19 C
Craiova
vineri, 27 septembrie, 2024
Știri de ultima orăSportBarca sau Juve, cine va fi „regina“?

Barca sau Juve, cine va fi „regina“?

Vedetele de la FC Barcelona par favorite în faţa juventinilor, dar italienii au surprins de multe ori în momentele importante
Vedetele de la FC Barcelona par favorite în faţa juventinilor, dar italienii au surprins de multe ori în momentele importante

Fotbalul spectacol se află din nou în prim-plan, de data aceasta oferind o finală de vis. Sâmbătă, de la ora 21.45 (TVR 1, Digi Sport 1 şi Dolce Sport 1), pe „Olympiastadion“ din Berlin, campioana Italiei, Juventus Torino, și cea a Spaniei, FC Barcelona, se vor înfrunta pentru cel mai râvnit trofeu din competițiile intercluburi, cel al Ligii Campionilor. Este un duel cu deznodământ imprevizibil, fapt relevat din stilurile de joc pe care le-au afișat cele două combatante. „Bătrâna Doamnă“ nu a ieșit până acum din tiparul fotbalului italian, fiind o formație cu o defensivă bine pusă la punct, pragmatică și speculativă, „ucigătoare“ pe contraatac, în acest fel eliminând-o și pe Real Madrid în semifinale. La rândul său, Barca este o echipă cu o forță ofensivă extraordinară, cu jucători tehnici și eficienți, aflați într-o formă de „speriat“.

Spaniolii, mai eficienți în finalele contra echipelor italiene

Juventus Torino şi FC Barcelona se vor întâlni în premieră în finala Ligii Campionilor, însă duelurile dintre reprezentantele Italiei şi cele ale Spaniei în ultimul act al celei mai importante competiţii la nivel de club nu reprezintă o noutate. De-a lungul istoriei Cupei Campionilor Europeni şi Ligii Campionilor, echipele din cele două ţări au fost de şase ori adversare în finală. Ibercii s-au impus de patru ori, în timp ce italienii au avut câştig de cauză în două rânduri. Finalele CCE/UCL între echipe din Italia şi Spania au fost următoarele: 1956/1957: Real Madrid – Fiorentina 2-0, 1957/1958: Real Madrid – AC Milan 3-2 după prelungiri, 1963/1964: Inter Milano – Real Madrid 3-1, 1991/1992: FC Barcelona – Sampdoria 1-0 după prelungiri, 1993/1994: AC Milan – FC Barcelona 4-0 și 1997/1998: Real Madrid – Juventus 1-0.
Juve și Barca s-au întâlnit însă de trei ori în cupele europene, ibericii conducând cu 2-1. Prima dată s-au ciocnit în sferturile de finală ale Cupei Campionilor Europeni, în sezonul 1985/1986. În meciul tur, catalanii s-au impus cu 1-0, pe 5 martie 1986, iar manșa a doua, pe terenul italienilor, s-a terminat la egalitate, 1-1, pe 19 martie 1986. A doua oară, cele două echipe s-au întâlnit în sezonul 1990/1991, în Cupa Cupelor, în semifinale. În meciul tur, trupa blaugrana s-a impus cu 3-1, iar pe „Delle Alpi“, bianconerii au câștigat doar cu 1-0, deci tot Barcelona a trecut mai departe. Ultima confruntare dintre cele două forțe ale Europei a avut loc în sezonul 2002/2003 al Ligii Campionilor, în sferturile de finală. În meciul tur a fost remiză, 1-1, iar în retur, după același scor, 1-1, goluri Xavi și Nedved, în timpul regulamentar, s-a ajuns în prelungiri, unde Juve s-a impus cu 2-1 prin golul lui Zalayeta.

Chiellini, marele absent

„Bătrâna Doamnă“ nu va putea conta în ultimul act pe unul dintre cei mai importanți oameni ai săi, „ministrul apărării“, Giorgio Chiellini, care nu a mai putut fi recuperat de staff-ul medical, după ce a acuzat probleme musculare. În locul lui Chiellini, care a evoluat în 12 meciuri din actuala stagiune din UCL, va fi folosit Andrea Barzagli (34 de ani). Conform presei italiene, antrenorul Massimiliano Allegri va păstra sistemul cu patru fundași, centrali urmând să fie Bonucci – Barzagli, deoarece Angelo Ogbonna, care a prins un singur meci în acest sezon de UEFA Champions League, contra lui Olympiakos, în faza grupelor, nu este la parametri fizici optimi.
Formația probabilă a lui Juve arată astfel: Buffon – Lichtsteiner, Bonucci, Barzagli, Evra – Marchisio, Pirlo, Pogba – Vidal – Tévez, Morata.

Ibericii sunt în formulă completă

La rândul său, FC Barcelona va alinia cea mai bună formulă, catalanii neavând nici un jucător cu probleme înainte de finală. Antrenorul Luis Enrique a decis să cheme „sub arme” şi trei jucători de la echipa secundă: Samper, Sandro şi Munir El Haddadi. Iată lotul deplasat de catalani la Berlin: Claudio Bravo, Ter Stegen, Masip – Montoya, Piqué, Rakitic, Sergio, Xavi, Pedro, Iniesta, Suárez, Messi, Neymar, Rafinha, Mascherano, Bartra, Douglas, Jordi Alba, S. Roberto, Adriano, Dani Alves, Vermaelen, Mathieu, Samper, Sandro şi Munir.
Unsprezecele Barcei ar putea arăta astfel: Ter Stegen – Alves, Piqué, Mascherano, Alba – Rakitić, Busquets, Iniesta – Messi, Suárez, Neymar.

Turcii arbitrează finala

Finala Ligii Campionilor va fi arbitrată de o brigadă din Turcia, compusă din: Çakır Cüneyt (central), Duran Bahattin și Ongun Tarik (asistenți), Göçek Hüseyin și Şimşek Barış (adiționali). Rezerve vor fi Mustafa Eyisoy și Jonas Eriksson (Suedia), iar observator pentru arbitraj a fost numit Hugh Dallas (Scoția). Delegat UEFA a fost desemnat olandezul Harry M. Been.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS