Jucătorii echipei Pandurii Târgu Jiu și-au reluat pregătirile după cele trei zile de pauză, numai că, spre surprinderea multora, asudă în București, mai exact în Complexul Sportiv „Ghencea“, până nu demult casa Stelei, și nu pe plan local sau la munte, așa cum ar fi fost normal. Decizia a fost luată de antrenorul Edi Iordănescu, sentimental probabil, și aprobată de celălalt stelist din tabăra gorjeană, președintele Narcis Răducan, explicația fiind că terenurile de la munte ar putea fi afectate din cauza vremii.
„Vom efectua un stagiu centralizat de patru zile. Am schimbat locaţia şi nu vom mai merge la munte pentru că este frig. Ne-a fost frică de vreme, iar aici avem condiții de antrenament bune și asta m-a interesat cel mai mult. Avem teren de antrenament bun, de calitate“, a explicat Edi Iordănescu, pentru site-ul oficial al oltenilor. „Avem mai multe obiective pe care le urmărim în acest ministagiu. În primul rând, vrem să ținem sub control echipa. Intrând într-un cantonament centralizat controlezi și alimentația, știi ce mănâncă și știi că nu mănâncă prostii. E important să avem control din punctul de vedere al alimentației. Avem control și asupra odihnei şi a vitaminizării. Având trei mese pe zi, le administrezi așa cum trebuie“, a completat strategul pandurilor, care nu-i are la dispoziție pe Ioan Hora și Cristian Săpunaru, convocați la naționala României, şi Andrei Piţian, chemat la reprezentativa de tineret.
„Nu va mai fi încărcătură fizică foarte mare“
În „meniul“ pandurilor din Ghencea figurează câte două şedinţe de pregătire zilnic, iar tehnicianul Edi Iordănescu speră să poată fi perfectat şi un joc amical.
„Facem două antrenamente pe zi și le facem așa cum trebuie. Una e să le faci în Târgu Jiu și ei să fie liberi, prin oraș, între ele, și să fie neodihniți, și alta e în cantonament. Avându-i aici, îi am sub control. Vor fi antrenamente bune, zic eu, putem să mai reglăm și ce a mai rămas de reglat pe partea tehnico-tactică. Deci, este un cantonament util, pentru că în aceste perioade nu se ridică doar nivelul pregătirii fizice, poţi rezolva multe probleme, coeziunea grupului, relaţiile între jucători, controlezi odihna, medicamentaţia şi alimentaţia. Probabil unii se întreabă de ce mai mergem că suntem pe final de sezon, însă mai avem de lucrat, punem accent pe anumite lucruri. Vrem să ieșim din această perioadă cu un joc amical, avem ceva tatonări în ceea ce privește adversarul, dar e greu pentru că în ligile inferioare nu e pauză, sunt în competiție. Vreau să găsesc un adversar bun, să facem un antrenament bun. Practic, nu o să mai avem cum să intervenim agresiv la nivelul grupului până în decembrie. E final de sezon, trebuie să gestionăm bine orice situaţie. Nu va mai fi încărcătură fizică foarte mare, dar vom mai atinge o serie de obiective. Terminând și cu un joc amical, vom închide această perioadă cu un antrenament bun, cu un joc solicitant. Jocul e cel mai bun antrenament“, a spus Edi Iordănescu.
Au repetat testele de la vizita medicală
Antrenorul Edi Iordănescu a mai surprins cu ceva în această perioadă: pandurii au efectuat teste medicale asemănătoare celor de la centrele de medicină sportivă pentru viză ca să ştie foarte bine unde sunt de remediat probleme şi unde trebuie intervenit.
„Noi am făcut și niște teste de sânge ca să vedem cum stăm. Am decis să devină o obișnuință, să le facem odată la șase luni. Sunt testele pe care le facem obligatoriu la centrele de medicină sportivă pentru viză, dar noi am decis să le mai facem de două ori, câte unul între cele obligatorii, deci vine câte un control la trei luni. E bine așa pentru că putem identifica din timp eventualele probleme. La un sportiv pot să apară modificări substanțiale, iar noi vrem să avem sub control toate lipsurile pe care le au ei în organism, ce trebuie să mai remediem, dacă putem să personalizăm o schemă de vitaminizare pentru un anumit jucător. La meciul cu Timișoara am decis să-l menajăm pe Vasco pentru că la testul de sânge ieșise un grad ridicat de oboseală. În fotbalul mare se practică chestii de genul ăsta. Iar acum, dacă tot am făcut acele teste, știm unde suntem și putem să mai intervenim la vitaminizare, la alimentație sau la odihnă“, a încheiat Edi Iordănescu.