3.4 C
Craiova
sâmbătă, 16 noiembrie, 2024
Știri de ultima orăSportPugiliștii craioveni, colecționari de medalii

Pugiliștii craioveni, colecționari de medalii

Boxerii de la CSM Craiova au câștigat 13 medalii (4 de aur, 4 de argint, 5 de bronz) la Campionatul Național rezervat cadeților (13-14 ani), competiție care s-a desfășurat săptămâna trecută în Bănie, în sala de festivități a Liceului Energetic. Spre deosebire de alte concursuri naționale de box, când mai toți pugiliștii luau medalie, chiar dacă pierdeau din primul meci, de data aceasta, fiind vorba de un număr mare de participanți, 163, sportivii au avut nevoie chiar și de patru meciuri pentru a-și adjudeca aurul, iar pentru o medalie de bronz un pugilist avea nevoie de două victorii.
Cei patru campioni de la CSM Craiova sunt Chevin Mogoșanu (categoria 40 kg, antrenori Ion Dragomir și Dora Mustățea), Andrei Toboșaru (50 kg, antrenor Ion Joița), Vidu Jr. Miclescu (76 kg, antrenor Ion Joița) și Constantin Gogoșanu (54 kg, antrenor Constantin Cucu).
Pe treapta a doua a podiumului au urcat Banderas Parnică (48 kg, antrenor Constantin Cucu), Ionuț Constantin (54 kg, antrenor Ion Joița), Maldini Miclescu (59 kg, antrenor Ion Joița) și Antonio Dumitru (62 kg, antrenor Marcel Sârba).
Cei cinci medaliați cu bronz sunt: Vasile Enrico (+76 kg), Angelo Banbaloi (54 kg), Albano Zătreanu (52 kg), Mihnea Brozban (52 kg), Marius Ciungu (56 kg), toți cinci antrenați de Dora Mustățea și Ion Dragomir.

Acuze între antrenorii de la CSM

La categoria 54 de kilograme, podiumul a fost ocupat în totalitate de sportivi de la CSM Craiova. Nici la această competiție nu au lipsit nemulțumirile. Pe de o parte, antrenorii Ion Dragomir, Dora Mustățea și Ion Joița au arătat cu degetul spre colegul de club, Constantin Cucu, considerând că acesta din urmă a influențat arbitrii.
„Nu este normal ca un antrenor să fie trecut organizator, așa cum a fost domnul Cucu, pentru că influențează decizia arbitrilor. Trebuia să fie doar clubul CSM. Ne furăm căciula unul altuia!“, s-a plâns multipla campioană Dora Mustățea. În semifinale, Gogoșanu, elevul lui Cucu, l-a învins pe Angelo Banbaloi.
„Banbaloi a lovit din toate pozițiile, a îndeplinit toate criteriile de punctaj, iar arbitrii au dat 4-1 la general. Cred că trebuia să câștige. Mă consolez cu ideea că va fi o selecție pentru lotul național și acolo se va vedea care este cel mai bun. Am luat șase medalii, una de aur și cinci de bronz, dar consider că puteam avea doi campioni și trei finaliști“, a completat-o colegul Ion Dragomir. Acesta s-a arătat nemulțumit și de rezultatul din meciul altui elev al său, Eduard Cimino Ștefi, la categoria 62 de kilograme: „Ștefi a boxat cu un sportiv din Târgu Jiu și a fost cel care a dat din brațe tot timpul, iar arbitrii l-au dat învingător pe adversar, cu 2-1. Consider că decizia nu a fost corectă. Și tatăl elevului meu, la rândul său fost campion la box, a avut o ieșire nervoasă. Și ceilalți spectatori au huiduit decizia“.

Cucu: Este dreptul colegilor să conteste deciziile

În finală, Gogoșanu l-a întâlnit pe elevul lui Joița, Ionuț Constantin, și a câștigat cu 2-1. „A fost meciul lui Constantin, a câștigat toate reprizele, nici unu la sută nu mă gândeam că va pierde“, a acuzat Joița. În replică, antrenorul acuzat, Constantin Cucu, a spus că sportivul său a fost cel mai bun la categoria 54 de kilograme: „Gogoșanu este un copil de care veți mai auzi. Este stângaci și va călca pe urmele lui Irinel Olaru, fostul meu elev, care a stat cu mine în colțul ringului. Este dreptul colegilor mei să conteste decizia arbitrilor, există înregistrări video, pot merge oriunde să le arate. Și Joița, și ceilalți au sportivi valoroși și trebuie să le spună că au pierdut o luptă, dar nu războiul. Pe mine nu mă mai încălzește un titlu la cadeți, ci ca sportivii să meargă la Europene, Mondiale. Eu am avut doi sportivi în concurs. Gogoșanu a luat aurul, iar Parnică, argintul. Sunt foarte mulțumit. Sunt boxeri cu tehnică, nu s-au bătut, ci au urmat definiția boxului, adică arta de a lovi fără a fi lovit“.

Joița: Îl vedeam pe Maldini campion

Ion Joița mai spune că și Maldini Miclescu, medaliat cu argint, are stofă de campion: „Arbitrii încearcă să împace pe toți antrenorii. Pe Maldini îl vedeam campion sută la sută. În finală a boxat cu un băiat de la Cluj. Eu zic că l-a bătut, dar cum eu mai luasem medalii s-au gândit să le dea și celor de la Cluj un titlu. Nu este corect, pentru că eu am muncit cu copiii ăștia, mai ales în ultima lună, i-am luat de acasă în fiecare zi cu mașina, că nu se trezeau. Așa sunt tinerii acum, seara nu s-ar mai culca, iar dimineața nu s-ar mai trezi! M-a sprijinit și directoarea unde învață, de la Școala 13, că i-a dat voie să vină la antrenament“.
Dumitru Călina, vicepreședintele Asociației Județene de Box (AJB) Dolj, a concluzionat că finala CN de cadeți s-a desfășurat în condiții normale. „Cu excepția a două-trei decizii care au generat nemulțumiri, în general, arbitrajul a fost apreciat de antrenori și sportivi“, a spus omniprezentul Călina. AJB Dolj și DJST Dolj au fost partenere pentru clubul organizator, CSM Craiova.

Încă cinci titluri pentru olteni

Craioveanul Alexandru Badea, legitimat la Steaua, a devenit campion național
Craioveanul Alexandru Badea, legitimat la Steaua, a devenit campion național

Alt craiovean, Alexandru Badea (Steaua București), a devenit campion național la categoria 52 de kilograme, iar printre medaliați s-au mai regăsit alți patru olteni. Dumitru Ciprian (Vâlcea, categoria 38,5 kg), David Andreas (Târgu Jiu, 41,5 kg) și Fabian Mișcodan (Jiul Rovinari, 62 kg) au ieșit campioni naționali, iar Flavius Versoiu (Jiul Rovinari, 72 kg) a obținut medalie de bronz.
În cadrul galelor finale a fost premiat și campionul mondial de juniori, hunedoreanul Cosmin Gârleanu.

 

Galerie foto realizată de Daniela Mitroi-Ochea:

DSC_0018

DSC_0044

DSC_0048

DSC_0072

DSC_0081

DSC_0098

DSC_0103

DSC_0108

DSC_0130

DSC_0136

DSC_0146

 

Maestrul Titi Tudor, cel care l-a descoperit pe Leonard Doroftei
Maestrul Titi Tudor, cel care l-a descoperit pe Leonard Doroftei

 

 

DSC_0173

DSC_0185

DSC_0198

Campionul mondial la juniori, Cosmin Gârleanu, alături de antrenorul său, Ilie Captari (dreapta) și de reprezentantul federației, Constantin Martiniuc
Campionul mondial la juniori, Cosmin Gârleanu, alături de antrenorul său, Ilie Captari (dreapta) și de reprezentantul federației, Constantin Martiniuc

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS