4 C
Craiova
joi, 12 decembrie, 2024
Știri de ultima orăSportCătălina Chircă, atleta campioană și la carte

Cătălina Chircă, atleta campioană și la carte

Antrenorul Cătălin Geapana are numai cuvinte de laudă pentru eleva sa, Cătălina Chircă, o sportivă valoroasă și o elevă silitoare (Foto: Traian Mitrache)
Antrenorul Cătălin Geapana are numai cuvinte de laudă pentru eleva sa, Cătălina Chircă, o sportivă valoroasă și o elevă silitoare (Foto: Traian Mitrache)

 

Alteta craioveană Cătălina Chircă excelează și la carte, și pe pista de atletism. Sportiva pregătită de Cătălin Geapana a absolvit recent Liceul cu Program Sportiv „Petrache Trișcu“ cu cea mai mare medie dintre elevii de clasa a 12-a, iar la sfârșitul săptămânii trecute a cucerit două medalii de aur la Campionatul Național Școlar, desfășurat la București.
Cătălin Geapana, antrenorul care l-a descoperit pe campionul Marius Ionescu, are numai cuvinte de laudă la adresa Cătălinei, o atletă pe care a selecționat-o acum cinci ani, de la școala numărul 24 din Brazda lui Novac.
„Cătălina performează și la învățătură, și la sport. Am selecționat-o acum cinci ani de la Şcoala nr. 24 din Craiova. S-a remarcat prin voință, dorința de a face mișcare. Este sportiva care nu a uitat că în primul rând este elevă. Timp de trei ani a luat premiul întâi la LPS «Petrache Trișcu». A fost șefa clasei a XII-a și șefă de promoție, având cea mai mare medie din liceu, dintre absolvenții de clasa a XII-a. Cred că în anii de liceu a avut cinci-șase absențe nemotivate, iar cele motivate au fost când a mers la competiții“, a spus Cătălin Geapana.

Ar vrea să continue în domeniul medical

Tânăra alergătoare a mărturisit că materiile sale preferate în liceu au fost limba română și PST (Pregătire Sportivă Teoretică). La aceasta din urmă a obținut locul doi pe țară la Olimpiada Națională a Sportului Școlar. Acum, sportiva se pregătește pentru examenul de bacalaureat. „Sunt destul de bine cu pregătirea, mai am de repetat câteva lecții, dar sper să mă descurc“, a spus încrezătoare Cătălina. Nu s-a hotărât încă ce facultate va urma, iar o decizie va lua la finalul examenului de bacalaureat. Antrenorul Cătălin Geapana o vede profesând tot în domeniul sportului, dar tânăra este atrasă și de medicină. „Eu cred că va urma o carieră în domeniul sportiv, kinetoterapie sau educație fizică pură. Dorința ei ar fi și să urmeze ceva în domeniul medical. Nu s-a hotărât, bacalaureatul primează acum“, explică antrenorul fetei.

„Societatea trebuie să sprijine sportivii“

Cătălin Geapana consideră că dincolo de antrenori și societatea civilă (profesorii de la școală, directorii de club, autoritățile locale) are un rol important în a sprijini un sportiv: „Alături de un sportiv nu este nevoie să fie doar antrenorul, ci și familia, profesorii, directori de cluburi, comunitate locală. Profesorii de la școală trebuie să sistematizeze materia astfel încât sportivul să aibă posibilitatea de a învăța, pentru că el muncește. Să alergi 30 de kilomentri pe zi și să mai înveți nu știu câte cursuri este destul greu. De aceea o remarc pe Cătălina. Este șefă de promoție, iar eforturile au fost mari. A venit la două antrenamente pe zi, în care nu a făcut jogging, a alergat și apoi a mers acasă și a învățat la materiile din ziua următoare. A avut medii numai peste 9.50“.
Totuși, „chimia“ dintre sportiv și antrenor reprezintă o condiție necesară în obținerea de performanțe. „Trebuie să le inoculezi de mici dorința de a face performanță. Așa am făcut eu cu Marius Ionescu, apoi cu Cătălina și cu alți sportivi. Chimia dintre antrenor și sportiv și-a făcut reacția și legătura este foarte strânsă. În general, sportivul trebuie respectat mai mult de către antrenor decât respectă sportivul antrenorul. Dacă nu există această chimie și nici respect, automat sportivul va încerca să-și găsească un alt mijloc de a-și demonstra valoarea, poate o altă meserie, dar în general sportivii de mare performanță sunt greu de integrat în societate după terminarea carierei. Acest lucru îi atinge în primul rând pe ei, dar și pe cei din jurul lui. Este greu să vezi un sportiv pentru care s-a cântat imnul la competiții mondiale că nu se poate integra în societate. Aici intervine rolul comunității“, a mai spus Geapana.

Șase medalii pentru „Trișcu“ la CN școlar

Delia Pădureanu, Oana Balaci, Ștefania Sandu și Cătălina Chircă, patru atlete medaliate la Campionatul Național Școlar
Delia Pădureanu, Oana Balaci, Ștefania Sandu și Cătălina Chircă, patru atlete medaliate la Campionatul Național Școlar

Revenind la Campionatul Național Școlar, Liceul cu Program Sportiv „Petrache Trișcu“ din Bănie a obținut opt medalii. Cătălina Chircă a luat aurul la 1.500 de metri, iar al doilea titlu național a fost cu ștafeta, alături de colegele sale Denisa Papa, Delia Pădureanu și Ștefania Sandu. Denisa Papa este antrenată de Nicușor Bugiulescu, Pădureanu se pregătește cu Ionuț Vădeanu, iar Sandu este colegă de grupă cu Chircă la Cătălin Geapana.

Tot aur a cucerit și Daniela Bogdan, la 3.000 de metri. Eleva lui Adrian Tudor a urcat pe podium și la 5.000 de metri, unde a obținut medalie de argint. „Daniela nu a concurat în plenitudinea forțelor, a avut entorsă. Acum se antrenează pentru competițiile următoare, care nu sunt puține“, a spus ieri Tudor.

Și Ionuț Bogdan Manolache (antrenor Gabriela Ustabacieff) a obținut medalia de argint, la 10 kilometri marș. Craiovenii au obținut și trei medalii de bronz, dintre care două la masculin, prin Ștefăniță Târșogoiu (antrenor Constantin Bădescu) la aruncarea discului și Robert Găvan (antrenor Gina Ene) la 400 de metri garduri. A treia medalie a fost obținută de ștafeta feminină de 4×100 m, alcătuită din Oana Balaci, Miruna Paraschiv, Denisa Papa și Ștefania Sandu. Fetele sunt pregătite de Vali Mitrache, Nicușor Bugiulescu și Cătălin Geapana.

 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS