La sfârșitul săptămânii trecute, echipele naționale universitare ale României au obținut două rezultate remarcabile la Campionatul Mondial Universitar de la Malaga (Spania). Naționala masculină a cucerit titlul mondial, iar cea feminină s-a întors din Spania cu medalia de argint. Din selecționata feminină, condusă de Costică Buceschi, au făcut parte și două handbaliste de la SCM Craiova, Alexandra Andrei și Cristina Florică. Alexandra Andrei a vorbit pentru GdS despre experiența sa la competiția din Spania.
Gazeta de Sud: Alexandra, te-ai întors din Spania cu medalie de argint. Cum a fost această experiență pentru tine?
Alexandra Andrei: A fost o experiență plăcută și mă bucur că am făcut parte din acest lot care a cucerit medalia de argint la Mondialul Universitar. Este prima mea medalie la acest nivel cu naționala României.
GdS: În câte meciuri ai evoluat și câte goluri ai înscris?
A.A.: Am jucat în toate meciurile. Am marcat patru goluri cu India, cinci cu Japonia, trei în semifinala cu Rusia și în finala cu Spania un gol, dar am fost folosită foarte puțin.
GdS: Să luăm meciurile pe rând, cum ți s-a părut fiecare?
A.A.: Fiecare meci, în afară de cel cu India, care a fost unul foarte ușor (România s-a impus cu scorul de 43-11 – n.r.), a avut dificultatea lui. Fiecare echipă și-a jucat șansa și a vrut să câștige medalie. Confruntarea cu Rusia din semifinale a fost grea. Ne așteptam la asta după ce le-am vizionat și am văzut că au un joc rapid, la acest campionat au dat foarte multe goluri pe faza a doua și contraatac. Noi am reușit să ne mobilizăm și să învingem pentru a ajunge în finală. Am câștigat meciul cu Rusia cu 21-18.
Spania a avut o apărare mai bună
GdS: Ce crezi că a făcut diferența în finala cu Spania, pe care ați pierdut-o la șase goluri?
A.A.: În meciul cu Spania din finală, adversarele noastre au făcut o apărare mult mai bună decât în confruntarea noastră cu ele din grupe, când le învinsesem. Acum ne-au pus probleme mai multe, iar noi nu am mai găsit soluții.
GdS: Cât contează această medalie de argint pentru generația ta?
A.A.: O medalie este o medalie. Avem o generație tânără foarte bună și poate cu mai multă grijă și mai multe meciuri pentru jucătoarele tinere o să reușim mult mai mult. Acum doi ani, la Campionatul Mondial Universitar din Portugalia, am luat locul patru, iar eu am fost a doua marcatoare a competiției.
GdS: După finala voastră i-ați susținut pe băieții din naționala României, care au cucerit aurul.
A.A.: Așa este. Au fost de neoprit, iar la final ne-am bucurat pentru medalia lor de aur, dar și pentru faptul că ambele delegații ne-am întors cu medalii din Spania.
GdS: Este handbalul sport național în România, ținând cont de performanțe?
A.A.: Din punctul meu de vedere și al altor persoane, da, deoarece este singurul sport de echipă care încă ține steagul sus și aduce medalii pentru România, iar dacă echipa noastră de senioare vine cu medalie de la Jocurile Olimpice, nu cred că vor mai fi dubii în privința aceasta.
GdS: Echipa ta de club, SCM, se transformă. Au venit șapte jucătoare noi, iar obiectivul este clasarea pe podium. Ce așteptări ai tu pentru sezonul viitor?
A.A.: Într-adevăr, a fost o campanie de achiziții foarte bună pentru Craiova, care a transferat jucătoare foarte bune, cu foarte mare experiență. Cu ajutorul lor sperăm să ne îndeplinim obiectivele propuse. Cât despre mine, sper să joc din ce în ce mai bine, să ajut echipa de câte ori va fi nevoie. În rest, trebuie să fim sănătoase și apte, să nu existe accidentări.
Dumanska și Elisei, la națională
Pe lângă Alexandra Andrei și Cristina Florica, alte două componente ale echipei SCM Craiova sunt angrenate în această vară la echipele naționale ale României. Portarul Yulia Dumanska participă în aceste zile la Campionatul Mondial de Tineret, iar Valentina Ardean Elisei, împreună cu alte 27 de handbaliste din naționala feminină de senioare, au început pregătirea pentru Jocurile Olimpice de la Rio de Janeiro. Naționala condusă de Tomas Ryde se va pregăti la Ploiești până pe 19 iulie, apoi va pleca într-un stagiu de pregătire în Norvegia.