Facultatea de Educație Fizică și Sport (FEFS) din Craiova a împlinit 25 de ani de existență și a avut parte de o aniversare fastuoasă. Mari sportivi români, absolvenți ai acestei instituții, s-au reîntâlnit și au urcat împreună pe scenă, unde au primit diplome și plachete.
Nume mari ale sportului românesc au absolvit de-a lungul timpului Facultatea de Educație Fizică și Sport (FEFS) din cadrul Universității din Craiova. La sfârșitul săptămânii trecute, când FEFS a împlinit 25 de ani de la înființare, o parte dintre marii campioni au răspuns invitației decanului Marian Dragomir și au participat la o ceremonie găzduită de Aula „Buia“ de la Facultatea de Agronomie. Fie că vorbim despre antrenori sau sportivi, cu toții s-au bucurat de regăsire și au depănat amintiri împreună cu profesorii lor.
La un moment dat, pe scenă au urcat mari sportivi, care au cucerit sute de medalii la cele mai importante competiții ale lumii, iar o parte dintre ei vor reprezenta România și la Jocurile Olimpice, de la Rio, de anul viitor.
Mulți nu au putut ajunge
Printre sportivii care au urcat pe scenă s-au numărat atleții Marian Oprea, Marius Ionescu, Claudia Ștef, Aura Buia, Cristina Pomacu, spadasinele Ana Maria Popescu (Brânză), Loredana Dinu, Anca Măroiu, foștii handbaliști Sorin Toacsen și Titel Răduță, foștii mari fotbaliști Pavel Badea și Corneliu Papură, fostul baschetbalist Liviu Manea, actuala antrenoare a echipei feminine de handbal SCM Craiova, Simona Gogârlă, și nu în ultimul rând proaspăta campioană europeană la tenis de masă Eliza Samara. Alți performeri la fel de importanți au primit și ei diplome și plachete, dar nu au fost prezenți la eveniment.
Decanul Marian Dragomir este mândru că a reușit să adune laolaltă atâtea valori ale sportului românesc, deși spune că nu a fost ușor deloc: „Am făcut invitația acum o lună și jumătate, dar mulți nu au putut veni deoarece aveau competiții. Sunt valori ale sportului românesc și ne mândrim cu toți. Le-am oferit diplome și plachete, în semn de apreciere pentru ce au făcut în carieră și pentru că au făcut să crească prestigiul facultății noastre“.
Gică Popescu, premiat în absență
Unul dintre foștii absolvenți care a primit diplomă, dar nu a putut să și-o ridice este fostul căpitan al naționalei României de fotbal, Gică Popescu, care se află după gratii. „Mi-aș fi dorit să-i am lângă mine pe scenă și pe Gică Popescu, Gică Craioveanu și alți foști colegi, dar nu s-a putut“, a afirmat Pavel Badea. „Gică Popescu este unul dintre cei mai mari sportivi ai României. A fost nominalizat să primească diplomă și plachetă, dar, din păcate, nu a putut veni. Nici cei de la CS Universitatea Craiova nu au putut ajunge la eveniment, mă refer la Emil Săndoi, care era cu echipa la meci la Giurgiu“, a completat Dragomir.
Marian Oprea, vicecampion olimpic la triplusalt în 2004, a avut cuvinte de laudă la adresa FEFS Craiova. „Mă bucur că fac și eu parte din palmaresul acestei facultăți“, a spus cel poreclit „Struțul“. Și atletul craiovean Marius Ionescu s-a simțit onorat că a participat la festivitatea de premiere. „Faptul că am fost chemat și am urcat pe scenă alături de mari sportivi mă face să mă simt un exemplu“, a menționat maratonistul care se pregătește acum pentru Jocurile Olimpice, la fel ca și colega sa de la CSM Craiova, Claudia Ștef. La festivitatea de la Agronomie au mai fost premiați colaboratori, absolvenți de succes, precum și cadrele didactice care au contribuit la formarea lor profesională.
Samara: Am renunțat la un turneu ca să vin la Craiova
Eliza Samara este în ultimul an la Master la FEFS Craiova. Pentru tânăra campioană europeană, sezonul competițional nu s-a încheiat, dar jucătoarea născută în Constanța a ținut neapărat să vină la festivitatea de la Craiova. „Trebuia să fiu la un turneu, dar am ales să vin la Craiova și m-am simțit tare bine aici. În decembrie vom participa la un fel de turneu al campioanelor, unde se înfruntă cele mai bune opt jucătoare de tenis de masă. Mă voi lupta cu asiaticele, mi se pare că sunt singura din Europa“, a spus Samara, care tot vineri a mai participat la o festivitate de premiere, dar la Universitatea din Craiova, alături de alte câteva zeci de studenți performeri de la FEFS.
Au fost și alte activități
Aniversarea celor 25 de ani de existență a fost celebrată prin mai multe evenimente: conferinţa internaţională cu tema „Exerciţiul fizic – mijloc complex şi modern de promovare a sănătăţii“, prezentarea Terapiei 3C adresată persoanelor cu autism, susținută de Paul Constantin Cojocaru, inițiatorul acestei terapii, workshop-ul „Medicina Sportivă – limite și posibilități în susținerea efortului sportiv“, având-o ca invitată pe dr. Adriana Jicman, de la Institutul Naţional de Medicină Sportivă, dar și forumul decanilor de educație fizică din țară.