Patru echipe, trei din Craiova și una din comuna doljeană Dioști, s-au aliniat la startul ediției a noua a turneului de fotbal dotat cu trofeul „Ilie Balaci“. La fel ca în anii anteriori, competiția s-a desfășurat pe terenul de fotbal al Școlii „Obedeanu“, acolo unde fostul mare fotbalist a învăţat și unde a jucat fotbal alături de nume cunoscute din sportul rege, printre care îi amintim pe Victor Pițurcă, frații Boldici sau Călin.
În prezența lui Ilie Balaci, dar și a altor oameni de fotbal, micii fotbaliști de la cele patru echipe de gimnaziu au jucat fotbal cu pasiune, fără să țină cont de ploaia care la un moment dat dorea să le strice planurile.
Trofeul a fost adjudecat de singura echipă din mediul rural, Școala Gimnazială din Dioști, care în finală a învins cu scorul de 6-2 câștigătoarea ediției de anul trecut, Școala Gimnazială nr. 39 „Nicolae Bălcescu“. Locul trei a revenit gazdelor de la Școala Gimnazială nr. 1 „Obedeanu“ (structură a Școlii Gimnaziale „Decebal“), care a trecut în finala mică de Liceul de Arte din Craiova, cu scorul de 5-2.
În semifinale, echipa Liceului de Arte suferise o înfrângere și mai categorică, fiind învinsă de Şcoala Gimnazială nr. 39 „Nicolae Bălcescu“, scor „10-1“, iar Şcoala Gimnazială din Dioşti a învins cu 4-3 Şcoala Gimnazială nr. 1 „Obedeanu“ .
Promisiunea profesorului a avut efect
Profesorul echipei câștigătoare, Dorinel Ciană, a dezvăluit cum i-a stimulat pe elevii săi înainte de turneu: „Am avut multe emoţii înaintea finalei. Le-am promis băieților la începutul jocului că o să îi premiez, personal o să le dau o sumă de bani, asta i-a motivat în plus. Mă bucur foarte mult că am câştigat. Poate că am pornit cu şansa a patra, fiind singura echipă de la ţară, nu ne putem compara cu aria de selecţie din oraş, la noi sunt copii mai puţini. Se face fotbal la Dioşti, după ore copiii rămân la un fotbal. Participăm la diferite competiţii, am avut câteva rezultate la nivel judeţean“.
Lotul echipei din Dioşti, localitate unde s-a născut și regretatul președinte al Craiovei Maxima, Corneliu Andrei Stroe, a cuprins jucătorii: David Rusu, Adrian Ivan, Alexandru Pârvu, Adelin Enache, Robert Simion, Florin Prodan, Andrei Voiculescu, Ionuţ Prodan, Romeo Vizante.
Adrian Stan, cel mai tehnic jucător
Cel mai tehnic jucător al turneului a fost desemnat un fotbalist de la echipa învinsă în finală, Adrian Stan, de la Școala Gimnazială „Nicolae Bălcescu“. Jucătorul a primit cuvinte de laudă din partea lui Ilie Balaci. „În fiecare an apar copii buni, talentaţi. Şi azi am văzut trei-patru, dar unul m-a impresionat. Este cel care a luat şi premiul pentru cel mai tehnic jucător. Dacă cei care au avut ochi să îl vadă vor avea şi grijă de el, Craiova poate avea în viitor un jucător bun“, a spus cel supranumit „Minunea Blondă“.
„Jucătorii de la Dioști sunt plini de putere”
Născut la Bistreț, Balaci a spus ieri că din mediul rural pot apărea fotbaliști de mare valoare: „În mediul rural putem găsi mulţi copii buni, mă uitam la copiii din Dioşti, sunt plini de putere. De ce să nu îi căutăm la Dioşti, la Bârca, Bistreţ?“. Fostul mare fotbalist a vorbit și despre condițiile care trebuie îndeplinite pentru ca jucătorii de la țară să ajungă mai departe: părinții să ducă copiii la sport și să investească în formarea lor mai mult decât în a le achiziționa gadgeturi, iar antrenorii să nu mai perceapă taxă.
„Copii se găsesc, dar cum am mai spus şi mă simt obligat să repet, atâta timp cât părinţii sunt obligaţi să plătească taxă la club sau la şcoli de fotbal, cât timp vor fi obligaţi să le cumpere copiilor echipament, sunt mici speranţe să crească noi fotbalişti de excepţie. Lumea e săracă, îmi e greu să cred că un şofer, dau exemplul ăsta pentru că tata a fost şofer, poate să investească în echipamentul copilului patru-cinci sute de lei, de asta sunt sceptic. Talentele există, dar, din păcate, nu ştim să le protejăm, să le ajutăm, ca ulterior să ne bucurăm de ele. Sfatul meu ar fi întâia oară pentru părinţi. Să uite să le mai cumpere copiilor diferite aparate electronice şi să investească în ei ca fotbalişti. În momentul în care unul dintre ei ajunge să joace la nivel înalt sau să plece în străinătate, cu siguranţă familia lui nu va mai duce lipsă de nimic. De partea cealaltă, le sugerez celor de la cluburi să nu mai perceapă taxă. Să se urce în avion, să se ducă în China şi să cumpere echipament ieftin să îl dea copiilor“.
„Înainte primeam gratis echipament, bonuri de masă“
Balaci și-a amintit și de beneficiile pe care le-a avut el când era junior: „Când am început eu fotbalul, mă duceam la stadion şi mi se dădea echipament, mi se dădea prosop să fac baie, primeam nişte bonuri de masă cu care mă duceam să mănânc. Dacă eu aş avea acum șapte ani, probabil că nu aş face fotbal, pentru că tata nu m-ar putea întreţine“.
Fiecare din cele patru echipe prezente ieri la competiție a primit diplomă, câte o minge din partea AJF Dolj, iar primele trei clasate au primit şi cupe. Câştigătorii au fost recompensaţi în plus cu câte un tricou din partea DJTS Dolj, tricouri care apoi au fost semnate de Ilie Balaci.
Premierea a fost făcută de Ilie Balaci, care a oferit cupa câștigătorilor, de Angelica Nuţă, directoarea Şcolii Gimnaziale „Decebal“, de Silviu Bogdan, preşedintele AJF Dolj, și de Robert Vancea, fost jucător al Universităţii Craiova.