Reprezentativa României s-a calificat la Campionatul European din 2016, găzduit de Franţa, după ce a obţinut o victorie lejeră ieri seară, scor 3-0, la Torshavn, în faţa selecţionatei Insulelor Feroe, în etapa a 10-a (ultima) şi a încheiat grupa F preliminară pe locul doi.
Tricolorii au deschis scorul rapid, în minutul 4, prin Constantin Budescu, fotbalistul Astrei şutând imparabil de la 13 metri, poziţie centrală, după o pasă venită de pe stânga, de la căpitanul Răzvan Raţ. Echipa noastră şi-a majorat avantajul de pe tabelă în minutul 45+1, după un supergol semnat de Budescu. Acesta, dorind probabil să centreze în careu, a şutat de pe dreapta, în diagonală, la colţul lung, în vinclu, surprinzându-l pe portar, care a fost poziţionat greşit. Rezultatul final l-a stabilit Alexandru Maxim, care l-a executat pe Nielsen cu un şut plasat, de la opt metri, la colţul lung (’83).
Insulele Feroe: Nielsen – Naes, O. Faerø, Nattestad (’84, Baldvinsson), Sørensen – S. Vatnhamar (’68, Fredriksberg) – Bartalsstovu, Hendriksson, Hansson, Holst (’68, A. Olsen) – Edmundsson. Selecţioner: Lars Olsen.
România: Tătăruşanu – Măţel, Chiricheş, Grigore, Raţ – Hoban, Pintilii – Popa, Budescu (’88, Prepeliţă), Torje (’78, Maxim) – Stancu (’90, Alibec). Selecţioner: Anghel Iordănescu.
Cartonaşe galbene: Nattestad ’6, Hansson ’70, O. Faerø ’79 / Torje ’17.
A arbitrat: Ivan Kruzliak (Slovacia).
În celelalte două meciuri ale grupei F s-au înregistrat următoarele rezultate: Grecia – Ungaria 4-3 (Stafylidis ’5,Tachtsidis ’57, Mitroglu ’79, Kone ’86 / Lovrencsics ’26, Nemeth ’54, ’76), Finlanda – Irlanda de Nord 1-1 (Arajuuri ’87 / Cathcart ’31).
Clasament final: 1. Irlanda de Nord 21 de puncte (golaveraj 16-8), 2. România 20 (11-2), 3. Ungaria 16 (11-9), 4. Finlanda 12 (9-10), 5. Insulele Feroe 6 (6-17), 6. Grecia 6 (7-14).
La turneul final din Franţa (10 iunie – 10 iulie 2016) vor participa în premieră 24 de echipe. Din 1996 şi până în 2012, Campionatul European a reunit 16 reprezentative. Alături de ţara gazdă, la Campionatul European din 2016 vor participa echipele clasate pe primele două poziţii în grupele preliminarii, cea mai bună reprezentativă de pe locul trei, dar şi câştigătoarele play-off-ului la care vor lua parte celelalte opt naţiuni de pe poziţia a treia în grupele de calificare. Echipele calificate până acum la EURO sunt următoarele: Franța (țara gazdă), Islanda, Cehia, Belgia, Țara Galilor, Spania, Germania, Polonia, Anglia, Elveția, Irlanda de Nord, România, Austria, Italia, Portugalia, Albania.
Anghel Iordănescu: Meritam această calificare
Selecţionerul României, Anghel Iordănescu, a afirmat că tricolorii meritau calificarea la Campionatul European din 2016, punctând însă că ar fi trebuit să o obţină mai repede.
„Ne-am fi dorit ca această bucurie să o avem de la Bucureşti, după meciul cu Finlanda. Am fi vrut să împărţim bucuria cu fanii noştri. E victoria fanilor şi a băieţilor care au jucat foarte bine tactic. Meritam această calificare, dar trebuia să o obţinem mai repede pentru a nu ţine suporterii în tensiune. Au fost momente grele şi în trecut, dar sunt mulţumit că am obţinut această calificare de care fotbalul românesc avea nevoie. Sper ca această calificare să aducă schimbări în fotbalul românesc”, a spus „Generalul”, la TVR 1.
Întrebat dacă va rămâne antrenorul naţionalei României pentru Campionatul European, selecţionerul a răspuns: „Lăsaţi-mă să mă bucur şi eu şi jucătorii şi abia apoi vom discuta problema Iordănescu”.
Burleanu îl creditează pe „Tata Puiu”
Preşedintele FRF, Răzvan Burleanu, a spus că rezultatul din Insulele Feroe nu reprezintă doar o victorie a fotbalului, ci a întreg sportului românesc, subliniind că naţionala României va fi condusă la CE din Franţa tot de Anghel Iordănescu.
„Băieţii trebuie felicitaţi. Este o zi mare pentru sportul românesc, nu doar pentru fotbal. Iordănescu rămâne şi trebuie să rămână, a pregătit foarte bine meciurile. În seara asta nu am obţinut o victorie chinuită. Trebuie să treci prin toate emoţiile pentru a te bucura cu adevărat de o calificare. Evident, nu ne doream să depindem de ultimul meci. Jucătorii au trecut prin momente dificile pentru că nu au avut întotdeauna parte de cele mai bune reacţii”, a declarat Răzvan Burleanu.
Raţ: Bucuria este nemărginită
Căpitanul tricolorilor, Răzvan Raţ, este sigur că selecţionerul Anghel Iordănescu are suficient timp să pregătească turneul final, astfel încât România să arate bine la Euro 2016.
„O competiţie majoră îţi oferă multe şi orice se poate întâmpla acolo. Avem peste jumătate de an să ne punem la punct şi se pot întâmpla multe până acolo. Trebuie să fim sănătoşi. Bucuria este nemărginită. Presiune a existat după meciul cu Finlanda, dar o adevărată echipă se vede atunci când joacă bine sub presiune şi face faţă acestei presiuni. Astăzi nu am întâlnit o echipă redutabilă, dar noi ne-am făcut treaba foarte bine. Nu cred că există o motivaţie mai mare decât şansa de a merge la un Campionat European”, a declarat Răzvan Raţ, la Digi Sport.
Budescu, modest
Deschizătorul drumului spre CE din 2016, Constantin Budescu, a declarat că nu este doar meritul său că România a învins la Torshavn şi nu are preferinţe în privinţa adversarilor din Franţa.
„Am încercat să dau spre poartă, dar e foarte bine că a intrat acea minge în plasă”, a explicat Budescu execuţia de la golul doi. „Am plecat cu gândul să înscriu, chiar dacă n-am multe selecţii la prima reprezentativă. Cred că este însă mult spus că am calificat echipa la Euro. Am înscris două goluri, dar calificarea aparţine echipei. Mă simt foarte bine după acest joc, suntem foarte bucuroşi că am obţinut această calificare, care este meritată. E prea devreme să ne gândim acum la posibilii adversari. Ajungem acasă şi vedem”, a completat Constantin Budescu.
Pintilii: Ne ştiam valoarea
Mijlocaşul Mihai Pintilii s-a arătat uimit de reuşita a doua a lui Budescu şi s-a bucurat de calificarea la Euro-2016.
„Suntem fericiţi, suntem un grup unit şi asta contează. A fost mai greu din cauza terenului, dar noi ne ştiam valoarea, calitatea. Depindea doar de noi. Am jucat fotbal, am câştigat, important este că ne-am calificat şi suntem fericiţi cu toţii. La golul al doilea am crezut că a ieşit mingea afară, a fost o execuţie extraordinară”, a spus Pintilii.
Maxim: Am reuşit un lucru mare
Decarul României, Alexandru Maxim, se bucură mult că a contribuit la victoria din Feroe şi vrea ca România să facă o figură frumoasă în Franţa.
„Lumea a văzut mai mult partea negativă a lucrurilor, dar noi am fost mereu la mâna noastră, nu la mâna rezultatelor. Una peste alta, suntem foarte mândrii pentru ce am realizat. Am reuşit un lucru mare, mă bucur alături de colegi, iar de mâine mă pregătesc pentru o nouă etapă la echipa de club. Trebuie să fim pregătiţi, să jucăm bine la echipele de club, să fim sănătoşi şi să facem o figură frumoasă la Euro”, a declarat Alexandru Maxim.
Dragomir strâmbă iarăşi din nas
Fostul preşedinte al LPF, Dumitru Dragomir, nu a apreciat prea tare victoria obţinută de tricolori în Feroe, dar speră ca naţionala României să facă o figură frumoasă în Franţa.
„Am spus că vom câştiga de la două goluri în sus! Ca de fiecare dată, le nimeresc! Feroe ar fi de locul 10 în Liga a II-a de la noi. Nici un jucător de acolo nu ar putea să joace în prima ligă de la noi. Fotbalul e imprevizibil. S-ar putea să jucăm în Franţa formidabil. Cam toate jocurile au fost trase de păr până acum. Nimeni nu e nebun să creadă că mergem să câştigăm Campionatul European. Măcar să câştigăm un meci… să nu ne facem de râs. Echipa nu e de o semifinală de Campionat European! Echipa naţională nu a jucat rău, dar suntem pe locul 2, calificaţi direct, e un merit, chiar dacă jocurile au fost rele”, a comentat Dumitru Dragomir, la sport.ro.
Tragerea la sorţi a grupelor de la Campionatul European va avea loc pe 12 decembrie, la Paris.
Rezultatele înregistrate în cele 10 etape ale grupei F din preliminarii:
– etapa 1: Ungaria – Irlanda de Nord 1-2 (Priskin ’75 / McGinn ’81, Lafferty ’88), Grecia – România 0-1 (Marica ’10 – penalti), Feroe – Finlanda 1-3 (Holst ’41 / Riski ’53, 78, Eremenko ’82);
– etapa a 2-a: România – Ungaria 1-1 (Rusescu ’45 / Dzsudzsak ’82), Finlanda – Grecia 1-1 (Hurme ’55 / Karelis ’24), Irlanda de Nord – Feroe 2-0 (McAuley ’6, Lafferty ’21);
– etapa a 3-a: Finlanda – România 0-2 (Stancu ’54, ’83), Feroe – Ungaria 0-1 (Szalai ’21), Grecia – Irlanda de Nord 0-2 (Ward ’9, Lafferty ’51);
– etapa a 4-a: Grecia – Feroe 0-1 (Edmundsson ’61), Ungaria – Finlanda 1-0 (Gera ’84), România – Irlanda de Nord 2-0 (Papp ’74, ’79);
– etapa a 5-a: România – Feroe 1-0 (Keşeru ’21), Irlanda de Nord – Finlanda 2-1 (Lafferty ’33, ’38 / Sadik ’90+1), Ungaria – Grecia 0-0;
– etapa a 6-a: Irlanda de Nord – România 0-0, Finlanda – Ungaria 0-1 (Stieber ’82), Feroe – Grecia 2-1 (Hansson ’32, Olsen ’70 / Papastathopoulos ’84);
– etapa a 7-a: Feroe – Irlanda de Nord 1-3 (Edmundsson ’36 / McAuley ’12, ’71, K. Lafferty ’75), Grecia – Finlanda 0-1 (Pohjanpalo ’75), Ungaria – România 0-0;
– etapa a 8-a: Finlanda – Feroe 1-0 (Pohjanpalo ’23), Irlanda de Nord – Ungaria 1-1 (Lafferty ’90 / Guzmics ’74), România – Grecia 0-0;
– etapa a 9-a: România – Finlanda 1-1 (Hoban ’90+1 / Pohjanpalo ’67), Irlanda de Nord – Grecia 3-1 (Davis ’35, ’58, Magennis ’49 / Aravidis ’87), Ungaria – Insulele Feroe 2-1 (Bode ’63, ’71 / Jacobsen ’11);
– etapa a 10-a: Insulele Feroe – România 0-3 (Budescu ’4, ’45+1, Maxim ’83), Grecia – Ungaria 4-3 (Stafylidis ’5,Tachtsidis ’57, Mitroglu ’79, Kone ’86 / Lovrencsics ’26, Nemeth ’54, ’76), Finlanda – Irlanda de Nord 1-1 (Arajuuri ’87 / Cathcart ’31).