Maratonistul de la CSM Craiova a câștigat cursa de 20 km din cadrul competiției RunFEST din Pădurea Băneasa, depășindu-l pe ultimii metri pe moldoveanul Gheorghiță Vitalie. Calificat la Jocurile Olimpice de la Rio de Janeiro, Marius va alerga luna viitoare la un semimaraton în Birmingham (Marea Britanie).
După o binemeritată vacanță, maratonistul craiovean Marius Ionescu a participat, la sfârșitul săptămânii trecute, la RunFEST, competiție desfășurată în Pădurea Băneasa. Sportivul de la CSM Craiova, calificat deja la Jocurile Olimpice de la Rio de anul viitor, a câștigat cursa de 20 km, cu timpul de 1h07:14, doar o secundă despărțindu-l de ocupantul locului doi, Gheorghiță Vitalie (Republica Moldova).
„A fost o cursă tactică, de așteptare, amândoi aveam șanse egale și aceeași strategie. Pe ultimii 500 de metri era o curbă și pot spune că am avut noroc sau intuiție. Am făcut rupere de ritm, am ieșit primul din curbă și am fost cu un pas în fața lui Vitalie. El nu a mai avut timp să recupereze acel metru. Niciodată nu am mai avut parte de un finiș așa strâns“, a spus ieri Marius.
Premii diferențiate pentru englezi și restul alergătorilor
Sportivul de 30 de ani a ales să participe la RunFEST pentru a se pregăti în vederea următoarei competiții, tot un semimaraton, programat pe 18 octombrie la Birmingham (Marea Britanie). „Doar ce venisem din vacanță și cum managerul meu mă anunțase despre semimaratonul de la Birmingham, am zis să alerg și la RunFEST, ca un antrenament“, a completat cel mai bun maratonist român al momentului.
Cel poreclit „Piciu“ a mai alergat în cursa din Birmingham, una care pune accent pe performanțele atleților englezi, premiile acestora fiind mult mai mari decât ale sportivilor din alte țări. „Este o cursă de șosea, cu un traseu dificil, are o pantă spre final. Am mai alergat acum trei ani acolo. Organizatorii le pun la dispoziție atleților britanici toată logistica pentru a-i ajuta și a-i stimula să-și realizeze barem pentru Jocurile Olimpice din 2016. De aceea, premiile sunt diferențiate, cele primite de atleții englezi fiind mult mai mari decât ale sportivilor din alte țări care vor urca pe podium“, a explicat maratonistul.
„Doar eu știu cât am muncit pentru mondiale”
În luna august, Marius Ionescu a participat la Campionatul Mondial de la Beijing și a fost nevoit să abandoneze la kilometrul 30. Și acum este mâhnit că nu a reușit să încununeze cu un rezultat bun munca asiduă din ultimele luni. Consideră că a făcut tot ce a ținut de el și a vorbit despre susținerea și ajutorul pe care sportivii de mare performanță ai României ar trebui să-l primească din partea celor care sunt abilitați.
„Pentru abandonul de la Beijing, iau vina asupra mea foarte puțin. Doar eu știu cât am muncit și că am făcut tot ce mi-a stat în putere. Antrenamentele mergeau mai bine ca în primăvară, când alergasem 2h13min. Este frustrant că lunile de muncă și sutele de kilometri alergați nu au avut fructificare. Trebuia să am o perioadă mai lungă de acomodare la Beijing. Atletismul este un sport individual. În cursă depinzi de tine, dar până atunci contează mulți factori, cum ar fi un masor, doctor. Nu putem face performanță doar cu trei mese pe zi. Eu consider că mi-am făcut datoria la Mondiale, dar trebuie să ai lângă tine oameni care să te asculte. Trebuie schimbată mentalitatea, pentru că România a scăzut enorm pe plan mondial ca și rezultate“, a completat Marius.
„Îmi doresc să fiu tratat mai cu seriozitate“
Încurajat de toată lumea, respectat de mulți atleți de performanță și amatori, Marius și-ar dori să aibă mai mult sprijin și de la CSM Craiova, club la care este legitimat de mulți ani. „Aștept să vină un nou director general la CSM Craiova și voi purta o discuție cu el. Îmi doresc să fiu tratat mai cu seriozitate și cu interes, nu ca oricare dintre sportivii juniori din club“.
Maratonistul craiovean are foarte mulți susținători, dar s-a lovit și de părerile unor cârcotași, care consideră că alergătorilor trecuți de 30 de ani le-a apus cariera. „În probele de anduranță, performanța vine după vârsta de 30 de ani. Cel mai recent este exemplul italianului Ruggero Pertile, care la 41 de ani s-a clasat pe locul patru la Mondialele de la Beijing. La noi, sunt unii care îmi zic să mă las că am peste 30 de ani. Eu le transmit că nu au treabă cu acest sport dacă vorbesc așa“, a încheiat Marius Ionescu.