2.8 C
Craiova
duminică, 17 noiembrie, 2024
Știri de ultima orăSportArbitrajul a pus stăpânire pe familia Constantinescu

Arbitrajul a pus stăpânire pe familia Constantinescu

Daniela şi Edi Constantinescu privesc împreună meciurile de fotbal şi analizează fazele litigioase (Foto: Alexandru Vîrtosu)
Daniela şi Edi Constantinescu privesc împreună meciurile de fotbal şi analizează fazele litigioase (Foto: Alexandru Vîrtosu)

Stadionul „Ion Oblemenco“ nu a adus doar bucurie suporterilor prin victoriile favoriților, ci a unit și destinele sportivilor. O poveste frumoasă de dragoste i-a avut protagoniști pe atleta Daniela Donisă și pe arbitrul de fotbal Eduard Constantinescu, iar rodul iubirii lor se numește Erica Maria, care are acum aproape șapte ani.
„Ne-am cunoscut pe stadion, la antrenament, pentru că eu practicam atletism de performanță și îl vedeam zilnic pe Edi acolo, pentru că și el trebuia să se mențină în formă tot timpul. Ne-am plăcut și apoi lucrurile s-au derulat firesc, am mers la biserică, la starea civilă…“, a povestit Daniela, sportivă legitimată la CSM Craiova.
„În timpul turelor de alergare am stat cu ochii pe fată. Eram cu toți arbitrii, ne antrenam acolo, iar Daniela se pregătea alături de colegele ei. Suntem împreună din 2007 și anii au trecut frumos“, a completat Edi.

„Am zis că ar trebui să încerc și eu să arbitrez“

Cu timpul, Daniela a căpătat din „obiceiurile“ casei, mai exact privitul meciurilor de fotbal alături de soțul și uneori de socrul său, Ion, primul arbitru în activitate la acea vreme, celălalt retras. Nu mare le-a fost mirarea când atleta casei le-a transmis că vrea să încerce și ea să împartă dreptatea la fotbal, lucru ce pare să-i fi venit ca o mănușă, pentru că în acest an a reușit o promovare importantă la Liga a III-a.
„Având în familie doi arbitri și zi de zi uitându-mă la meciuri și analizând faze, am zis că ar trebui să încerc și eu. Am învățat regulamentul și tot ce implică meseria asta și am primit apoi meciuri în campionatele județene, iar anul acesta am susținut examenul de promovare pentru Liga a III-a. Am susținut probele practice și teoretice și am luat prima pe țară. Am fost singura promovată din județul Dolj și la fete, și la băieți. Sunt arbitru asistent și mă axez doar pe acest post“, a spus Daniela Constantinescu. „Edi a fost drastic cu mine. Mergea la meciuri și stătea în spatele meu și după ultimul fluier urma analiza. Îmi reproșa plasamentul și îmi explica unde am greșit. Și el, și socrul meu. Nu m-am supărat niciodată și nu m-am răzbunat în bucătărie, să le pun mai multă sare în mâncare sau altceva… Și doamna Fevronia Ion m-a sprijinit mult pentru acest examen de promovare și îi mulțumesc pe această cale. Și să știți că am timp să fiu mamă, soție, atletă, dar și arbitru“, a completat ultimul produs al CJA Dolj.
La rândul său, Edi Constantinescu s-a arătat mândru de realizările soției în privința examenului susținut pentru promovarea la Liga a III-a: „Să știți că față de edițiile trecute, membrii comisiilor au pus mai mare accent pe fete și asta pentru că sunt multe la nivelul primelor două ligi. Acum s-au înăsprit probele fizice și fetele care vor să arbitreze la nivelul bărbaților trebuie să facă același barem, să alerge la fel. Dacă nu, nu pot arbitra. A fost un avantaj pentru Daniela că este atletă. I-a lăsat cu gura căscată la probele fizice pe cei din comisie, iar la partea teoretică a fost foarte bună“.

Edi a decis să treacă la observatori

În timp ce Daniela progresează, Edi Constantinescu a decis să pună punct carierei sale de arbitru central, considerând că a venit momentul să fie observator sau instructor pentru tinerii „fluierași“, că tot și-a descoperit vocația de profesor.
„Mie mi-a plăcut să activez la centrul terenului. Am avut în spate și foarte mulți ani de fotbal, vreo 17-18 ani, și după tatăl meu m-a îndrumat către arbitraj. Am avut și o accidentare, care m-a determinat să mă las de fotbal. M-a ajutat mult în arbitraj faptul că am jucat fotbal. Anul acesta am decis să mă retrag și din arbitraj. Am luat această hotărâre și datorită vârstei. La Liga a II-a, la 38 de ani, dacă nu promovezi la prima ligă și să ai meciuri frecvent, mai bine îți închei cariera. Este un moment greu, pentru că sunt arbitru din 1996, dar asta este. Din vară cred că o să fiu observator de arbitri la nivelul Ligii a II-a și a III-a, voi susține un examen pentru asta și mai mult ca sigur voi ajuta și la nivelul Ligii a IV-a Dolj. Poate voi activa și ca instructor, pentru că pe Daniela eu am îndrumat-o, dar și pe alți arbitri, prieteni, de la județ“, a mărturisit Edi Constantinescu, care a condus peste unsprezece ani meciuri la Liga a II-a.

„Cine rezistă ajunge arbitru, cine nu se lasă de la început“

Fostul „central“ a recunoscut că a avut parte și de momente neplăcute în cariera de arbitru, mai ales la început, dar consideră că numai prin perseverență a reușit.
„Sunt inevitabile momentele neplăcute când te duci la județ și arbitrezi la Elită sau Onoare. Nu vreau să-mi amintesc episoadele acelea. Dar, dacă vrei să ajungi departe trebuie să treci prin toate, să pornești de jos. Cine rezistă ajunge arbitru, cine nu se lasă de la început. Și eu l-am avut pe tatăl meu în spate și mă dojenea tot timpul ca să-mi îndrept greșelile. Oricum, în arbitraj nu ai cum să nu greșești. Sunt jocuri la care nu îți dai seama că ai comis vreo greșeală și când vizionezi caseta nu-ți vine să crezi cum ai putut să iei acea decizie. Îți vine să intri în pământ de supărare uneori. Ca idee, 2015 a fost un an greu pentru arbitrii români. Nu pot să găsesc o explicație, pentru că ei merg afară și arbitrează perfect, iar pe plan intern au prestații slabe. Probabil că și din cauza presiunii care se pune asupra lor la fiecare joc, plus emisiunile care se fac, pentru că nu se analizează fazele de fotbal, cât se vorbește despre deciziile arbitrilor“, a punctat Edi Constantinescu.

„Lumea nu mai privește cu ochi răi fetele-arbitru“

Întrebată dacă, la rândul său, a avut parte de neplăceri la începutul carierei, Daniela Constantinescu a spus că lucrurile nu au scăpat niciodată de sub control pe unde a arbitrat și, mai mult, a fost dată drept exemplu pentru ceilalți colegi ai săi.
„Spre surprinderea multora nu am avut probleme la meciuri. Am mai întâlnit persoane care mi-au adresat cuvinte mai deplasate, dar participând în atletism la Campionatele Mondiale și Europene am rezistat ușor. Psihic, consider că sunt destul de puternică. Nu mă las influențată. Să știți că de multe ori am fost protejată și dată drept exemplu pentru colegii mei de diferiți conducători și apropiați ai echipelor. Lumea nu mai privește cu ochi răi fetele-arbitru, are răbdare, dar și tu trebuie să-ți dai interesul și să eviți pe cât posibil greșelile, mai ales că sunt jucători preocupați mai mult să înșele vigilența noastră, decât să lupte pentru a marca“, a explicat Daniela Constantinescu.
Arbitra de 27 de ani are aspirații foarte mari și în privința fotbalului, nu numai în ceea ce privește atletismul: „Sper ca la fiecare doi, maximum trei ani să urc în eșaloanele superioare. Oricum, visul meu este să ajung arbitru FIFA și să o urmez pe doamna Fevronia Ion, dar pentru asta trebuie să am cât mai multe meciuri de arbitrat și note foarte bune. Vin observatori din toată țara și supervizori, dacă li se pare lor că ai perspectivă de a promova. Dacă ei consideră că ești bun, poți promova mai repede, prin portița excepționalului. Îmi voi da silința și sper să debutez cât mai curând în Liga I“.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS