5.9 C
Craiova
joi, 14 noiembrie, 2024
Știri de ultima orăSportMarius Barcan analizează prestația echipelor de la SCM

Marius Barcan analizează prestația echipelor de la SCM

Marius Barcan i-a felicitat pe voleibalişti pentru performanţa cuceririi titlului naţional
Marius Barcan i-a felicitat pe voleibalişti pentru performanţa cuceririi titlului naţional

Directorul Sport Club Municipal (SCM) Craiova, Marius Barcan, a vorbit într-un interviu acordat GdS despre parcursul celor patru echipe ale clubului în sezonul competițional recent încheiat, cu plusuri și minusuri, despre problemele întâmpinate, despre buget, sponsori și suporteri. Totodată, vom afla și care sunt obiectivele celor patru formații de la SCM în sezonul următor. Astăzi vă prezentăm situația echipelor de volei.
GdS: Aș vrea să începem discuția cu premianta clubului în sezonul recent încheiat, echipa masculină de volei, care a cucerit în premieră titlul de campioană națională.
Marius Barcan: Este un rezultat senzațional și îi felicit pe jucători, antrenori și masori. Principalul merit le aparține, iar noi am făcut o echipă împreună cu ei. Am avut la patrulea buget din campionat, după Galați, Zalău și Caransebeș. Îmi pare bine că am obținut un titlu, iar la meciurile din Polivalentă vin câteva sute de oameni.

„Unitatea într-o echipă contează mult, voleibaliștii au fost ca o familie“

GdS: Ar fi fost mulțumitor și un loc doi?
M.B.: Nu pot să zic asta. Faptul că s-a pornit cu dreptul, echipa a avut numai victorii, ținta era deja vârful. Echipa a avut încredere în ea. Vreau să fac o remarcă deosebită la acest colectiv: sunt niște băieți extraordinari, cu un caracter deosebit, care au fost o adevărată familie, chiar dacă unii au evoluat mai puțin. S-au respectat mult între ei, erau împreună și în afara terenului. Unitatea într-o echipă contează foarte mult.
GdS: Echipa antrenată de Dan Pascu va juca din toamnă, în premieră, în grupele Ligii Campionilor. Care a fost argumentul care a înclinat balanța în favoarea participării?
M.B.: Trebuie să respectăm performanța, iar dacă acești băieți au ajuns să câștige un campionat, trebuie să mergem mai departe. Decizia s-a luat de comun acord cu conducerea primăriei și sper ca autoritățile să ne ajute în continuare, pentru că participarea în Liga Campionilor înseamnă cheltuieli în plus. Numai taxa de înscriere este de 25.000 de euro. Sunt niște condiții care trebuie îndeplinite și sunt costisitoare. Echipele participante, mai ales primele patru ca valoare, au bugete care sunt undeva de la 5-7 milioane de euro în sus, iar cele din Rusia au buget de la 12 milioane în sus. Numai un jucător al lor poate avea salariu de un milion de euro.
GdS: Credeți că echipa poate trece de grupe?
M.B.: Este greu să trecem de grupe, dar dacă am ajuns aici trebuie să încercăm să vedem dacă ne putem lua la „trântă“ cu marile echipe din Europa. Important este să joci, să-ți dorești să câștigi și sunt sigur că prin caracterul pe care îl au jucătorii se va dovedi acest lucru.
GdS: Cum veți gestiona această performanță, din punct de vedere al imaginii?
M.B.: În primul rând, este vorba despre imaginea clubului și a orașului, se va vorbi mai mult de Craiova în afara granițelor, iar echipele oaspete care vor veni cred că vor fi mulțumite.

„Titlul cucerit nu a atras atenția sponsorilor“

GdS: Titlul cucerit a atras atenția sponsorilor?
M.B.: Din păcate nu. Avem unii sponsori, cărora le mulțumesc, dar sunt puțini, valoarea contractelor este mică, din punctul meu de vedere. Vreau să organizez un eveniment unde să invit cât mai mulți potențiali sponsori, să le prezint cine suntem, ce am făcut până acum și ce vrem să facem în continuare. Fără sponsori nu putem realiza mai mult decât am făcut până acum. Instituția publică, Consiliul Local, nu poate aloca la infinit bani pentru că sunt și alte lucruri de făcut în oraș. Numai prin puterea de atragere a sponsorilor sperăm să facem ceva. În Occident, ponderea banilor într-un club este de 60-70% de la sponsori, la noi procentul este undeva de 2-3% din buget.
GdS: Există o sumă limită? Dacă un om aduce 100 de lei pe lună acceptați?
M.B.: Orice ban este binevenit, noi avem transparență totală. Discutăm cu ei ce vrem să facem cu banii lor.

„Trebuie să jonglăm cu bugetul“

GdS: Echipa feminină de volei a avut un obiectiv mic, evitarea retrogradării, pe care l-a realizat. Se putea mai mult sau veți încerca mai mult în sezonul următor?
M.B.: Acum două sezoane, această echipă avea un buget. L-am redus cu două treimi, rezultatele au fost aceleași. Voleiul feminin din Craiova a avut performanțe în trecut, a reprezentat ceva. Chiar dacă la sală vin 200 de oameni, lumea este împărțită. Dacă se dorește desființarea acestei echipe, eu îmi fac datoria, dar singur nu pot lua această decizie. Cheltuielile nu sunt mari, 100 și ceva de mii de euro pe sezon. Este cel mai greu lucru la ora actuală pentru că, indiferent de sport, prețurile sunt destul de ridicate. Faptul că nu putem avea rezultate senzaționale la toate echipele trebuie să facem sacrificii să jonglăm. Acum doi ani, la baschet masculin am terminat deasupra liniei de retrogradare, acum pe cinci, după ce am „sacrificat“ baschetul feminin, desființând echipa, voleiul și handbalul feminin pentru a pune la baschet masculin. La handbal nu am găsit nici în iarnă jucătoare să aducem, a rămas bugetul respectiv, am zis hai să ne axăm pe volei.
Dacă aș avea un surplus de 500.000 de euro la nivel de club am face o treabă extraordinară și în sezonul următor. Adică, echipa de volei masculin să lupte pentru locurile 1-2, handbalul feminin pentru locurile 2-3, deci medalie, voleiul fete să urce în play-off să nu se mai bată la retrogradare, iar baschetul, cel mai scump sport la ora actuală de la noi, să rămână în play-off.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS