Atleta craioveană Claudia Ștef a participat recent la cursa de 20 km marș de la Dudince, prima din 2016, un an în care va concura, pentru a doua oară în carieră, la Jocurile Olimpice. Sportiva de la CSM Craiova a mărșăluit alături de cele mai tari adversare și s-a clasat pe locul zece. Timpul cu care a încheiat cursa, 1h32min54s, a mulțumit-o, în condițiile în care concursul a fost la finalul perioadei de pregătire din Portugalia.
GdS: Claudia, cum a fost primul test din 2016, cursa din Slovacia?
Claudia Ștef: Sunt foarte bucuroasă de ce am realizat acolo, în primul rând ca timp. Nu am vizat neapărat un loc, ținând cont că pregătirea mea este făcută strict pentru Jocurile Olimpice de la Rio de Janeiro și, drept urmare, nu am pregătit concursul de la Dudince în mod deosebit. Am mers acolo după pregătirea de iarnă, care presupune mai mult volum în detrimentul intensității. Mă bucură enorm timpul obținut, o oră și 32 de minute, pentru că este exact timpul pentru care știam că sunt pregătită. În momentul în care, în competiție, mergi conform pregătirii, nu poate decât să te bucure.
GdS: Ai întâlnit în această cursă contracandidatele tale de la Rio. Cum ți s-au părut?
C.Ș.: Spre surprinderea mea, deși sunt cu 10-15 ani mai tinere decât mine, faptul că am terminat la patru minute distanță de prima clasată mi se pare așa… Ori sunt eu suficient de bună, ori ele nu au fost la nivelul la care mă așteptam. Câștigătoarea de acum este câștigătoarea de anul trecut a acestui concurs. Atunci a scos 1:26,15, iar acum 1:28,07, și asta spune multe.
GdS: Te-ai reîntâlnit și cu una dintre adversarele tale tradiționale, portugheza Susana Feitor, multimplă medaliată în această probă…
C.Ș.: Susana Feitor este prietena mea, nu îi mai pot spune rivală, deoarece concurăm împreună de 20 de ani și de câte ori ne întâlnim la competiții zâmbim și ne amuzăm de faptul că suntem veteranele competiției. Practic, le-am crescut pe adversarele noastre mai tinere.
În marș, arbitrii sunt foarte importanți
GdS: La sfârșitul săptămânii trecute a avut loc și campionatul național de marș. Ai ratat încă un titlu de campioană.
C.Ș.: Mi-am asumat acest lucru, pentru că resimt lipsa competițiilor din ultimii ani la nivel internațional și de aceea prefer să merg în concursuri importante, să văd valoarea mea reală, să dau piept cu arbitrii, pentru că se știe că în marș este un lucru foarte important arbitrajul, de care trebuie să ai grijă. De aceea am preferat să pierd un titlu național, pentru a merge într-un concurs internațional. Pot să spun că am fost foarte surprinsă să văd că am emoții la fel de mari ca într-o competiție mult mai importantă și am nevoie să îmi înving aceste emoții până la Jocurile Olimpice din vară.
„La Mondialele pe echipe vreau să-mi îmbunătățesc timpul“
GdS: Până la Rio, la ce competiții intenționezi să mai iei startul?
C.Ș.: Vor mai fi câteva concursuri de acum încolo, nu știu cu certitudine care, pentru că aștept să văd condițiile de concurs, însă va mai fi un test foarte important, Campionatul Mondial pe echipe din luna mai, unde, la fel, nu pot spune că îl pregătesc în mod deosebit, pentru că, din păcate, nu mai am 25 de ani, am 27 de ani… de sport, și nu mai vreau să fac două vârfuri de formă. Acest concurs va fi important pentru mine în măsura în care vreau să îmi îmbunătățesc timpul, fără să vizez neapărat un loc bun pentru că, exact cum am spus, obiectivul final este Rio și acolo vreau să fiu în cea mai bună formă a mea.
GdS: La Dudince ai mers după două luni de cantonament în Portugalia. Cum a decurs pregătirea acolo?
C.Ș.: Sunt mulțumită de perioada de pregătire, drept răspuns este această competiție unde mi-am îmbunătățit timpul de anul trecut cu două minute. Mi-au ieșit toate antrenamentele acolo, nu am avut nici un moment de pauză, nu m-am accidentat, nu m-am îmbolnăvit, totul a decurs conform planificării. Asta îmi dă speranțe foarte mari pentru ce urmează.
„Medaliile din America, o gură de oxigen pentru atletismul românesc“
GdS: Crezi că numărul atleților români calificați la Jocurile Olimpice va crește?
C.Ș.: Am spus încă de anul trecut că sunt convinsă că numărul va crește, pentru că sunt foarte mulți sportivi valoroși în România. Perioada de competiții abia acum începe, mai ales pentru pistă. Medaliile de la CM indoor sunt o gură de oxigen extrem de mare pentru atletismul românesc. Sper să ne întoarcem și de la Olimpiadă cu o medalie, pentru că avem sportivi tineri valoroși și trebuie să arătăm că atletismul încă este în frunte, nu în urmă.