Florin Bercean, antrenorul lotului olimpic feminin de judo al României și totodată cel care coordonează activitatea loturilor mai mici, a fost prezent weekend-ul trecut la Craiova, pentru a urmări la lucru sportivele participante la Campionatul Național U18.
Cel mai titrat tehnician din judoul românesc a vorbit, într-un interviu acordat GdS, despre sportivele de perspectivă, despre șansele de calificare la Jocurile Olimpice ale sportivelor din țara noastră, dar și despre condițiile de pregătire.
Gazeta de Sud: Domnule Bercean, cum vi s-a părut competiția de la Craiova?
Florin Bercean: Competiția asta o așteptam de foarte mulți ani. Este extraordinară Sala Polivalentă de aici. Finala aceasta, una foarte importantă pentru judoul românesc de viitor, a fost frumoasă. Precede un campionat balcanic, găzduit tot de Craiova, și zic că totul este în standard.
Am în vedere medaliatele de la Craiova
GdS: Craiova a avut 12 medaliați. V-a atras atenția vreo sportivă de la cluburile locale?
F.B.: Eu am venit să văd campionii și medaliații. Sunt sportive la Centrul de Excelență de la Deva, dar am în vedere ca o parte din cele care au luat medalii aici să ajungă și la Centrul Olimpic de la Cluj.
GdS: Numărul sportivilor prezenți la această finală de Campionat Național a fost destul de mare. Nu duceți lipsă de sportivi.
F.B.: În ultimele patru ediții ale Jocurilor Olimpice am fost tot pe podium și priza la copiii din țară este destul de bună. Dovadă acest Campionat Național, unde au participat foarte mulți copii. Este îmbucurător pentru noi, dacă ținem cont că foarte multe ramuri de sport nu mai au sportivi, iar noi nu avem problema asta. Suntem pe un drum bun.
Trei judoka au șanse reale să ajungă la Rio
GdS: Cum stăm cu șansele de calificare la Jocurile Olimpice din 2016?
F.B.: Avem trei sportive care stau foarte bine în procesul de calificare. Una este chiar Monica Ungureanu, o judoka din Craiova, crescută de antrenorul Mihai Voinea. Acum este pe locul 13 în clasamentul mondial. Am speranța că toate cele trei fete vor merge la Olimpiadă și ne vom îndeplini obiectivul. Ar fi îmbucurător ca una dintre medalii să fie obținută chiar de Monica. Judoul din Craiova ar merita această medalie.
GdS: Până în urmă cu câteva luni, practicanți ai judoului din Craiova s-au pregătit într-o sală inadecvată. Ce-ar fi de făcut ca sportivii să aibă condiții optime de pregătire?
F.B.: Asta este problema autorităților locale, a cluburilor de aici, a Asociației Județene de Judo. Organizarea este exclusiv a factorilor implicați. Judoul craiovean cred că ar merita puțin mai mult, o sală bună, condiții bune, și eu cred că se vor lua măsuri ferme în acest sens, mai ales că antrenorii din Craiova sunt activi, cu copii la toate categoriile de vârstă și treaba asta trebuie să miște cumva angrenajul ăsta care e înțepenit undeva.
Craiova, inclusă în proiectul „Judo în școli“
GdS: Președintele Federației Române de Judo, domnul Doru Ioan Sapta, a vorbit despre proiectul „Judo în școli“. Vă așteptați ca după acele cursuri de inițiere elevii să se îndrepte spre sportul de performanță?
F.B.: Sunt convins că va avea succes la copii și la părinți. Dacă ne vin niște copii la judo în urma acestui proiect, eu zic că este foarte bine. Orașul Craiova este între cele zece stabilite de noi unde se va începe cu acest proiect.
GdS: Se aude că CSM București își va face o secție de judo, una puternică. Dumneavoastră cum vi se pare ideea?
F.B.: Le doresc succes. E îmbucurător că un club vrea să investească în judo. Sunt foarte puține locurile în România unde se bagă bani. Noi tot încercăm să promovăm acest sport și nu avem așa succes ca la fotbal sau la jocuri de echipă. Scoatem rezultate, dar așteptăm mai mult.