4 C
Craiova
joi, 12 decembrie, 2024
Știri de ultima orăSportCe salariu poate câștiga viitorul director de la SCM

Ce salariu poate câștiga viitorul director de la SCM

Indiferent cine va fi director la SCM, baschetbalistele craiovene își doresc să fie tratate cu mai mult interes. În ceea ce privește partea financiară, ele sunt probabil singurele sportive din club al căror salariu este mai mic decât al directorului (Foto: Lucian Anghel)
Indiferent cine va fi director la SCM, baschetbalistele craiovene își doresc să fie tratate cu mai mult interes. În ceea ce privește partea financiară, ele sunt probabil singurele sportive din club al căror salariu este mai mic decât al directorului (Foto: Lucian Anghel)

Astăzi, de la ora 10.00, cei cinci candidați pentru postul de director la Sport Club Municipal (SCM) Craiova vor susține examenul scris, la sediul Primăriei Craiova.
Petrișor Albu, actualul director interimar al clubului, Alexandra Popescu, Horațiu Stănescu, Bogdan Pâncu și Ion Cismaru sunt cei cinci aspiranți la funcția de șef la clubul care are cinci echipe (două de volei, două de baschet, una de handbal) în prima ligă națională.
Salariul de bază pentru cel care va fi director este de 2.440 de lei brut.
Candidații au trecut cu brio de prima etapă – selecția dosarelor, iar pentru etapa a doua, proba scrisă, au avut de învățat dintr-o bibliografie care a cuprins 12 acte normative (legi, ordonanțe de urgență și ordine de ministru).
Tematica este din administația publică locală, Codul Muncii, codul de conduită a personalului contractual din instituțiile publice, Legea educației fizice și a sportului, organizarea și exploatarea jocurilor de noroc, măsuri de reorganizare a activităților de tineret și sport, salarizarea unitară a personalului plătit din fonduri publice, finanțele publice locale etc.
Conform spuselor unuia dintre concurenți, proba scrisă va dura trei ore și vor fi cinci subiecte. Cine va lua peste 70 de puncte va promova în etapa următoare – interviul.

Ion Cismaru: Eu am propus, prin referate, înființarea SCM Craiova

Ion Cismaru, candidatul dat publicității pe ultima sută de metri, are 55 de ani și a fost voleibalist.
Cismaru spune că nu s-a înscris la concurs neapărat pentru a câștiga, ci pentru a propune celor responsabili de destinele clubului soluții pentru eficientizarea activității. Acesta a mărturisit că a contribuit la crearea SCM Craiova, în urmă cu nouă ani. „În principiu, m-am înscris la concurs pentru ca să explic ce a fost înaintea SCM Craiova și ce trebuie să urmeze. Înaintea SCM Craiova au fost CSU Craiova și fundațiile Pro Volei – la masculin și Volei Club Craiova – la feminin. După aceea, am propus, prin referatele mele către Consiliul Local, înființarea SCM Craiova, pentru ca echipele să nu se desființeze“.

Adeptul parteneriatului public-privat

Fostul voleibalist crede că fiecare echipă ar fi mult mai bine manageriată în urma unui parteneriat public-privat. „Nu doresc neapărat postul de director, dar vreau să le spun că trebuie să urmeze înființarea pentru fiecare echipă a unei societăți comerciale sportive pe acțiuni (club profesionist), prin parteneriat public-privat, pentru că managementul privat este mult mai bun, mai dinamic și poate atrage resurse umane, financiare și materiale mai mari, care să conducă la obținerea performanței.
Ion Cismaru a colaborat cu regretatul Ion Constantinescu „Hamlet“ la realizarea monografiei despre CS Universitatea Craiova. „Am scanat peste 2.000 de poze, le-am prelucrat, sunt pe echipe și individual, sportivi, antrenori, manageri, profesori, decani, rectori, toți cei care s-au implicat la CSU Craiova, încă de la apariție (din 1947-1948), la fotbal, volei, baschet, handbal, tenis de masă. Aceste monografii reprezintă istoria sportivă a Craiovei, eroii-sportivi, iar copiii de azi nu cunosc această istorie“.
Cismaru ar mai dori să se investească în sportivii din Craiova: „Trebuie să investim în resursa umană, în copii, în studenți, pentru a ne forma propriii sportivi de performanță, în așa fel încât să exportăm sportivii noștri și să nu mai importăm din alte părți“.

Candidați din lumea sportului

Pe ceilalți patru candidați vi i-am prezentat săptămâna trecută, dar vă mai reamintim câteva detalii despre ei.
Petrișor Albu, fost jurnalist, a fost mai întâi purtător de cuvânt, iar din vară ocupă prin concurs postul de inspector-șef. Din 30 ianuarie 2015, după ce Victor Lazarciuc a fost eliberat din funcție, Petrișor Albu a preluat și prerogative de director.  Este absolvent de Drept și are master în Management Sportiv.
Bogdan Pâncu este directorul Centrului de Copii și Juniori CSJ Știința U Craiova din 2006. Este absolvent al Facultății de Drept și a avut mereu legătură cu sportul, mai exact cu fotbalul. După ce a pus ghetele în cui, s-a orientat spre arbitraj. Ulterior, a fost observator, chiar până la nivelul ligii a doua. Din luna august a anului trecut, Bogdan Pâncu mai deține o funcție, pe lângă cea de manager la CSJ Știința U Craiova. El a fost ales vicepreședintele AJF Dolj.
Horațiu Stănescu, fost ofițer superior în cadrul armatei, a condus în trecut Clubul Sportiv Armata Craiova, club cu mai multe sporturi. Apoi, în fotbal, s-a ocupat de conducerea cluburilor Internațional Curtea de Argeș (Liga a II-a), Triumf Bârca, Podari și ACSVM Craiova (toate din liga a treia).
Singura femeie care s-a înscris la concurs este Alexandra Tomina Popescu, o tânără de 23 de ani, care provine dintr-o familie de sportivi. Tatăl său este Adrian Popescu, fostul căpitan al Universității Craiova, iar mama sa, Nicoleta, a făcut volei. Alexandra a practicat volei timp de opt ani la Colegiul Național „Nicolae Titulescu“, apoi a urmat Facultatea de Drept. În prezent, este masterandă tot la Drept, dar și studentă în anul doi la Facultatea de Educație Fizică și Sport.

Condițiile generale de participare la concurs
a) are cetăţenia română, cetăţenie a altor state membre ale Uniunii Europene sau a
statelor aparţinând Spaţiului Economic European şi domiciliul în România;
b) cunoaşte limba română, scris şi vorbit;
c) are vârsta minimă reglementată de prevederile legale;
d) are capacitate deplină de exerciţiu;
e) are o stare de sănătate corespunzătoare postului pentru care candidează, atestată pe
baza adeverinţei medicale eliberate de medicul de familie sau de unităţile sanitare abilitate;
f) îndeplineşte condiţiile de studii şi, după caz, de vechime sau alte condiţii specifice
potrivit cerinţelor postului scos la concurs;
g) nu a fost condamnată definitiv pentru săvârşirea unei infracţiuni contra umanităţii,
contra statului ori contra autorităţii, de serviciu sau în legătură cu serviciul, care împiedică înfăptuirea justiţiei, de fals ori a unor fapte de corupţie sau a unei infracţiuni săvârşite cu intenţie, care ar face-o incompatibilă cu exercitarea funcţiei, cu excepţia situaţiei în care a intervenit reabilitarea.
II. condiţii specifice:
a) studii superioare de lungă durată, absolvite cu diplomă de licenţă sau echivalentă;
b) disponibilitate pentru deplasări, delegaţii;
c) disponibilitate pentru program de lucru prelungit.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS