8.4 C
Craiova
marți, 21 ianuarie, 2025
Știri de ultima orăSportCei mai buni luptători juniori din țară s-au mutat la Craiova

Cei mai buni luptători juniori din țară s-au mutat la Craiova

Componenții lotului național de lupte se vor pregăti în Bănie pentru competițiile importante din acest an (Foto: Lucian Anghel)
Componenții lotului național de lupte se vor pregăti în Bănie pentru competițiile importante din acest an (Foto: Lucian Anghel)

Lotul masculin de lupte libere juniori al României se pregătește, de la începutul acestui an, la Craiova, sub atenta supraveghere a antrenorului coodonator Aurel Cimpoeru (CS Universitatea Craiova), care este ajutat de fratele său, Marius Cimpoeru, și de Claudiu Tămăduianu (Steaua București).
Zilele trecute am mers la antrenamentul băieților, care se desfășoară într-o sală a Liceului cu Program Sportiv „Petrache Trișcu“, aflată vizavi de școală. Antrenorul Claudiu Tămăduianu le ținea luptătorilor o mică ședință.
„Noi nu ne antrenăm aici să ieșim campioni naționali sau să luăm medalie în competițiile interne. Nici nu vreau să vă mulțumiți cu vreun loc cinci la vreun concurs internațional. Suntem lotul național și ne pregătim să luptăm cu cei mai buni din Europa și din lume, pentru medalii la competiții importante“, a spus tehnicianul obișnuit cu marile performanțe: este multiplu campion național la juniori, are două medalii la Campionatele Europene de seniori, una la juniori, două titluri balcanice și a participat la Jocurile Olimpice în 1988.
România are o tradiţie foarte bogată în lupte, cu peste o sută de medalii la competițiile importante (Jocuri Olimpice, Campionate Mondiale sau Campionate Europene), dar nu mai poate trăi din amintiri.
Baza de selecție s-a restrâns și acest lucru este resimțit cel mai bine de antrenorii care lucrează la loturile naționale. „Înainte aveam 40 de sportivi la lot în pregătire, acum la juniori sunt mai puțin de jumătate. Pentru că lotul este mai restrâns, strădaniile sunt mult mai mari. Pentru acest an avem ca obiectiv câte o medalie la Campionatul European, Campionatul Mondial, ambele la juniori, dar și la Campionatul European de cadeți. Astea sunt obiectivele minimale. Nu ne putem aventura“, a spus Tămăduianu.

„Nimeni nu oferă informații pe tavă“

Antrenorul emerit a adăugat că sportivii români nu mai pot face față adversarilor, bazându-se doar pe talent și pe tradiția în această disciplină. Metodele s-au schimbat, iar România trebuie să se adapteze, dacă vrea să fie printre cele mai bune țări în acest sport.
„Din păcate, luptele la noi au cunoscut un regres, în timp ce pe plan mondial s-au făcut investiții uriașe în ceea ce privește metodica de pregătire, refacerea după antrenament, medicină. Noi mergem pe talent, pe vâna nației. Trebuie să fim la curent cu tot ce e nou. În primul rând, noi, antrenorii, avem nevoie de pregătire. Trebuie să avem și acces la ce se întâmplă la nivel mondial, pentru că nimeni nu ne oferă informații pe tavă. Nu vine nimeni să zică: uite, asta facem noi, să faceți și voi ca să aveți succes. Noi trebuie să citim printre rânduri, să luăm ce e mai bun și să adaptăm condițiilor noastre, pentru că nu ne putem compara nici cu japonezii, nici cu iranienii“.

Aurel Cimpoeru, antrenorul principal al lotului naţional de juniori, urmăreşte cu mare atenţie sportivii în timpul antrenamentelor
Aurel Cimpoeru, antrenorul principal al lotului naţional de juniori, urmăreşte cu mare atenţie sportivii în timpul antrenamentelor

Cinci craioveni în lot

În lotul național de juniori, care cuprinde și sportivi care pot participa la competiții de cadeți, se regăsesc și cinci luptători craioveni. Este vorba despre Gheorghe Constantin, Sergiu Constantin, Lucian Mumjiev (toți trei de la LPS „Petrache Trișcu“), Cristian Surugiu și Ion Plop (ambii de la CS Universitatea Craiova). Alt junior valoros al Craiovei, Gheorghe Bodișteanu, a fost promovat la lotul de seniori.
Ceilalți componenți ai lotului României de juniori sunt: Marian Lungu (Dinamo Brașov), Alexandru Vlăduț Ștefan (Dinamo Brașov), Marius Badea (CSS 4 București), Robert Ilie (CSS 4 București), Ștefan Coman (Nehoiu), Mihai Palaghia (Călărași), Marius Marin (Constanța), Cristian Lungu (Amara), Alexandru Rusteac (Lugoj), Juan Mihaly (Odorhei).
Claudiu Tămăduianu este antrenor la Steaua București și recunoaște că secția de lupte de la CS Universitatea Craiova a crescut mult în valoare sub comanda fraților Aurel și Marius Cimpoeru.
„Cu Aurel Cimpoeru am fost coleg la Steaua, apoi mi-a fost sportiv, acum suntem iar colegi. Pentru mine este o surpriză să văd că la Craiova s-a constituit un pol al luptelor. Acum, la seniori, sunt la același nivel cu Steaua și Lugoj. Înainte nu prea mai erau lupte la Craiova, mă refer la masculin, iar de când a venit domnul Cimpoeru văd că e o treabă foarte serioasă“, a completat Tămăduianu.

Memorialul „Ilie Marinescu“ a ajuns la a șasea ediție

Sâmbătă, în sala CSS (strada „Gheorghe Doja“) va avea loc a șasea ediție a Memorialului „Ilie Marinescu“ la lupte libere. Competiția organizată de CSM Craiova, în colaborare cu Asociația Județeană de Lupte și DJST Dolj se adresează categoriilor mici de vârstă (copii 1, copii 2, masculin și feminin) și este un bun prilej pentru antrenori să-și testeze sportivii. Anul trecut au răspuns invitației organizatorilor peste 100 de copii, cu vârste între 10 și 15 ani. Concursul va debuta la ora 9.00 și va ține toată ziua. La meciuri sunt așteptați să asiste foști elevi și familia regretatului antrenor emerit, care s-a stins din viață în 2009, la 83 de ani. În cariera de antrenor, Ilie Marinescu a descoperit mulţi sportivi valoroşi, cel mai cunoscut fiind Gheorghe Berceanu, campion olimpic în 1972 (München) și vicecampion olimpic în 1976 (Montreal).

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS