdeauna, el își dorește din ce în ce mai mult. De multe ori, la antrenament avem și dispute, pentru că ambiția lui de a deveni campion este atât de mare, încât nu-și dă seama că suntem la antrenament și că trebuie să ne pregătim. Am numai cuvinte de laudă, dar singurul lui defect, ca să spunem așa, este acela că pune atâta pasiune, atâta ambiție, încât de multe ori depășește limitele pe care el le poate duce. Lucrăm foarte serios, pentru că altfel nu putem obține rezultate. Sunt momente în care ne și jucăm, pentru că e copil. La nouă ani și jumătate să ajungi numărul 1 în țară la categoria lui de vârstă nu e ușor. Pentru asta a muncit și dovadă stă numărul mare de trofee obținute până acum“.

IMG_1778

Începe urcușul la categoria 12 ani

În ultimele luni, datorită progresului făcut, Alex Coman a făcut saltul spre categoria superioară de vârstă, 12 ani, deoarece simțea nevoia unor noi provocări, de meciuri cu copii mai mari, cu experiență profesională superioară. Această decizie a fost într-un fel o plecare de la zero, devenind din favoritul numărul 1, așa cum era la turnee de zece ani, la outsiderul fiecărui turneu de 12 ani. La această categorie de vârstă deja a obținut două locuri 3, un loc 2 și un loc 1, ceea ce-l fac pe sportiv să creadă că decizia luată a fost bună. Pentru la anul, „planul de bătaie“ include câștigarea titlului de campion național la categoria de vârstă zece ani și să ajungă în primii 15 la categoria de vârstă 12 ani.
Pe măsură ce va crește, Alexandru va merge la turnee internaționale, iar partea financiară va conta mult. Deocamdată, mai primește sprijin financiar de la o persoană, Manuel Vasilescu, dar costurile vor crește.

Poză de pus în ramă, cu Simona Halep

Simona Halep şi Alexandru Coman s-au întâlnit la un stagiu de pregătire în Poiana Braşov
Simona Halep şi Alexandru Coman s-au întâlnit la un stagiu de pregătire în Poiana Braşov

În luna octombrie, Alexandru Coman a participat, la invitația unui club din Timișoara, la un stagiu de pregătire montană în Poiana Brașov, organizat de Federație pentru sportivii de perspectivă. Într-una din zile, Alex și ceilalți copii au avut plăcuta surpriză să o întâlnească pe cea mai valoroasă jucătoare de tenis din România, Simona Halep.
„Mi-a plăcut foarte mult de Simona Halep că a fost drăguță, a făcut poză cu noi și ne-a dat autografe. E mai mare cu un cap și jumătate ca mine“, a spus Alexandru, care a pus la loc de cinste poza cu finalista de la Roland Garros. Tânărul se poate lăuda și cu trofeul pentru locul 1 câștigat la Cupa „Simona Halep“ desfășurată în vară la Constanța.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS