4 C
Craiova
joi, 12 decembrie, 2024
Știri de ultima orăSportMarius Ionescu: Pot fugi mai tare!

Marius Ionescu: Pot fugi mai tare!

Craioveanul Marius Ionescu a câştigat maratonul de la Dusseldorf, la care participă mii de sportivi (Foto: Arhiva personală)
Craioveanul Marius Ionescu a câştigat maratonul de la Dusseldorf, la care participă mii de sportivi (Foto: Arhiva personală)

Maratonistul craiovean Marius Ionescu este primul român calificat la Jocurile Olimpice de la Rio de Janeiro 2016. Sportivul de 30 de ani, legitimat la CSM Craiova, a vorbit pentru GdS despre maratonul de la Dusseldorf, pe care l-a câștigat, cu timpul de 2h13,19, realizând barem atât pentru Campionatul Mondial, cât și pentru JO din Brazilia.
Gazeta de Sud: Marius, te-ai grăbit să prinzi bilet pentru Rio?
Marius Ionescu: Sunt încântat că eu am dat startul. Sper ca rezultatul meu să dea o reacție în lanț și cât mai mulți sportivi români să lupte pentru calificarea la Jocurile Olimpice de la Rio de Janeiro de anul viitor.

„În ultimii zece kilometri am fost pe cont propriu“

GdS: Ai câștigat maratonul de la Dusseldorf și totodată ți-ai corectat recordul personal cu 14 secunde. Cum a fost cursa? Ai avut o strategie anume?
M.I.: Pot spune că a fost o cursă foarte bună pentru mine, având în vedere că anul 2014 nu a fost prea strălucit. Am început acest an cu mai multă ambiție, cu altă strategie, pe care am gândit-o cu antrenorul meu, domnul Cătălin Geapana. După vreo șase luni de pregătire am obținut un rezultat mulțumitor la Dusseldorf, cu toate că eu mi-aș fi dorit mai mult. Pot spune că nu mă așteptam să câștig, deci, în concluzie, a fost un concurs foarte bun pentru mine.
GdS: Deci nu este o surpriză pentru tine acest rezultat, în condițiile în care ai spus că ți-ai fi dorit mai mult?
M.I.: Nu e nici o surpriză! După șase luni de pregătire trebuia să iasă așa cum a ieșit. De fapt, am spus-o, chiar îmi doream mai mult. Celor care nu au văzut cursa le spun că în ultimii zece kilometri eu am fost pe cont propriu. Sunt conștient că am lăsat-o mai ușor, am încetinit ritmul. Este relaxarea mentală care intervine, plus că nu pot spune că mi-a fost ușor psihic. După kilometrul 35 am simțit ceva greutăți și cel mai important era pentru mine să ajung la final și să trec primul linia de sosire.

IMG_7088
GdS: Dar din punct de vedere fizic, a existat un punct critic pe parcursul celor 42,195 kilometri?
M.I.: Cred că am simțit cele mai mari probleme după kilometrul 35. Fiind și singur, efortul se resimțea. M-am motivat mental și am spus că este ziua mea, nu pot pierde acest titlu.
GdS: Cum ți s-au părut ceilalți competitori cu care ai luptat pentru primul loc?
M.I.: Păi sportivul clasat pe locul doi a fost la 27 de secunde în spatele meu. Această diferență s-a produs pe o distanță de zece kilometri. Nu este o diferență foarte mare, dar eu consider că pot să fug mai tare, sub 2 ore și 13 minute. Poate eu am avut o zi bună și ceilalți mai puțin bună. Anul trecut, la Campionatul European, nu m-am simțit prea bine și am abandonat. Acum a venit și rândul meu să dovedesc că aceea a fost doar o întâmplare urâtă.
GdS: În cantonamentul din Portugalia te-ai pregătit alături de alergători din Germania. Au participat și ei la această cursă?
M.I.: Bineînțeles. Am ajuns la această competiție datorită unui sportiv neamț din Dusseldorf, dar, din păcate, spre final, el a avut ceva probleme. A luat startul, dar se pare că acele probleme și-au spus cuvântul și nu a putut termina cursa, cu toate că era unul dintre favoriți.
GdS: Ești foarte aproape să corectezi recordul național (2,12:30) deținut de Cătălin Andreică în 1978.
M.I.: Da, sunt aproape. Este un target al meu pe care consider că sunt capabil să-l ating, dar luăm pas cu pas totul și vom ajunge și acolo. Anul acesta sper să merg la CM de la Beijing, după care în primăvara anului 2016 voi mai face alt maraton, în care sper să reconfirm sau, de ce nu, să bat acel record național.

Înainte de curse urmărește filmulețe motivaționale

(Foto: Arhiva personală)
(Foto: Arhiva personală)

GdS: Dincolo de antrenamente, acorzi atenție laturii motivaționale?
M.I.: Am citit unele cărți despre alergare. Să vă dezvălui un mic secret. Înainte de curse ascult discursuri de motivare, urmăresc mici filmulețe care îmi dau acea adrenalină de care am avut nevoie spre finalul cursei. Acum, înainte de cursa de la Dusseldorf, am privit un filmuleț, iar în momentele grele din cursă mi-am adus aminte de cuvintele din video și am trecut peste.

IMG_7125
GdS: Cum ți s-a părut orașul din alergare?
M.I.: Nu am avut timp să văd, am fost concentrat, dar oamenii au fost superbi. Străzile au fost pline, publicul a susținut alergătorii. A fost o atmosferă superbă.
GdS: Cum te relaxezi după cursa de duminică?
M.I.: Prima săptămână va fi ușoară, fără nici o alergare, poate unul sau două antrenamente. Stau cu familia, că am fost foarte mult plecat, după care reîncep pregătirea pentru următorul concurs.

E consilier pentru alergători
De curând, Marius Ionescu a demarat un proiect, TeamRun, alături de doi prieteni, prin care oferă sfaturi pentru alergătorii care vor să își depășească limitele fizice. „Încercăm să dăm sfaturi, programe de antrenament mai exact, pentru cei care doresc să se autodepășească în special în alergările de șosea, chiar și alergare montană. Ușor-ușor, lumea începe să iasă din casă, acum că vremea e mai frumoasă. Cei care doresc apelează la cei care au experiență“, a spus cel poreclit „Piciul”.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS