8.4 C
Craiova
joi, 12 decembrie, 2024
Știri de ultima orăSportGloriile s-au despărțit cu greu de templu

Gloriile s-au despărțit cu greu de templu

Sorin Cârțu și ceilalți foști mari fotbaliști ai Băniei au luat câte o bucată de gazon drept suvenir de la fostul „Central“ (Foto: Alexandru Vîrtosu)
Sorin Cârțu și ceilalți foști mari fotbaliști ai Băniei au luat câte o bucată de gazon drept suvenir de la fostul „Central“ (Foto: Alexandru Vîrtosu)

Emoțiile puternice au pus stăpânire, ieri, pe foștii mari fotbaliști ai „Campioanei unei mari iubiri“, „Craiovei Maxima“ și pe reprezentanții generațiilor mai tinere ce au purtat cu cinste tricoul Universității Craiova, care au fost prezenți pe gazonul bătrânului stadion „Ion Oblemenco“ pentru a-i spune adio înainte ca buldozerele și excavatoarele să intre în noua etapă de demolare. Au fost mulți ochi înlăcrimați în rândul foștilor idoli ai Băniei la vederea mormanelor de ciment coborâte de utilaje din tribunele „Centralului“, altădată neîncăpătoare și pline de viață. Imaginile sumbre i-au făcut să conștientizeze încheierea unui ciclu important pentru fotbalul craiovean, pe care l-au slujit cu multă sudoare. Amintirile i-au năpădit și nu le-a fost deloc ușor să dea pagina, mai ales că amfitrionii ceremoniei nu au uitat nici de cei dispăruți prematur dintre noi, oameni care au scris pagini întregi de istorie și care au dat culoare vieții suporterilor, motive să fie mândri că sunt olteni. Minutul de reculegere ținut în memoria coloșilor Ion Oblemenco, Corneliu Andrei Stroe, Costică Ștefănescu, Zoli Crișan, Petre Deselnicu, poetului Adrian Păunescu sau comentatorului sportiv Sebastian Domozină nu a făcut altceva decât să-i răscolească pe cei prezenți. În cinstea acestora, mijlocașul CS Universitatea Craiova, Alexandru Mateiu, a așezat cu emoții o jerbă de flori la centrul terenului, momentul de liniște fiind finalizat cu aplauze, pe margine apărând și bannere cu chipurile celor trecuți în neființă și mesaje de „pus pe rană“.

O bucată din gazon, alinare pentru suflet

Au urmat discursurile reprezentanților oficialităților locale, viceprimarii Craiovei, Mihail Genoiu și Dan Dașoveanu, și prefectul Sorin Răducan vorbind despre trecut cu nostalgie și cu încredere despre viitoarea „casă“ a fotbalului craiovean, și o scurtă trecere în revistă a meciurilor speciale trăite în iarba fostului „Central“ de către Gheorghiță Geolgău. Reprezentantul celor care au câștigat respectul granzilor Europei din anii 1980, Bordeaux, Fiorentina, Leeds, Kaiserslautern, Standard Liège sau Benfica Lisabona, i-a „pasat“ apoi microfonul interpretului Ciri Mayer, care a destins atmosfera cu „Oltenia Eterna Terra Nova“, acompaniat de întreaga asistență.
Gloriile Craiovei, alături de foștii conducători, urmași ai fotbaliștilor decedați sau colaboratori ai Universității Craiova din vremurile frumoase, au primit apoi din partea oficialităților bucăți din gazon, ambalate în cutii. Rând pe rând au primit simbolul arenei Marinela Stroe, Pavel Badea, Aurel Beldeanu, Dănuț Bica, George Biță, Gabriel Boldici, Marian Bondrea, Marian Bâcu, Constantin Bâtlan, Marian Calafeteanu, Sergiu Cătăneanu, Sorin Cârțu, Victor Cojocaru, Costică Donose, Marian Dragomir, Gheorghiță Geolgău, Marius Iordache, Ion Împușcătoiu, Ion Jianu, Silviu Lung, Tibi Lung, Ciri Mayer, Dumitru Marcu, Daniel Mogoșanu, Narcis Mohora, Constantin Mincă, Nicolae Negrilă, Victor Niculescu, Jean Nițulescu, Ion Olaru, Florin Oprea, Mircea Oțet, Corneliu Papură, Adrian Popescu, Gabi Popescu, Marcel Popescu, Marius Purcaru, Marius Sava, Ștefan Stoica, Teodor Țarălungă, Nae Ungureanu, Dandu Ustabacieff, Robert Vancea, Ion Velea și Nicolae Zamfir.
La rândul lor, foștii fotbaliști au împărțit juniorilor prezenți cartea „Frumoșii nebuni ai Craiovei Maxima“, scrisă de reputatul jurnalist al GdS Ion Jianu.
Astăzi va veni rândul suporterilor craioveni să-și ia o amintire din legendara arenă, accesul publicului fiind permis în intervalul orar 16.00-19.00.
De mâine, stadionul „Ion Oblemenco“ va deveni istorie bucată cu bucată, pentru ca în următoarele 17 luni să apară un nou templu, obligând generațiile care vor veni să lupte pentru performanțe cel puțin la fel de mari.

Fane Stoica: Trebuie să intrăm și noi în Europa

Fostul fotbalist al Universității Fane „Mourinho“ Stoica a fost foarte emoționat în momentul primirii bucății de gazon, afirmând că orașul Craiova trebuie să se alinieze standardelor europene în materie de baze sportive. „Această bucată de gazon este un ultim trofeu luat de mine de pe «Oblemenco». Este o bucată din gazonul pe care cu toții am luptat pentru clubul nostru și pentru Craiova. O să decupez din gazonul meu de acasă și o să plantez în loc această bucată din terenul de pe «Ion Oblemenco» și o să o ud în fiecare zi. Este trist că se demolează un stadion, însă, în același timp, vin lucrurile mai moderne, mai frumoase. O parte din istorie s-a scris, însă de acum înainte trebuie să mergem spre Europa, spre condiții mult mai bune. Ce au făcut primăria și guvernul este extraordinar pentru că Bănia are nevoie de un stadion foarte frumos. Am fost și jucător aici, și antrenor. Aici am crescut, aici m-am format, dar în același timp mă bucur că se face ceva mai modern, mai frumos“, a afirmat Fane Stoica.

Sorin Cârțu, nostalgic

Directorul tehnic al CS Universitatea Craiova, Sorin Cârțu, a rememorat momentele plăcute petrecute pe stadionul Băniei ca atacant, punctând că bucata de gazon va fi pusă la loc de cinste. „Aici am câștigat două campionate, am dat atâtea goluri… Pe stadionul «Ion Oblemenco» am marcat golul 100, e o amintire frumoasă. Meciurile pe care le-am jucat, trăirile pe care le-am avut la partidele europene nu pot fi descrise în cuvinte. Am trăit momente senzaționale pe acest stadion. Nu-mi pare rău că se demolează, trebuie să ținem pasul cu tehnologia futuristă. Bucata de gazon reprezintă o amintire, este ca un ultim trofeu pentru tot ceea ce am făcut împreună cu colegii mei pentru Universitatea. Este un gest frumos, plin de semnificație. O să o pun alături de celelalte amintiri: cupe, medalii, bucăți din ziare tăiate de când jucam fotbal“, a punctat Sorin Cârțu.

Gabi Popescu: Cu siguranță, vor fi meciuri europene aici!

Mijlocașul Craiovei din anii 1990, Gabi Popescu, a afirmat că este nerăbdător să vadă noua arenă finalizată, fiind convins că publicul din Bănie va asista în viitor din nou la meciuri din cupele europene. „Am avut emoții și îi felicit pe cei care s-au gândit la acest proiect, l-au creat și l-au susținut, precum și la cei care îl vor implementa și-l vor duce la bun sfârșit. Este un moment în care fotbalul românesc are nevoie de astfel de injecții de adrenalină. Pentru că odată cu crearea noului stadion vor fi mult mai mulți oameni atrași către fotbal, mult mai mulți copii, ceea ce e bine pentru viitor. E un proiect extraordinar de bun pentru fotbalul românesc. E important viitorul, ceea ce se va construi. Cu siguranță, vor fi meciuri europene aici. Atâta timp cât ai un astfel de proiect, automat atragi anumite responsabilități și un anumit nivel al fotbalului. Te obligă stadionul, te obligă suporterii. Oricine s-ar băga în proiectul acesta nu-l poate face cu jumătate de normă. Toată perioada pe care am petrecut-o aici a fost extraordinară. Acum m-am reîntâlnit cu oamenii frumoși care au scris istoria acestui club. Cred că toată perioada petrecută aici nu a făcut altceva decât să mă creeze ca fotbalist, să mă ajute să continui istoria celor care erau în spatele meu. Brazda de teren o să o pun la locul trofeelor și al amintirilor mele ca fotbalist“, a declarat Gabi Popescu.

Galerie foto (Alexandru Vîrtosu):

 

_DSC0002

_DSC0006

_DSC0008

_DSC0009

_DSC0017

_DSC0029

_DSC0035

_DSC0048

_DSC0058

_DSC0059

_DSC0061

_DSC0069

_DSC0074

_DSC0080

_DSC0094

_DSC0100

_DSC0128

_DSC0137

_DSC0177

_DSC0179

_DSC0187

_DSC0192

_DSC0193

_DSC0194

_DSC0195

_DSC0206

_DSC0208

_DSC0210

_DSC0212

_DSC0213

_DSC0215

_DSC0216

_DSC0217

_DSC0218

_DSC0222

_DSC0223

_DSC0235

_DSC0236

_DSC0239

_DSC0245

_DSC0248

_DSC0249

_DSC0252

_DSC0253

_DSC0265

 

_DSC0274

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS