Lumea scrimei craiovene și-a luat ieri rămas bun de la antrenorul emerit Dumitru Popescu, care a trecut în eternitate marți, la vârsta de 72 de ani. La Cimitirul Sineasca din Bănie s-au adunat să-l conducă pe ultimul drum pe marele antrenor foști sportivi, colegi, prieteni și bineînțeles membrii familiei. Pentru că Dumitru Popescu era o fire veselă, cei prezenți s-au despărțit de cel care a dat atât de mult sportului românesc cu zâmbetul pe buze și cu aplauze.
Practicanți ai scrimei, Alexandru Mironov, Mircea Alecu și Dumitru Popescu, erau numiți în tinerețe „Cei trei muschetari craioveni“, fiind modele de cinste și corectitudine, extrem de dedicați profesiei, iubiți și respectați.
Acum au rămas doar doi muschetari, după ce „Porthos“, așa cum își spunea regretatul Dumitru Popescu, a trecut în lumea celor drepți. Alexandru Mironov, o personalitate a culturii și totodată a sportului românesc, a stat ieri mai mereu lângă antrenorul Mircea Alecu.
„Era unul dintre cei mai inteligenți oameni din sportul românesc“
Mironov a vorbit despre prietenia de zeci de ani care îl leagă de Mircea Alecu și Dumitru Popescu și a ținut să evidențieze câteva realizări importante ale regretatului antrenor.
„Era unul dintre cei mai inteligenți oameni din sportul românesc, un om de mare cultură, dar oamenii nu știu asta. Citea mult, dar spunea și elevilor săi. Era foarte iubit de sportivi. Cred că performanța maximă este că echipa feminină de spadă, condusă de Dan Podeanu, dar la care au contribuit din plin Dumitru Popescu și Mircea Alecu, a ieșit multiplă campioană mondială și europeană. Cât eram președintele Federației Române de Scrimă, veneam la Craiova într-un fel de inspecție de plăcere, pentru că știam că la opt dimineața și Dumitru Popescu, și Mircea Alecu sunt la serviciu și asta îi făcea pe cei opt-zece antrenori tineri să vină la timp la sală și să se ocupe de 100 de copii care făceau scrimă. Dumitru Popescu nu a făcut doar sport. Înainte de 1989, o perioadă destul de lungă, a fost responsabil cu activitatea sportivă din organizația pionierilor. Cele mai multe dintre programele românești pentru copii au fost inventate de el. Era un om cu foarte multă imaginație“.
„O sală făcută din încăpățânarea noastră“
Fost ministru al tineretului și sportului, Alexandru Mironov și-a amintit că el și bunii lui prieteni s-au luptat zeci de ani să fie o sală de scrimă în Bănie: „Ne-am apucat de scrimă prin 1955. Ei bine, ne-au trebuit 50 de ani să facem sală de scrimă la Craiova. Sala de la «Trișcu» este făcută din încăpățânarea mea, a lui Popescu și a lui Alecu. Nu ne-am lăsat până nu am făcut. E adevărat că ne-a luat ceva timp, o jumătate de veac, dar a meritat. Echipa campioană mondială la fete s-a format aici“.
Jucau fotbal pe străzile orașului
Mironov nu a uitat când era copil și juca fotbal pe străzile Băniei, împreună cu Alecu și Popescu: „Popescu era portar la fotbal în echipa străzii noastre. Eu și cu Mircea Alecu eram mijlocași. Jucam în campionatul de fotbal al maidanelor, să zic așa, de pe strada România Muncitoare. Băteam toată ziua mingea acolo, spărgeam geamurile. Odată, profesorul Nicu Cojocaru a zis: «Cine își închipuia că dintre cei care băteam mingea într-o zi unul va ajunge ministru», referindu-se la mine“.
Mironov, Cetățean de Onoare al Craiovei
Astăzi, Alexandru Mironov va primi titlul de Cetățean de Onoare al Craiovei și spune că activitatea din scrimă este o latură importantă a existenței sale. „Valoarea mea ca și cetățean al Craiovei se datorează și faptului că lumea scrimei a lucrat atât de bine. Este una din laturile activității mele și am și găsit un mediu penetrabil la idei noi, atent, prietenos. Nu m-am certat nici o singură dată, de aproape 60 de ani, cu Dumitru Popescu și Mircea Alecu“, a încheiat fostul ministru.
„En garde, Porthos!“
Asociația Profesorilor de Educație Fizică și Sport din Dolj, prin vocea profesorului Nicolae Cojocaru, a acordat ieri, post-mortem, Trofeul „Educație pentru Mișcare“ și Diploma de Excelență profesorului Dumitru Popescu. Distincțiile nu i-au putut fi oferite maestrului Popescu mai demult din cauza stării de sănătate a acestuia. Cele două premii vor fi așezate în sala de scrimă a Liceului cu Program Sportiv „Petrache Trișcu“, până la amenajarea muzeului școlii.
„Din copilărie am rămas impresionați de personajele celebre ale lui Alexandre Dumas din romanul «Cei trei muschetari», cu Porthos, prieten cu Athos și Aramis. Alecu, Popescu și Mironov au devenit cei trei muschetari craioveni. Nu s-au luptat cu personaje negative, nu au salvat domnițe din ghearele unor monștri, ci au încrucișat spadele, întâi ca sportivi, apoi cu elevii pe care i-au învățat să se dueleze în frumosul sport al scrimei, unde au obținut rezultate deosebite. Dumitru Popescu, Phortos cum era ştiut, se înscrie în rândul profesorilor ideali. A format sportivi, muschetari moderni, caractere puternice. Și-a legat viața de scrimă și și-a respectact cu sfințenie jurământul profesorului de Educație Fizică și Sport“, a spus Nicolae Cojocaru.