4 C
Craiova
joi, 12 decembrie, 2024
Știri de ultima orăSportAnca Măroiu: Copiii s-au împuținat în sălile de scrimă

Anca Măroiu: Copiii s-au împuținat în sălile de scrimă

Elita scrimei românești s-a întâlnit, joi seară, cu pasionații sportului din 11 orașe din țară. Cei mai valoroși scrimeri români, campioni sau medaliați la Jocurile Olimpice, Campionatele Mondiale și Europene, au făcut demonstrații, au oferit autografe și s-au fotografiat cu cei prezenți în cadrul evenimentului „Flash Mob România“, pe parcursul a 60 de minute.
La Craiova, în Centrul Istoric, craioveanca Anca Măroiu și Adrian Dabija (UNEFS București) au făcut pledoarie acestui frumos sport în care România este în topul mondial. Cei doi seniori au fost înconjurați de zeci de spadasini, cu vârste începând de la șase ani, care au profitat de faptul că organizatorii au adus tot arsenalul în centru (planșe, instalații) și au început asalturile. Fiind mulți, chiar au avut ceva de așteptat până să își arate măiestria.

Pe noi ne-au selecționat de la școală

Craiovenii care erau în trecere prin zonă s-au oprit preț de câteva minute, iar unii care erau însoțiți de copii au adresat întrebări antrenorilor și sportivilor. O doamnă a vrut să știe unde poate practica fiica ei scrimă, iar cea mică a întrebat-o pe Anca Măroiu dacă este periculos acest sport.
„Avem rezultate de mulți ani, suntem din Craiova și în general lumea știe că aici avem un centru puternic de spadă, dar mai sunt părinți care nu știu unde să vină la sală. Le-am spus că nu trebuie să plătească la antrenamente. Totul este gratis. Un copil m-a întrebat dacă este periculos sportul pe care îl practic eu, dar și în alt sport și chiar în viața de zi cu zi se poate întâmpla orice. Nu e periculos la scrimă, altfel nu ne lăsau nici pe noi părinții“, a spus multipla campioană mondială și europeană, legitimată în prezent la clubul Steaua.
Despre acțiunea de promovare, Anca a spus că este binevenită și speră că va atrage copii spre acest sport, care oferă o combinație unică de stimulare fizică, intelectuală și emoțională: „Eu am ajuns la scrimă, după ce antrenorii veneau în școli să facă selecția. Țin minte că era mare aglomerație în sală. Trebuia să punem antrenamente la ore diferite, ca să avem toți loc. Acum, copiii s-au împuținat în săli și acest Flash Mob în mai multe orașe din țară este binevenit“.

A ales scrima după ce a văzut o competiție la TV

Ioana Natalia Canțăr are zece ani și face scrimă de trei ani la Liceul cu Program Sportiv „Petrache Trișcu“. Anul trecut a avut o acțiune similară de promovare, Caravana Scrimei, dar în Piața „Mihai Viteazul“, iar Ioana a luat autograf pe costum de la Ana Maria Brânză. Puștoaica a ales acest sport după ce a văzut o competiție la televizor.
„Când eram mică nu știam ce sport să aleg și după ce am privit o competiție la televizor am zis că vreau scrimă. Ideea de a lupta în centru o consider extravagantă. Ne văd și alți oameni în afară de profesori și colegi. Am autograf de la Ana Brânză pe care de multe ori când vine la Craiova o urmăresc la antrenamente. Noi avem o antrenoare tânără, drăguță și amabilă, Oana Puiu, care ne face să înțelegem mai repede indicațiile decât dacă ar fi fost un bărbat“, a spus Ioana Natalia, care a participat deja la câteva concursuri.
Gemenii David și Alex așteptau cu nerăbdare să ajungă pe planșă. De multe ori au fost adversari și le-a fost destul de greu. „Este greu să mă lupt cu fratele meu pentru că avem aceleași puteri“, a spus David.

Florea: Încercăm să venim cu ceva nou

Reprezentantul Federa-ției Române de Scrimă la evenimentul din Bănie, secretarul Marius Florea, a punctat și el aceeași idee ca și Anca Măroiu: trebuie intensificate evenimentele de acest gen, pentru ca oamenii să vadă ce este scrima și să-și dea copiii la acest sport nobil. „Am început anul trecut acest gen de acțiuni și sperăm să atragem cât mai mulți copii la scrimă. Atunci am mers cu caravana în mai multe orașe, acum am făcut în același timp, la ora 17.00, în 11 orașe. Am împărțit sportivii cei mai valoroși în toată țara. Încercăm să venim cu ceva nou pentru sportivi și sperăm că acest lucru va aduce și rezultate“, crede Florea.
Aflat la Flash Mob-ul de la Timișoara, președintele Federației Române de Scrimă, Mihai Covaliu, a ținut să mulțumească tuturor celor care au contribuit la reușita acestui eveniment: „Scopul principal a fost acela de a ne apropia cât mai mult de public, de copii, să încercăm să atragem cât mai mulți tineri spre acest sport. Avem campioni la toate categoriile de vârstă, modele de urmat și credem că astfel de acțiuni vor spori numărul copiilor în sălile de scrimă. Federația Română de Scrimă mulțumește tuturor celor care au contribuit la bunul mers al acestui eveniment în Slobozia, Constanța, Iași, Târgu Mureș, Cluj-Napoca, Satu Mare, Oradea, Timișoara, Craiova, Brașov și Râșnov și vă asigur că vom face an de an astfel de acțiuni“.
În Bănie, acțiunea a fost organizată de Direcția Județeană pentru Sport și Tineret Dolj, alături de Liceul cu Program Sportiv „Petrache Trișcu“ și celelalte două cluburi de seniori din oraș cu secții de scrimă, CS Universitatea și CSM.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS