4 C
Craiova
joi, 12 decembrie, 2024
Știri de ultima orăSportMircea Ivănescu: L-am vrut pe Pele la Craiova

Mircea Ivănescu: L-am vrut pe Pele la Craiova

Mircea Ivănescu (dreapta) şi regretatul Corneliu Andrei Stroe au vrut să înfiinţeze la Facultatea de Educaţie Fizică şi Sport  din Craiova o secţie de fotbal, iar la inaugurare să-l cheme pe marele Pele (foto stânga). Din păcate, acest lucru nu s-a întâmplat.
Mircea Ivănescu (dreapta) şi regretatul Corneliu Andrei Stroe au vrut să înfiinţeze la Facultatea de Educaţie Fizică şi Sport
din Craiova o secţie de fotbal, iar la inaugurare să-l cheme pe marele Pele (foto stânga). Din păcate, acest lucru nu s-a întâmplat.

La Tipografia de Sud se află în lucru cartea dedicată „părintelui“ Craiovei Maxima, regretatul profesor Corneliu Andrei Stroe, semnată de publicistul Ion Jianu (Gazeta de Sud) şi prefaţată de cunoscutul comentator sportiv Cristian Ţopescu. Volumul, sub egida Editurii Ramuri, este un document conturat şi din amintirile unor colaboratori apropiaţi. Fostul rector al Universităţii, Mircea Ivănescu, povesteşte despre un vis al lui Stroe, acela de a crea la Facultatea de Educaţie Fizică şi Sport o secţie de fotbal, iar la inaugurarea ei să fie invitat marele Pele, căruia urma să i se confere titlul de Doctor Honoris Causa. Cartea „Corneliu Andrei Stroe, legenda unei… legende, Craiova Maxima“ va fi lansată pe 18 iunie, în Sala Albastră a Universităţii, cu participarea lui Cristian Ţopescu.
Prof.univ.dr. Mircea Ivănescu, rectorul Universităţii în perioada 1990 – 2004, un apropiat al „părintelui“ legendarei echipe Universitatea – Craiova Maxima, Corneliu Stroe, rememorează în carte un episod necunoscut din istoria Facultăţii de Educaţie Fizică şi Sport, acela de a se crea o secţie de fotbal. Cităm un fragment din volum: „Am avut împreună şi un vis, din păcate nerealizat. Am dorit să creem la facultate (Facultatea de Educaţie Fizică şi Sport Craiova – n.r.) o secţie de fotbal, continuând astfel o veche tradiţie a Craiovei Maxima şi, mai mult, la inaugurarea ei să-l invităm pe marele fotbalist Edson Arantes do Nascimento, Pele. În cadrul unei ceremonii, Pele urma să taie panglica inaugurală, iar Universitatea urma să îi confere titlul de Doctor Honoris Causa. Acţiunea nu a avut succes din cauza birocraţiei noastre academice, care a refuzat acreditarea unei secţii de învăţământ cu profil de fotbal, şi din cauza nesincronizării calendarului nostru cu cel al marelui Pele“.
Referindu-se la activitatea didactică a regretatului Corneliu Andrei Stroe, Ivănescu a continuat: „Activitatea internaţională a lui Cornel, ca decan al Facultăţii de Educaţie Fizică şi Sport, nu s-a oprit aici, facultatea oferind numeroase distincţii unor personalităţi din lumea sportului, din ţară şi străinătate. Mai mult, a continuat procesul de modernizare a facultăţii, a determinat înfiinţarea unor noi programe de master şi licenţă, a pus bazele unui puternic centru de cercetare ştiinţifică de profil. Deşi boala necruţătoare îl afecta, deşi suferise grele intervenţii chirurgicale, a continuat să îşi păstreze optimismul, iar figura lui calmă, bonomă, nu a lăsat cu nimic să se vadă suferinţa profundă ce îi perturba viaţa şi-i va grăbi sfârşitul“.
Mircea Ivănescu a vorbit și despre calitățile marelui om Stroe: „Am scris aceste rânduri în speranţa că cei ce le vor citi vor putea înţelege marea personalitate care a fost omul Corneliu Andrei Stroe. Nu ştiu dacă am reuşit să redau în totalitate calităţile acestuia, dragostea de viaţă, bonomia şi înţelegerea de care a dat dovadă în toate împrejurările. Nu cred că am reuşit să-l creionez complet. Cornel a rămas, până în ultima clipă, acelaşi mare om, generos şi iubitor de viaţă, prietenos şi vesel, dispus oricând să-ţi ofere ţie oricât, capabil să uite orice răutate şi să considere că lumea este în general mult mai bună decât lasă să se vadă în realitate“.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS