Victor Lazarciuc se desparte de clubul SCM Craiova, al cărui director a fost din luna martie a anului trecut. Fostul antrenor de atletism a fost înștiințat vineri, printr-o dispoziție de primar, că îi încetează delegarea pentru a împlini atribuțiile de director al clubului. Asta, după ce în urmă cu o săptămână aflase din presă că postul ocupat de el fusese scos la concurs. „Nu voi participa la concurs, nu are rost. Vreau să spun că este lipsit de fair-play modul în care am fost anunțat că trebuie să plec. Fără să mi se spună un motiv…“, a spus vineri Lazarciuc. Până la finalizarea concursului, de club se va ocupa inspectorul-șef Petrișor Albu, care și-a manifestat intenția de a participa la concurs.
La SCM Craiova, club finanțat de municipalitate, se fac schimbări. Primăria a scos, săptămâna trecută, postul de director la concurs, iar cu câteva zile înainte de expirarea perioadei de depunere a dosarelor, actualul director, Victor Lazarciuc, a fost înștiințat că trebuie să părăsească postul pe care îl ocupa cu delegație din luna martie a anului 2014.
Lazarciuc, care a fost antrenor de atletism și ofițer superior în cadrul Jandarmeriei, a primit vineri un document care i-a dat de înțeles că nu mai este dorit la SCM. Actul era o dispoziție a primarului municipiului Craiova prin care i se aducea la cunoștiință că exact din acea zi, 30 ianuarie 2015, nu mai poate fi director, iar atribuțiile pentru această funcție vor fi îndeplinite de Petrișor Albu, cel care ocupă funcția de inspector-șef în club. „În baza raportului întocmit de Serviciul Resurse Umane, se aprobă încetarea delegării domnului Lazarciuc Victor pentru a îndeplini atribuțiile de director al SCM Craiova, începând cu data de 30.01.2015. Se aprobă delegarea domnului Albu Petrișor pentru a îndeplini atribuțiile de director al SCM Craiova începând cu data de 30.01.2015, până la revocarea unilaterală din funcție de către primarul municipiului Craiova sau până la ocuparea postului prin concurs“, se menționează în dispoziția emisă vineri.
Imediat ce a citit documentul, Lazarciuc a zâmbit, apoi a spus: „Nu este fair-play. Nu se menționează nici un motiv. Nimeni nu mi-a reproșat nimic, ce rost are să mai încerc să îmi depun dosarul pentru postul acesta. Am aflat de concurs din presă, când eram în Italia cu echipa masculină de volei, la meciul cu Trentino. Nu mai sunt dorit, asta este! Măcar este bine că de club se va ocupa Petrișor Albu, un om din sport“.
De la propunerea de buget i s-a tras?
După câteva secunde, fostul șef de la SCM a spus că s-ar putea să știe de unde se trage această decizie: „Luna aceasta, eu am făcut un buget pentru club care presupune un minim necesar pentru echipe și un alt minim necesar pentru reparații, pentru că avem nevoie. Geamurile la sala «Ion Constantinescu» sunt crăpate, dacă o să cadă pe trotuar și trec oameni cine plătește? Mai trebuie rașchetat parchetul, schimbat softul de la tabela de marcaj pentru că nu mai corespunde cerințelor și nu mai pot juca baschetbalistele aici meciuri oficiale. În sala de la stadionul «Ion Oblemenco», pe care am preluat-o de la DJST și care ne dă bătăi de cap, plouă cu găleata, acoperișul e distrus. Eu am făcut un buget de 11 milioane și ceva de lei și l-am depus. Nu le-a convenit celor care se ocupă de la Consiliul Local că eu am cerut atât cât e nevoie și au venit și au spus să refacem bugetul. Poate de asta mi-a venit hârtia asta acum. De o săptămână se roagă de mine să semnez pentru un buget mult mai mic, de 7,7 milioane de lei“.
Cel mai bun an din istoria clubului
Vorbind despre activitatea sa în cele zece luni petrecute la SCM, Lazarciuc se declară foarte mulțumit.
„Am fost chemat la club într-un moment de criză, cu bugetul mâncat mai mult de jumătate și alte probleme. Am acceptat și am încercat să fac ce pot. Eu am luat toate deciziile și s-a dovedit că au fost de bun augur. Am schimbat regulamentul de organizare și funcționare al clubului și în baza lui am început să lucrăm efectiv. Rezultatele muncii noastre se văd acum. Nu sunt rezultate istorice, dar sunt calificări în premieră pentru club la volei masculin, sferturile Cupei CEV, și baschet masculin, primele opt echipe în Liga Balcanică. Suntem în cel mai bun moment din istoria clubului la capitolul rezultate internaționale”.
Nu am vorbit aceeași limbă cu consilierii din comisia de sport
Principala problemă a fostului antrenor de atletism este aceea că nu a putut fi pe aceeași lungime de undă cu unii consilieri locali care fac parte din Comisia de Cultură Sport, comisie la care ajung, în primă fază. cam toate solicitările legate de club. „Problema care a fost este legată de competența mea, ca specialist în domeniu, și a celor care sunt implicați în fenomenul de supraviețuire a clubului, cei care dau bani, consilierii locali, Executivul. Când conduci o activitate sportivă este neapărat nevoie să fi făcut sport, să știi ce este aia transpirație și să fi simțit euforia că ai câștigat o competiție, să fi concurat la unul dintre cele cinci niveluri: Jocuri Olimpice, Campionate Mondiale, Campionate Europene, Campionate Balcanice sau Campionate Naționale. Sub astea, poți spune că ai făcut educație fizică. Dintre cei din comisia de specialitate din cadrul Consiliului Local, singurul care are cât de cât competențe sportive este domnul Pavel Badea. A mai făcut și Nicușor Cotescu volei, dar ceilalți mă întreb dacă nu cumva au fost corigenți la educație fizică?! Ca să fie conlucrare între specialiști și comisia aceasta trebuie să fie înțelegere, să vorbim aceeași limbă, or noi nu am vorbit aceeași limbă“.
Cu antrenorii m-am înțeles bine
Fostul director în vârstă de 59 de ani a spus că s-a înțeles bine cu antrenorii și sportivii: „Cu antrenorii m-am înțeles foarte bine. Când vorbești aceeași limbă, te înțelegi foarte bine. Și Marius Toma, când a plecat, a zis că nu are nimic cu conducerea clubului. Eu i-am sprijinit și i-am ajutat cât am putut. Nu am mers la antrenor să-i zic pe cine să bage în teren sau strategia de joc, dar am făcut o analiză după aceea și am depășit cele mai bune rezultate din istoria clubului. Și cu sportivii am avut o relație bună“.
Cum SCM are cinci echipe în prima divizie, Lazarciuc crede că bugetul este insuficient pentru a face mare performanță: „Nici unul din orașele mari din țară, cu mici excepții, nu are cinci echipe în prima ligă. Cu acești bani, două echipe ar duce-o foarte bine. Cei de la Trentino aveau un autocar care costa cât bugetul nostru, iar bugetul clubului era de șapte ori mai mare ca la noi“. În final, Lazarciuc le-a spus urmașilor săi la SCM „să păstreze forma de contract cu sportivii făcută în vară, care are cinci-șase pagini, nu cum era înainte, și să păstreze regulamentul de organizare sau să facă altul mai bun, dar să nu revină la cel vechi“.
Noul conducător de la SCM, Petrișor Albu, a spus vineri că intenționează să-și depună și el candidatura pentru funcția de director: „Preiau toate prerogativele funcției de director și voi încerca să mențin clubul la parametrii normali. Este foarte posibil să mă înscriu și la concurs“, a menționat Petrișor Albu, omul care se va ocupa în perioada viitoare de destinul echipelor de volei, baschet și handbal de la SCM Craiova.
Cine dorește să candideze poate să-și depună dosarul până pe 4 februarie, la ora 16.30, la sediul Primăriei Craiova.