S-a auzit de ceva timp ultimul fluier în campionatele de fotbal ale județului Dolj și a venit și ora bilanțului. Președintele Asociației Județene de Fotbal Dolj, Silviu Bogdan, a tras linie și a vorbit cu GdS despre plusurile și minusurile consemnate în prima parte a competițiilor.
GdS: Iată-ne la mijlocul sezonului 2015/2016. Care ar fi concluziile asupra celor petrecute?
Silviu Bogdan: Într-o activitate complexă cum este cea de la AJF Dolj, cu foarte mulți membri afiliați, cu baze sportive bune și mai puțin bune, sunt destule lucruri pozitive pe care forul nostru le-a realizat. Cu siguranță că au existat și anumite scăpări, pentru că atunci când se muncește se mai și greșește. Organizarea unui campionat de Liga a IV-a, în condițiile în care în ultimii patru ani toate formațiile noastre participante la baraj au promovat în eșalonul superior, nu a fost ușor deloc și pe această cale salut încă o dată venirea noilor echipe în liga județeană. Numai așa am reușit să organizăm o serie cu 12 competitoare, altfel numărul participantelor ar fi fost mult mai mic, iar asta reprezenta o pată pentru noi. Cea mai mare problemă cu care ne-am confruntat o reprezintă infrastructura. Ne zbatem în continuare să trecem pe plus la acest capitol foarte important. Nu suntem noi investitorii, dar cel puțin putem fi mintea limpede a anumitor primari pentru a realiza unele proiecte. Sunt și localități care au baze sportive foarte bune, de Liga a III-a, dar sunt și unele care lasă de dorit. În curând o să le cerem primăriilor să aibă terenul îngrădit pentru a putea evolua la orice nivel, să asigure vestiare etc. Sunt lucruri normale, pe care cluburile respective ar trebui să le poată face fără eforturi. Mai avem probleme la organizarea meciurilor de juniori. Avem antrenori care se ocupă de mai multe grupe, nu se înțeleg cu celelalte echipe referitor la ora de disputare a jocului, dar am reușit să mediem cu succes până acum situațiile ivite. Am avut dificultăți cu arbitrajul la nivelul juvenil, pentru că acolo activează începătorii, iar antrenorii uită acest lucru câteodată și ajung pe la Comisia de Disciplină. Uneori, cluburile se aleg cu amenzi și pentru părinții colerici, pentru că ar fi bine ca juniorii să nu audă înjurăturile și să-i creștem într-un climat bun. Lucrurile se așază și la nivel de copii și juniori, pentru că sunt foarte multe cluburi din Craiova care investesc în acest sector și toate au meritul lor, de asta nu o să fac vreo diferențiere între ele, au tot sprijinul meu pentru că numai împreună putem revigora fotbalul craiovean. Avem multe realizări, dar am vorbit mai mult despre ce ne doare, pentru că vrem să contientizeze toți cei implicați în fenomen că numai printr-o abordare pozitivă și cu răbdare putem îndrepta lucrurile și implicit progresa.
„Sunt ferm convins că la anul se vor înscrie și mai multe echipe“
GdS: Judecând la rece, ați cam „scăpat” în ultimii ani de echipele bune, au promovat în Liga a III-a, și valoarea campionatului județean a cam scăzut.
S.B.: Așa este, pentru că majoritatea echipelor din Liga a V-a care termină pe primul loc nu-și doresc să activeze în Liga a IV-a din cauza costurilor, deși acestea nu sunt foarte ridicate. Eu și colaboratorii mei din Biroul Executiv ne-am gândit ca o primă măsură să încercăm să organizăm competiția de juniori A1 pe zone geografice și să scutim din cheltuielile cluburilor, eliminând astfel distanțele mari. Este un câștig pentru noi apariția comunelor Gighera, Cerăt sau Bistreț în campionatul de juniori A1. Am încercat să atragem din comunele județului Dolj și alte asociații sportive care să participe la acest proiect al celor până în 19 ani. Sunt ferm convins că la anul se vor înscrie și mai multe echipe. În schimb, este dificil să putem organiza campionatul județean pe serii geografice și la Liga a IV-a.
GdS: Pentru că tot vorbim despre fotbalul juvenil, anul acesta a debutat și campionatul de Interligă, un proiect al FRF la care a aderat și AJF Dolj. Care sunt beneficiile acestei acțiuni?
S.B.: Competiția s-a adresat copiilor născuți între 2006 și 2009. Acțiunea a fost binevenită și ajută cluburile, iar scopul este de a atrage copii la fotbal și de a le menține interesul pentru învățare. La această competiție nu se contabilizează golurile și rezultatele, toți copii sunt câștigători prin faptul că joacă fotbal de plăcere și fac sport. Aceste lucruri s-au înțeles și le mulțumesc celor 11 cluburi din Craiova și grupării Luceafărul Severin care au răspuns prezent celor nouă etape scurse. Este o ediție-pilot și sper ca de la anul să adere și celelalte județe la această competiție.
Ar vrea o echipă de la Dunăre în Liga a III-a
GdS: Iată un lider surpriză după cele 16 etape scurse: Tractorul Cetate, o nou-promovată.
S.B.: Mi-aș dori ca locul întâi din Dolj să participe din ediția viitoare în Liga a III-a. Vreau să se găsească sursa financiară ca o echipă de la Dunăre să promoveze în Liga a III-a, pentru că ar asigura continuitatea multor juniori din județ și mai ales din zona respectivă. Este un campionat nebun, pentru că nu a mai fost în ultimii ani atât de strâns clasamentul. Sunt cinci echipe cu șanse de a merge la barajul de promovare și abia aștept play-off-ul, pentru că sunt convins că vom avea parte de mult fotbal de calitate. Cred că echipa care va reuși să transfere trei-patru jucători valoroși va avea câștig de cauză. Îmi doresc să promoveze o echipă care să aibă și putere financiară ca să se mențină în eșalonul trei.
GdS: Au mai fost probleme în județ privind disciplina? Au mai existat arbitri sau jucători oaspeți fugăriți, bătuți?
S.B.: Unul dintre lucrurile instaurate la AJF Dolj, conform regulamentelor, a fost crearea acestor comisii jurisdicționale care sunt formate din avocați și oameni cu experiență în domeniul fotbalistic, iar acestea ne-au dat liniște. N-am avut probleme mari în ultimii patru ani, s-a judecat după litera regulamentului și cei care au greșit au fost pedepsiți. Când văd la alte județe că un arbitru a fost bătut, iar jucătorul primește doar două etape de suspendare, mă doare inima. La noi, în schimb, au fost jucători cu 20 de etape de suspendare și ușor, ușor s-au potolit oamenii. Dacă vrei liniște, trebuie să dai pedepse maxime când se greșește.