Craioveanul Theodor Matican, un sportiv special care în ciuda parezei cerebrale care îi afectează motricitatea practică cu pasiune schiul, înotul și ciclismul, are șanse să ajungă la Jocurile Paralimpice de la Rio de Janeiro. Acest lucru îl afirmă Nicolae Plugaru, reprezentantul Federației Române de Ciclism prezent zilele acestea la Craiova cu ocazia Campionatului Național de Ciclism Șosea care a debutat vineri.
Plugaru a spus pentru GdS că Theodor Matican este un ciclist paralimpic foarte valoros și a simțit de când l-a cunoscut că are potențial.
„Cred că Theodor Matican are mari șanse să ajungă la Rio. Este românul care are cele mai multe puncte UCI, deoarece a participat la etape de cupe europene, de cupă mondială. Am simțit anul trecut că are o perspectivă. Vreau să-l ajut să ajungă la Rio și sunt convins că în următorii ani o să avem un campion paralimpic la T2. De altfel, pentru Theo am organizat Campionatul Național Paralimpic pentru prima dată în România“.
Competiția a debutat, vineri, la Bucovăț
Campionatul Național de Ciclism Șosea a debutat vineri dimineață cu proba de contratimp, cu plecare din Bucovăț. La start au fost 54 de sportivi, la toate categoriile de vârstă. Printre ei și doi sportivi ai clubului gazdă, CSM Craiova. Este vorba despre Vasile Braia și Theodor Matican. Braia a concurat la cadeți și s-a clasat pe locul 18 din 21 de participanți, iar Theo Matican a fost singurul la categoria „persoane cu nevoi speciale“. „În principiu, sunt mulțumit de numărul participanților și de atitudinea cluburilor, deoarece avem probleme la federație. În prezent, nu are decât un secretar general, Lucian Hugeanu, cu ajutorul căruia am reușit să organizăm acest campionat național în bune condiții. Nici domnul Novac, nici eu nu suntem președinți conform hotărârilor judecătorești. Aici se află majoritatea cluburilor afiliate la Federația Română de Ciclism, sunt cei care fac ciclism nu cei care fac doar din gură“, a adăugat Plugaru. Trebuie menționat că în această perioadă se desfășoară și la Miercurea Ciuc o competiție care se numește tot Campionatul Național de Ciclism Șosea.
Premierea, în centrul Vechi
Sâmbătă se va desfășura proba de fond. La ora 9.00, concurenții vor pleca de la Parcul Tineretului și vor parcurge distanțe între 80 și 160 de kilometri spre sudul județului Dolj, în funcție de categoria de vârstă. Duminică este programată proba de circuit, de la ora 9.00, cu start și sosire la Sala Polivalentă spre Parcul Tineretului. Concurenții vor avea de parcurs între 40 și 80 de kilometri, mai multe ture. La ora 17.00, toţi sportivii vor participa la defilarea care va porni de la Sala Polivalentă și va avea punct final Centrul Vechi, mai exact Piața „Frații Buzești“. Interesant de notat este că reprezentanții Federației Române de Ciclism s-au gândit și la sportivii amatori. Duminică, începând cu ora 12.30, aceștia se vor putea întrece pe același circuit amenajat pe bulevardul Știrbei Vodă, apoi pot însoți caravana ciclistă oficială către centrul istoric, acolo unde va fi festivitatea de premiere. Duminică va fi restricționat traficul pe tronsonul Ciupercă – Parcul Tineretului.
„Velodromul nu a fost în standard“
Nicolae Plugaru regretă că Velodromul din Craiova nu a găzduit mai multe competiții, pe motiv că nu a fost în standard, și recomandă autorităților locale să facă alt Velodrom acoperit și multifuncțional pe același amplasament. „Craiova are un Velodrom, lucru pe care Federația noastră nu l-a exploatat cum trebuie, deoarece nu se încadra în normele internaționale. Noi am avut în turul României un prolog pe Velodrom, iar într-un an Campionate Naționale, dar chiar nu au fost în standard. Cred că autoritățile locale ar trebui să ia în considerare un Velodrom la standarde, mai ales că amplasamentul este foarte frumos. Ar trebui o investiție majoră. Bun ar fi un Velodrom de 333 de metri, acoperit, unde se pot desfășura foarte multe evenimente și la alte sporturi“, a completat Plugaru.
Competiția din Bănie este organizată în colaborare cu CSM Craiova și cu sprijinul consiliului județean și al primăriei.