De multe ori ați auzit dictonul latin „mens sana in corpore sano“ („o minte sănătoasă, într-un corp sănătos“). Poate sună a clișeu, dar după el se ghidează Dariana Didiliuc, care la 19 ani are preocupări ce îi fac plăcere și îi aduc satisfacții.
Tânăra originară din Ploiești este legitimată la secția de șah de la CSM Craiova, dar practică și atletismul și chiar participă în competiții. Totodată, o pasionează și arhitectura, pe care a studiat-o în liceu.
„O să fac doar ce îmi place“
În prezent, Dariana este studentă la UNEFS București. Fata cu părul creț, care are ochi și minte sclipitoare, se bucură de fiecare clipă și nu vrea să-și facă planuri de viitor. „Pe termen lung, nu m-am gândit la ceva concret. Nu îmi place să mă gândesc la ce o să fac, deoarece se pot întâmpla lucruri neprevăzute. Ce știu sigur este că o să fac doar ce îmi place, adică șah, atletism și, de ce nu, ceva legat de domeniul arhitecturii“, ne-a mărturisit Dariana Didiliuc.
Sportiva a învățat să joace șah la vârsta de șase ani, de la tatăl ei. „Apoi, într-o vară, după vreo doi ani, stăteam cu copiii pe afară, ne plictiseam și am început să jucăm șah. O vecină mai mare mergea la un club la Palatul Copiilor și am decis să merg și eu. În următoarele două săptămâni am fost zilnic la antrenamente. Aș fi mers și mai mult, dar nu putea antrenorul“, își amintește multipla medaliată.
La primul concurs a pus ochii pe trofeu, la al doilea l-a câștigat
Primul concurs al său a fost la Mangalia. Nu a reușit să urce pe podium, dar a muncit mai mult și anul următor a participat din nou și a câștigat trofeul care îi făcuse cu ochiul anul anterior. „Aflasem că se desfășoară un concurs la Mangalia și mi-am convins mama să mergem și noi. Ajunși în sala de joc, am văzut cupele pe care urma să le ia câștigătorii. Atunci i-am zis mamei că vreau și eu o cupă așa frumoasă. Am terminat concursul pe locul patru, dar am primit o șapcă, care m-a încurajat foarte mult. Anul următor am reușit să câștig cupa pe care o văzusem cu un an înainte“, continuă povestirea tânăra.
Este campioană europeană la junioare
Primele medalii la Campionatul Național au venit la doi ani după trofeul cucerit la Mangalia. În cadrul Campionatului Național de la Voineasa, Dariana a cucerit aurul la șah blitz și medalia de argint la dezlegări. De altfel, acestea sunt probele ei preferate și în prezent.
Inteligența și munca i-au adus apoi mai multe rezultate notabile, cel mai important fiind titlul de campioană europeană la junioare la dezlegări. „Principalele rezultate sunt medaliile de la Campionatele Naționale de junioare, în probele de blitz și dezlegări, locul 1 la Campionatele Europene de junioare sub 18 ani în proba de dezlegări, și medaliile de la Campionatele Naționale de senioare, tot în proba de dezlegări. Pentru mine este foarte important și locul cinci obținut anul trecut la blitz la Campionatul Național de senioare, clasându-mă imediat după favorite“, a exemplificat studenta. 2016 este ultimul său an de juniorat și își dorește să urce pe podium la Campionatul de șah clasic din luna aprilie.
La șahiști contează foarte mult și condiția fizică, iar mulți, în paralel, practică înotul sau aleargă, pentru a avea rezistență fizică.
La atletism, preferă probele de sprint
Dariana Didiliuc practică atletismul de opt ani, la clubul CSS din orașul său natal, Ploiești. „Îi aloc destul de mult timp și antrenamentului de la atletism, cam două-trei ore pe zi, de cinci ori pe săptămână. Uneori am chiar și două antrenamente zilnice. Cel mai mult îmi plac probele de 200 metri, 400 metri și decatlonul. Momentan este de relaxare, pentru că nu am reușit să ajung la timp competitivi pentru competițiile individuale, dar sper că poate cândva…“, a completat sportiva, care de curând a participat, din partea UNEFS București, la Campionatului Național Universitar și a cucerit medalia de argint cu ștafeta.
„În arhitectură sunt posibilități infinite și provocări multiple“
Dorința mare de a practica șahul și atletismul au determinat-o pe Dariana să urmeze o facultate cu profil sportiv și nu Universitatea de Arhitectură și Urbanism „Ion Mincu“ din Capitală. „Am făcut Liceul de Artă din Ploiești, specializarea arhitectură. Mi se pare foarte interesantă arhitectura deoarece sunt posibilități infinite și provocări multiple în ceea ce privește lupta cu spațiul limitat și împotriva gravitației. Acolo am învățat ce diferență mare este atunci când privești lucrurile dintr-un unghi diferit. Poate părea cu totul altceva. Am decis să merg la UNEFS să pot continua cu șahul și atletismul. Dacă mergeam la «Mincu», la arhitectură, ar fi trebuit să renunț la sport. În opinia mea, dacă faci din plăcere, poți face orice“, a încheiat Dariana.