3.4 C
Craiova
duminică, 19 ianuarie, 2025
Știri de ultima orăSportMarian Ezaru: Cerem clemență din partea antrenorilor

Marian Ezaru: Cerem clemență din partea antrenorilor

Marian Ezaru (al doilea de la dreapta) este nelipsit de la meciurile din judeţ şi intervine cu explicaţii atunci când arbitrii greşesc (Foto: Alexandru Vîrtosu)
Marian Ezaru (al doilea de la dreapta) este nelipsit de la meciurile din judeţ şi intervine cu explicaţii atunci când arbitrii greşesc (Foto: Alexandru Vîrtosu)

Nemulțumirile antrenorilor vizavi de arbitrii care oficiază partidele din județul Dolj, în special la nivel juvenil, nu au dispărut și probabil că nici nu se vor elimina vreodată, asta în ciuda faptului că membrii Comisiei Județene de Arbitri fac eforturi considerabile ca progresul să fie vizibil. Președintele CJA Dolj, Marian Ezaru, a vorbit despre problemele cu care se confruntă arbitrajul și ce soluții are pentru diminuarea nemulțumirilor.
GdS: Sâmbătă se va desfășura ultima etapă a turului de campionat la Liga a IV-a. Cum a fost arbitrajul în prima parte a anului competițional?
Marian Ezaru: Suntem în plin campionat și ne descurcăm destul de greu. Avem o Asociație de Fotbal care organizează și programează undeva la 80-90 de jocuri pe săptămână, ceea ce este un lucru bun, dar lotul nostru de arbitri este de 140 de inși, deci volumul de muncă este foarte mare. Că avem arbitri buni sau nu, jocurile trebuie acoperite. Mai ales la juniori sunt brigăzi pe care le rotim și se întâmplă să aibă și câte trei jocuri de zi de oficiat. Aceștia sunt de regulă începători, unii dintre ei talentați și preocupați pentru această activitate, însă alții, din păcate, sunt mai înceți, motiv pentru care cerem o clemență din partea antrenorilor, pentru că nu se pot face minuni peste noapte. Sunt copii de 15-16 ani și dacă nu au jucat fotbal e mai greu să arbitreze foarte bine chiar și la jocurile de copii.
GdS: Ce măsuri luați ca să eliminați acest deficit de „fluierași“?
M.E.: Am tras un semnal de alarmă și să știți că ne preocupăm să îmbunătățim lucrurile. Am făcut comenzi de dvd-uri cu jocuri, materiale de studiu, iar joia, la ședința săptămânală, facem circa 90 de minute analize amănunțite. Acum organizăm pentru 5 noiembrie o nouă școală de arbitri, unde lectori vor fi doamna Fevronia Ion și arbitrii noștri care activează în Liga I. Celor care doresc să înceapă această nouă experiență trebuie să le placă fotbalul și mișcarea în aer liber. După cursurile gratuite și examenul final intră într-un grup de tineri arbitri ai Comisiei Județene Dolj și imediat își pot rotunji veniturile din baremele de la jocurile pe care le vor arbitra. Această activitate poate fi o sursă de venit bună pentru elevi și studenți. Așteptăm la cursuri inclusiv fete. Fotbalul feminin s-a dezvoltat și șansele de promovare sunt pe măsură. Aceste cursuri pot fi urmate de orice cetățean cu domiciliul stabil în România, iar foștii jucători de fotbal au un avantaj. Trebuie să fie apți fizic și să aibă între 15 și 30 de ani. Doritorii sunt așteptați la sediul AJF Dolj, iar cursurile se vor ține la Facultatea de Mecanică.

Daniela Constantinescu a făcut saltul la Liga a III-a

GdS: La Liga a IV-a stați mai bine din punct de vedere al arbitrilor? Și pentru că tot vorbiți de școală și despre oportunități, anul acesta cine a promovat la Liga a III-a?
M.E.: Suntem în grafic la Liga a IV-a. Sunt mulți arbitri care confirmă, iar pe alții îi așteptăm. Suntem înțelegători cu ei și încercăm să-i învățăm. Știu că se mai greșește și că se va mai greși, dar noi luptăm să limităm pe cât posibil aceste erori. Recent s-a ținut examenul de promovare în Liga a III-a și noi am avut destui reprezentanți, dar, din păcate, rezultatele nu au fost cele așteptate. Am avut la arbitri centrali pe Ionuț Nițoi, Costinel Iacob și Mihai Cârnaru, iar la asistenți pe Pompiliu Barbu, Cristian Ilinca, Cristi Teodorescu, plus fetele Loredana Dida și Daniela Constantinescu. Menționez că am avut o promovare și anul acesta la fete. Este vorba despre Daniela Constantinescu, soția lui Edi Constantinescu. Restul nu au promovat, dar au fost foarte aproape. Au avut note de 9 și 10 la testul teoretic, dar la testul fizic au stat mai slab. Ca și clasament au fost undeva aproape de linia promovabilității. Au fost locuri puține anul acesta. Au fost cinci de arbitri centrali și zece la asistenți pe toată țara. Noi trebuie să le schimbăm mentalitatea, să înțeleagă că arbitrajul nu înseamnă să fluiere și să alerge numai sâmbăta și duminica, ci trebuie să facă o pregătire fizică și teoretică în fiecare zi.

Actele de violență, cazuri izolate

GdS: Acte de indisciplină au mai avut loc în județ?
M.E.: Sigur, până la urmă suntem la fotbal și unii sunt mai colerici. Avem echipe certate cu fair-play-ul, mai apar comportări nesportive și în special injurii. De fapt, asta se întâmplă la toate nivelurile. Nu au mai fost bătăi, poate doar cazuri izolate și autorii nu au scăpat nepedepsiți. Cei care nu respectă regulile jocului fac cunoștință cu Comisia de Disciplină, unde se dau amenzi, suspendări… Grav este că avem clienți fideli. Sunt unii care vin regulat pe la Comisia de Disciplină. Ori nu au cultură fotbalistică ori sunt rău intenționați. Important este să avem permanent o mai bună colaborare cu organele de ordine și prezența polițiștilor și a jandarmilor la meciurile de Liga a V-a să fie și mai mare, iar atunci clar vom elimina toate problemele.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS