Echipa de fotbal Tăcerea Craiova, alcătuită din jucători surdo-muți, a cucerit, la sfârșitul săptămânii trecute, pentru al 11-lea an consecutiv, titlul de campioană națională la fotbal în sală. Alin Firu și colegii săi au întâlnit în Campionatul Național alte trei echipe, din Alba Iulia, Suceava și Timișoara, în cadrul a două turnee. Primul a avut loc la Alba Iulia, iar al doilea, în Sala Sporturilor „Ion Constantinescu“ din Bănie, sâmbăta trecută. De fiecare dată, oltenii au obținut victoria. La Craiova, fotbaliștii de la Tăcerea au trecut de Alba Iulia cu scorul de 10-1, de Suceava cu 17-5 și de Timișoara cu 5-0.
„Chiar dacă scorurile sunt foarte mari, să știți că nu le-a fost deloc ușor. Într-adevăr, dacă ne uităm la punctele pe care le-au adunat băieții la cele două turnee, s-ar putea să ni se pară destul de ușor, dar nu este deloc așa. Avem doi adversari tradiționali, Suceava și Alba Iulia, pe care de data aceasta i-am măturat“, a explicat, pentru GdS, Felix Ungureanu, antrenorul fotbaliștilor de la Tăcerea. Acesta cunoaște majoritatea jucătorilor încă de când erau mici și evoluau cu succes pentru echipa Școlii Speciale „Sfântul Vasile“, acolo unde Ungureanu este instructor pentru educație. După ce au ridicat trofeul deasupra capului, fotbaliștii craioveni au participat la o masă festivă oferită de oficialitățile locale.
Merg din nou în Liga Campionilor
Câștigarea Campionatului Național le-a adus fotbaliștilor de la Tăcerea Craiova calificarea, pentru al doilea an consecutiv, în principala competiție europeană intercluburi, Liga Campionilor.
Anul acesta, în luna februarie, craiovenii au participat în premieră la această competiție desfășurată la Graz (Austria) și s-au clasat pe locul 16 din 24 de echipe.
„Am plecat acolo fără antrenor, fără preparator fizic, am fost nepregătiți, nu am știut cu ce se mănâncă această competiție. La anul vrem mai mult“, a spus Marius Parască, președintele clubului, cel care nu a putut juca în turneul de la Craiova din cauza unei accidentări la picior.
Au jucat în echipament de la CSU
Dacă în urmă cu un an evoluau cu un echipament vechi de mai bine de zece ani, în această primăvară, fotbaliștii din Bănie au primit echipament de la echipa de fotbal CS Universitatea Craiova.
Liga Campionilor va avea loc anul viitor, la Huelva, în Spania, și pentru a ajunge acolo, oltenii au nevoie de sprijin financiar. Anul acesta au primit bani de la Consiliul Local Craiova și de la nişte sponsori, acum trebuie să strângă o sumă mult mai mare, pentru că vor face deplasarea cu avionul, nu cu autocarul, cum s-a întâmplat la Graz.
„Deplasarea, cazarea costă foarte mult. Marius Parască și ceilalți au început să caute ajutor, sponsori. Să nu se înțeleagă că mergem să cerșim. Am avut un ajutor anul acesta de la Primăria Craiova, dar de acum încolo trebuie să ne ocupăm noi. Ne vom duce la Huelva pentru a câștiga. E singurul trofeu care ne lipsește din vitrină. La juniori am ieșit o dată campioni, la Preșov, sper că vom reuși aceeași performanță și la seniori. Ca să facem performanță, ne trebuie o sală în care să ne antrenăm de două ori pe săptămână“, a completat Felix Ungureanu.
„În fotbal găsesc libertatea de a se exprima“
Ungureanu a explicat de ce practicarea unui sport este benefică pentru persoanele cu deficiențe de auz: „Este foarte important să facă fotbal. Din cauza problemelor pe care le au, în fotbal găsesc libertatea de a se exprima. Majoritatea vin de la Școala Specială «Sfântul Vasile», i-am crescut de mici și sunt campioni pentru a 11-a oară la rând. Doi dintre ei, Ionuț și Paul Preoteasa, joacă și pe teren mare fotbal, la o echipă din județul Olt, Recolta Stoicănești“.
Echipa Tăcerea Craiova este antrenată de Felix Ungureanu și Carol Verok (președintele Federației ARSS), iar jucătorii care au contribuit la performanța notabilă sunt Alin Firu (căpitan), Andrei Dinu (portar), Florin Voinescu, Ionuț Preoteasa (golgheter), Paul Preoteasa, Marius Giornoiu, Bogdan Ciocan, Bogdan Răducanu și Marin Nicola, iar Marius Parască este președinte.