După mulți ani, Craiova a găzduit o finală de campionat național la judo. De data aceasta, pe tatami au luptat sportivii de la categoria de vârstă juniori II (U18), iar judoka din Bănie s-au descurcat excelent, oprind acasă un număr foarte mare de medalii – 12.
Un rol important în obținerea acestor rezultate l-a avut galeria, formată din colegii, familia și prietenii concurenților, care au venit în număr mare la Sala Polivalentă și au creat o atmosferă incendiară. Au existat și două situații în care în finala pentru aur s-au luptat doi craioveni, colegi de antrenament și buni prieteni, iar susținătorii le strigau numele ambilor.
Din grupa antrenorilor Mihai Voinea și Adrian Nicola, 11 sportivi au urcat pe podium, aceștia fiind legitimați fie la CSM-LPS „Petrache Trișcu“, fie la CSM Craiova.
Trei colege, pe același podium
Sâmbătă, la categoria 48 de kilograme, pe podium s-au regăsit trei fete din Bănie, colege de grupă. Theodora Bleaju (CS Universitatea) a devenit campioană națională, iar Alexandra Ganea (CS Universitatea) și Andreea Vrejoiu (LPS-CSM Craiova) au urcat pe a treia treaptă a podiumului. Toate au mărturisit după festivitatea de premiere că au avut emoții pentru că au evoluat în Bănie.
„A fost foarte frumos la acest concurs. Galeria m-a ajutat mult. Am avut emoții. Este ceva unic, nu știu când va mai fi o finală la Craiova. Colegii noștri mai mici ne-au încurajat, în viitor îi voi susține și eu. Sper să iau aur și la competiții mai importante. Voi participa la Europene, mica olimpiadă. A fost un podium în familie. Ne-am ajutat la fiecare antrenament, am lucrat împreună“, a spus Bleaju, multiplă campioană națională.
Totodată, Ganea și Vrejoiu s-au declarat dezamăgite că medalia obținută nu a fost una mai strălucitoare.
„Se putea mai mult. Îmi pare rău că am obținut doar locul trei, voiam să fac cel puțin finala. Am avut mai multe emoții în primul meci, pe care l-am pierdut. La fiecare competiție am învins-o pe adversară, ultima dată acum două luni. Acum, din nefericire, am pierdut. La sală, ne pregătim mai bine, fiind toate pe aceeași categorie. La competiție e mai greu, că nimerim să luptăm între noi și ne eliminăm în lupta pentru aur“, a declarat Alexandra Ganea.
„Nu sunt foarte mulțumită. În spatele medaliei sunt multe provocări. Avem două sau trei antrenamente pe zi și, chiar dacă nu facem față la un antrenament întreg și există certuri cu antrenorul și cu familia, putem să trecem peste și să fim la un nivel cât mai înalt pentru că judo este un sport frumos și merită să facem sacrificii pentru a obține medalii pentru Craiova și România. Nu este prima dată când trei sportive de la Craiova sunt în același timp pe tatami în cadrul aceleiași categorii. Suntem o familie. Ne ajutăm mereu. Facem antrenamente împreună. De obicei, în sală ne batem de la egal la egal. La următoarele competiții sper să iau aur sau argint“, a menționat Andreea Vrejoiu. Tot sâmbătă, Robert Pasăre (CS Universitatea) a luat argint la categoria 55 de kilograme, iar Naomi Badea (LPS-CSM, categoria 40 de kilograme) și Tania Ene (CSU, categoria 44 de kilograme) au obținut medalii de bronz.
Ieri-dimineață, la categoria 80 de kilograme, în finala masculină s-au luptat Mădălin Dragomir (LPS-CSM) și Robert Gușă (CSU). Învingător a ieșit Dragomir, colegul său mulțumindu-se cu locul doi. „Datorită muncii depuse și antrenorului meu am luat aurul. Nu mă așteptam. L-am învins pe prietenul meu, dar nu am avut ce face. Este al doilea titlu național pentru mine și sunt fericit“, a spus proaspătul campion.
CS Universitatea, locul doi în clasamentul pe medalii
Al treilea titlu național pentru Bănie a fost obținut de Floriana Văcaru (CS Universitatea), la categoria 70 de kilograme. La aceeași categorie, Delia Ciobanu (CSM Craiova) a obținut medalia de bronz. Tot pe locul trei s-a clasat și Cleonia Rîciu (CSU), la categoria 57 de kilograme.
A 12-a medalie pentru Craiova a fost adjudecată de Alexandra Jăchian, de la LPS „Petrache Trișcu“. Sportiva pregătită de profesorul Nicolae Pârvu a obținut medalia de bronz la categoria +70 de kilograme.
Și alte cluburi oltene au avut medaliați, toți cu bronz: Maria Pascu (CSS Slatina-SCM Deva, 52 kg), Roxana Păunescu (LPS Slatina, +70 kg), Anda Vâlvoi (CSM Drobeta Turnu Severin, 57 kg).
În clasamentul pe medalii, locul 1 a revenit CSM Pitești-Steaua, cu un total de cinci medalii (trei de aur, una de argint, una de bronz), iar CS Universitatea Craiova s-a clasat pe locul secund (două medalii de aur, două de argint, trei de bronz). CSM-LPS „Petrache Trișcu“ s-a aflat pe locul opt (o medalie de aur, două de bronz).
Mihai Voinea: Nu mă îmbăt cu apă rece
Antrenorul Mihai Voinea, un perfecționist, a spus la finalul competiției că el își dorește mereu mai mult. „A fost greu, dar a fost și frumos. Eu niciodată nu voi fi mulțumit. Din prisma meciurilor, întotdeauna voi spune că se poate mai mult. Asta le spun și elevilor mei: în momentul în care simți că poți, trebuie să-ți dorești mai mult. Cine se mulțumește cu puțin în viață, puțin va obține. Acum va fi important să mergem foarte bine la Balcaniadă, Europene și Mondiale. Avem mult de lucru, va fi greu, nu mă îmbăt cu apă rece. Mi-am notat ce avem de pus la punct“.
Tehnicianul vrea ca foștii săi sportivi să-l ajute în pregătirea viitorilor campioni: „Am gândit o strategie pentru a forma pe lângă mine foști sportivi foarte buni, care vin puternic din spate. Sunt la FEFS, mă refer aici la Augustin Bălan, Amalia Doană și alții. Această căruță, care este judo-ul craiovean, trebuie trasă de mai mulți. Copiii, decât să stea în fața blocului și să fumeze, mai bine să vină în sala de sport și au beneficii multiple. Devin mai atenți, mai ambițioși“.
Rezultatele bune au venit, în ciuda condițiilor de pregătire pe care le-au avut până în toamnă sportivii craioveni, și aici ne referim la sala din cartierul Craiovița Nouă, unde mirosea a mucegai și se făcea mereu condens. De ceva vreme, copiii se pregătesc într-o sală de clasă de la LPS „Petrache Trișcu“ și există promisiuni că se va găsi un loc adecvat pentru a se face performanță. „Ne-au promis directorii de la LPS că ne vor ajuta cu o sală. Sper ca în două săptămâni să se rezolve. Acum ne antrenăm într-o sală mică“, a încheiat Voinea.
Sapta: Craiova a trecut testul pentru Campionatul Balcanic
Campionatul Național U18 de la Craiova a fost un test înaintea unei competiții internaționale pe care o va organiza Bănia în luna iunie. Este vorba despre Campionatul Balcanic, la aceeași categorie de vârstă. Prezent la finală, Doru Ioan Sapta, președintele Federației Române de Judo, a felicitat organizatorii locali pentru că s-au descurcat foarte bine. „Craiova a fost pentru mulți o surpriză plăcută. Organizarea a fost foarte bună. Îi felicităm pe toți cei care s-au implicat, începând cu directorul de la CSM Craiova, directorul de la Trișcu, cel de la CS Universitatea și autoritățile locale. Concursul a fost o repetiție reușită pentru Campionatul Balcanic de cadeți, care se va desfăşura aici între 12 și 14 iunie, cu 200-300 de sportivi. În ceea ce privește valoarea concursului, sunt bucuros că avem o generație tânără, care promite mult. De la cluburile din Craiova, Voinea și-a reconfirmat valoarea ca antrenor“, a spus șeful federației.