Forfotă mare miercuri după-amiază pe terenul de sport al Liceului cu Program Sportiv „Petrache Trișcu“ din Craiova. O mare de copii și tineri îmbrăcați în kimonouri s-au adunat să celebreze Ziua Mondială a Judoului. Federația Internațională a ales ziua de 28 octombrie pentru că atunci s-a născut maestrul japonez Jigoro Kano, fondatorul acestui sport olimpic la care România a obținut rezultate notabile.
„Acest sport îți dă încredere în tine“
După câteva minute bune de agitație, cei aproape 100 de sportivi s-au aliniat pentru a începe demonstrația sub comanda antrenorului Mihai Voinea. S-a început cu salutul, extrem de important în artele marțiale. Plecăciunea aceea către adversar și antrenor, cu care începe și se termină fiecare întâlnire este de o importanță extraordinară pentru judoka. Ea se repetă și la intrarea, și la ieșirea din sala de sport. Nu este un gest reflex, ci unul de respect față de antrenor și adversar. Apoi a urmat o secvență din antrenament, o cădere în același timp a tuturor sportivilor.
„Este prima dată când sărbătorim Ziua Mondială a Judoului. Am făcut o secvență din lecție, salutul, apoi o cădere în același timp. Mă bucur mult că s-au adunat atâția copii în curtea școlii“, a declarat Mihai Voinea, antrenor la LPS „Petrache Trișcu“.
La lecția în aer liber au asistat un număr mare de părinți ai practicanților, care au încercat să se poziționeze cât mai bine pentru a imortaliza momentul. Unii au filmat, alții au făcut poze, iar la final i-au recompensat cu aplauze pe cei mici. „Mi-am îndrumat fiica la judo pentru că este un sport care educă, te dezvoltă fizic și psihic. Îți dă foarte multă încredere în tine. În plus, antrenorul este foarte devotat și iubește mult copiii“, ne-a spus o mămică.
Programul „Judo în Școli“ este și în Craiova
Cei mai mici dintre judoka nu au nici două luni de când au venit la primul antrenament. De curând a demarat programul „Judo în Școli“, de popularizare a acestui sport în rândul copiilor, punându-se accent pe dobândirea valorilor morale esențiale, și anume: respect, prietenie, formarea și dezvoltarea spiritului de luptă și de fair-play.
Craiova a fost unul dintre cele zece orașe importante din România în care Federația Română de Judo a decis să desfășoare acest program pentru elevii din clasele primare.
„Am început proiectul acesta la trei școli din Craiova. La Pedagogic, Școala nr. 30 și Școala nr. 32. Sunt în jur de 100 de copii care au primit deja echipamentul și se cunosc progresele după o lună. Le văd și părinții și sunt încântați“, a explicat antrenorul Mihai Voinea. La finalul proiectului se va face o selecție, iar cei mai buni elevi vor fi legitimați la LPS.
Trei dintre elevii care au participat la demonstrații ne-au spus de ce au venit la judo.
„Este gratis și mi-am făcut prieteni noi. Suntem cam 40 de persoane în sală“, a spus Marius Rădulescu, de opt ani. „Îmi place când mă antrenez, mă lupt și cu fete și cu băieți. Este frumos“, l-a completat Ionuț Cosmin Curcă, cel mai mic dintre practicanți, care are șase ani și două luni. Și Larisa Neagu, elevă la Școala nr. 32, vine cu drag la antrenamente: „Fac de vreo două luni și îmi place. A venit antrenorul cu niște bilețele la clasă și am zis să mă duc să văd cum este. Este frumos și încerc să nu lipsesc la nici un antrenament“.
După demonstrație, cei mai mari judoka din Bănie, 13 la număr, au plecat la un turneu internațional la Bergamo (Italia).
Galerie foto realizată de Claudiu Tudor: