Liviu Stan, președintele al Asociației Județene de Box (AJB) Dolj, a dus vineri mai mulți pugiliști craioveni să facă o demonstrație la Liceul „Traian Vuia“ din Bănie. Sportivii au fost așteptați de un număr mare de elevi, dornici să asiste la un antrenament și totodată să vadă campionii.
Maestru de ceremonii a fost antrenorul Constantin Cucu, care după ce a făcut o scurtă introducere despre acest sport i-a prezentat pe boxeri.
„Boxul este arta de a lovi fără să fii lovit. Suntem cel mai curat sport, se joacă cu mănuși și asigură echilibru între minte, suflet și trup.
Am venit la liceu cu cei mai reprezentativi sportivi ai Craiovei, medaliați. Ei reprezintă clubul CSM Craiova și sunt viitorul acestui sport în Dolj. Darius Stănică, elev la acest liceu, este vicecampion național anul trecut, un copil cuminte care a avut rezultate bune și la concursurile școlare. Și Petrișor Pătra, alt sportiv al nostru, învață la «Vuia»“, a început Cucu. Apoi, guralivul antrenor i-a pus pe sportivi să facă încălzirea, înainte de scurte meciuri demonstrative.
Cucu: Vreau să conving fetele să vină la box
Când au început meciurile demonstrative, singura pugilistă prezentă la demonstrație nu a avut cu cine să boxeze, iar antrenorul a pus-o să sară coarda.
De altfel, Constantin Cucu a mărturisit că a venit la „Vuia“ să convingă fetele să facă box, pentru că de băieți nu duce deloc lipsă la sală. „Vreau să conving fetele din acest liceu să vină la box, pentru că băieții vin, își cunosc interesul. Cei care practică acest sport nu rămân fără serviciu. Vor intra la Armată, Jandarmerie, Poliție, firme de pază. Toată lumea acceptă angajați care au făcut box“, a spus antrenorul de la Box Club Universitatea.
„Mi-a plăcut mult demonstrația. Noi mai mergeam la gale de box, când erau în Craiova. Este un sport frumos, care te învață să te aperi. Dacă ești foarte bun, ajungi ca Lucian Bute, faimos și bogat“, a spus Mihai, elev al Liceului „Vuia“.
Liviu Stan: Boxul disciplinează
Liviu Stan a venit însoțit de o parte din noua sa echipă de conducere și a spus la finalul acțiunii că aceasta a fost doar prima instituție de învățământ vizitată de pugiliști dintr-un lung șir de vizite în școli, care au ca scop popularizarea acestui sport și atragerea de noi practicanți.
„Acest sport este asociat cu violența, brutalitatea, are o imagine destul de neclară acum în Craiova și am dorit să explicăm tututor că este o artă. Elevii mi s-au părut că au privit cu interes demonstrațiile și sper să se îndrepte spre sălile de box. Vom merge și la alte școli din Craiova, vrem să inducem un stil de viață sportiv tuturor, mai ales că generațiile tinere au contact cât mai mare cu lumea virtuală, Facebook, Twiter, care le creează un sistem de valori care nu sunt reale. De ce box? Pentru că disciplinează, găsești un set de valori care te pot ajuta toată viața. Este un sport foarte elegant, al oamenilor care au inimă“, a spus șeful AJB Dolj.
Și Mihai Harosa, directorul „Traian Vuia“, s-a arătat încântat de acțiunea de ieri: „Beneficiul acestei zile este prezența consistentă a elevilor noștri la această activitate. Poate i-a atras ideea de a face acest sport. Orice sport are menirea de a forma o personalitate, te educă și îți dă gândul că o minte sănătoasă îți dă un corp sănătos“.
Urmează trofeul „Mihai Goanță“
După ce vineri a avut loc prima acțiune de popularizare a boxului, pe 21 martie, sub umbrela Asociației Județene de Box, urmează să urce în ring sportivii de la toate cele trei cluburi din oraș, CSM, CFR Marfă IRLU și Box Club Universitatea, într-o gală dotată cu trofeul „Mihai Goanță“.
„Gala este numită după fostul meu antrenor Mihai «Stângă de Aur» Goanță, un monument al boxului românesc. De multă vreme, sportivii de la cluburile din oraș nu se mai întâlneau în competiții naționale și nu aveau nici un meci de pregătire împreună, deși erau din același oraș. Nu era normal ce se întâmpla, dar noi suntem olteni și avem sângele fierbinte. Orgoliile nu-și au locul aici. Antrenorii trebuie să înțeleagă că trebuie să colaboreze pentru binele sportivilor“, a mai spus Stan.