3.4 C
Craiova
sâmbătă, 16 noiembrie, 2024
Știri de ultima orăSportSporturile de contact, la putere

Sporturile de contact, la putere

Luptătoarea Ștefania Priceputu și antrenorul de karate Geri Mitroi, laureații galei organizate de ISJ Dolj (Foto: Claudiu Tudor)
Luptătoarea Ștefania Priceputu și antrenorul de karate Geri Mitroi, laureații galei organizate de ISJ Dolj (Foto: Claudiu Tudor)

Trei sporturi de contact, karate, lupte și judo, au dat cei mai mulți premianți în cadrul Galei Sportului Școlar Doljean (ediția a 19-a), eveniment care a fost găzduit vineri de Opera Română din Craiova, în organizarea Inspectoratului Școlar Județean (ISJ) Dolj.
După ce tot anul s-au întors cu zeci de medalii de la fiecare concurs, karatiștii de la Liceul cu Program Sportiv „Petrache Trișcu“ nu aveau cum să nu se regăsească în număr mare în clasamentul performerilor întocmit de reprezentanții ISJ Dolj.
Aldana Lupeanu, Mădălina Vasile, Ionuț Luță, Cristina Popescu, Gabriel Iordache, Isabel Călărașu, Andreea Stoian și Ana Gornoviceanu au urcat pe scena Operei, au primit aplauze și au fost recompensați cu o diplomă și cu premii în bani. Performanțele care i-au propulsat în top sunt medaliile cucerite la Campionatul European și Campionatul Balcanic.

Geri Mitroi, un antrenor și un director fericit

Cei enumerați mai sus sunt antrenați de același profesor, Geri Mitroi, care, așa cum era de așteptat, a obținut titlul de „antrenorul anului 2014“.
Geri Mitroi a declarat că rezultatele sportivilor săi i-au adus distincția de cel mai bun antrenor și totodată le-a mulțumit și părinților sportivilor săi: „Am obținut niște rezultate deosebite. Sportivii mei m-au ajutat să ajung aici, să primesc această distincție și sunt tare fericit. Deși este un sport de luptă, cele mai premiate sunt fetele și mă bucură că își doresc să facă performanță. Le mulțumesc și părinților, care sunt alături de mine. Alcătuim o echipă“.
Întrebat de ce și-a dat fiica la karate, tatăl unei fete premiante ne-a răspuns: „Este cea mai bună școală extrașcolară pe care o poate avea. Învață disciplina, pe care o va folosi și în viață, scapă de frică, are o alimentație controlată, odihnă după program și elimină excesele“.
Pe lângă antrenor de karate, Geri Mitroi este și director al Liceului cu Program Sportiv „Petrache Trișcu“. Și cum majoritatea premianților de la Gala Sportului Școlar au fost de la această instituție de învățământ, directorul Mitroi se mândrește cu toate performanțele elevilor-sportivi, indiferent că este vorba despre atletism, scrimă, karate, judo, lupte etc.

Sportiva anului, emoționată

Sportiva anului 2014 a fost desemnată o luptătoare, Ștefania Priceputu, tot de la „Trișcu“. Eleva lui Valentin Boboșca a urcat pe podium la Campionatul European, cucerind medalia de bronz, și a fost foarte aproape de o medalie și la Mondiale.
Acestor performanțe li se adaugă medalii la Campionatul Național, individual și pe echipe, dar și la Campionatul Național Școlar.
După ce a primit diploma de „sportiva anului“ de la Georgică Bercea, inspector general al ISJ Dolj, Ștefania abia mai putea spune câteva cuvinte.
Emoțiile au copleșit-o, dar în ochii ei se putea citi bucuria că munca i-a fost răsplătită.
„De mică mi-am dorit să fiu cea mai bună și știam că asta se va întâmpla cândva. Sunt foarte emoționată, dar sunt bucuroasă și mândră de ce fac. Sper să obțin aceleași rezultate, chiar mai bune, în fiecare an, la Mondiale și la Europene. Anul acesta, fiind la prima participare la Mondiale, am pierdut medalia din cauza emoțiilor, dar sper ca la anul să vin la gală cu medalia la gât“, a spus Ștefania Priceputu. Tânăra a avut și un mesaj pentru toți elevii care fac sport de performanță: „Chiar dacă pierd, să meargă mai departe dacă ei știu că sunt buni. Sportul este frumos, îți aduce sănătate și multe satisfacții“.
Altă practicantă a luptelor libere, Alexandra Anghel (LPS „Petrache Trișcu“, profesor Marius Cimpoieru), a fost premiată pentru participări la Mondiale și Europene, dar are și medalii naționale, în timp ce judo, alt sport de contact, a avut o reprezentantă în clasamentul de 31 de performeri. Este vorba despre Alice Iliuță (LPS, antrenor Mihai Voinea), medaliată cu bronz la Campionatul Balcanic.
Așadar, karatele (zece premii), luptele (trei premii) și judo (un premiu) sunt sporturi care au avut o pondere importantă în clasamentele ISJ Dolj.

Spadasinii, nelipsiți de la competițiile importante

În poate cel mai important clasament, cel al rezultatelor internaționale, s-au regăsit, pe lângă luptătoarele Ștefania Priceputu și Alexandra Anghel, patru spadasini de la „Trișcu“: Cezara Constantin (locul șase la CM de juniori, profesor Dan Podeanu), Claudia Năboiu (locul șase la CM de juniori, profesor Dan Podeanu), Mario Persu (locul 16 CM de juniori, profesor Radu Podeanu) și Ovidiu Pârvuleasa (locul 16 CM de juniori, profesor Radu Podeanu).
Pentru rezultate la Campionatul European, pe lângă karatiștii și luptătorii mai sus-menționați, au mai fost premiați Raluca Matei (baschet, CSS Craiova, profesor Daniel Vasile) – locul 12 și Cătălina Chircă (atletism, LPS „Petrache Trișcu“, profesor Cătălin Geapana) – locul nouă.
În alt clasament, al participării la Campionatul Balcanic, au fost premiați trei atleți de la „Trișcu“, Roxana Ene (profesor Eugenia Ene) – locul 1 la 200 și 400 m,
Daniela Bogdan (profesor Adrian Tudor) – locul 2 la 3.000 m și Irinel Târșogoiu (profesor Constantin Bădescu) – locul 4 la disc, dar și cinci voleibaliști de la Colegiul Național „Nicolae Titulescu“: Eduard Catrina – locul 1, Cătălin Catană – locul 1, Ana Stoian – locul 2, Cristian Badea – locul 3 și Bogdan Catană – locul 3. Băieții sunt pregătiți de Daniel Săvoiu, iar Ana Stoian, de Daniela Căpățână.

Canotorii din Dăbuleni, premiați și ei

La categoria competiții internaționale și-au făcut loc și trei canotori de la CS Liceul Teoretic „Constantin Brâncoveanu“ din orașul Dăbuleni, pregătiți de profesorii Mirel Vasiliche și Stelian Prodan. Cei trei sportivi care au participat la Regata Internațională Bascov sunt: Alina Căle – locul întâi, Diana Cristuinea – locul patru, Cristina Prodan – locul cinci. Premiați la această categorie au mai fost Sorin Neagoe (atletism, LPS, profesor Nicușor Bugiulescu) – locul doi la Festivalul Internațional al Tineretului, Cristian Bogdan (tenis de masă, CSS Craiova, profesor Olimpiu Oproiu) – locul trei la echipe și locul opt la individual la Open Budapesta și Luiza Popescu (tenis de masă, CSS Craiova, profesor Cătălin Georgescu) – locul întâi echipe, locul nouă individual la Open Italia.
La Gala Sportului Școlar au fost premiați 31 de elevi-sportivi și 18 antrenori, cu suma de 70.000 de lei, oferită de Consiliul Județean Dolj.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS