Fostul mare jucător al Craiovei, Sorin Cârțu (foto), a comentat pentru GdS câteva dintre hotărârile luate și impuse de FRF și LPF pentru noua ediție de campionat din Liga I și Liga a II-a, considerând că unele dintre acestea se opun progresului fotbalistic. În primă fază, „Sorinaccio“ nu a dorit să vorbească despre CS Universitatea Craiova, echipă pe care a antrenat-o ultima dată, mărturisind că nu mai este la curent cu evenimentele petrecute în sânul grupării din Bănie.
„Nu vorbesc despre Universitatea, nu mă interesează. N-am mai discutat cu nimeni de pe acolo și chiar nu știu nimic despre ce se întâmplă“, a subliniat Cârțu, explicând că nu este disperat să-și găsească un nou angajament: „Când o fi, o fi. Nu sunt pe sistemul ăla de foame, să fiu disperat și să aleg orice. Am un standard și țin la el, vreau să fie respectat. Dacă nu se poate nici financiar și nici proiectul nu este unul convingător, nu-i nimic, stau acasă“.
Întrebat despre noua regulă din Liga I, cea care prevede ca echipele să folosească în teren un jucător sub 21 de ani, Sorin Cârțu a fost vehement: „E aiurea, nu poți să impui așa ceva la o echipă profesionistă. Jucătorul tânăr, dacă are valoare, trebuie să intre în teren, dacă nu, nu. Nu crește valoarea unui campionat cu o asemenea decizie. Jucătorul de până în 21 de ani trebuie să joace pentru că îl impune valoarea, nu pentru că îl impune cineva. Nu trebuie să fie obligat antrenorul să-l bage în teren. La 21 de ani sunt unii dintre ei sătui de fotbal ca Iorga de istorie, vorba aia… Mi se pare o decizie de amatori, puerilă. Nu poți să faci așa ceva!“.
„Sistemul cu play-off și play-out e foarte bun pentru Liga a II-a“
O altă nemulțumire a lui Sorin Cârțu este legată de comasarea echipelor din eșalonul secund într-o singură serie, el fiind adeptul sistemului cu play-off și play-out, cu echipe puține, dar capabile să ducă întrecerea la bun sfârșit.
„Și asta e o decizie foarte tâmpită, având în vedere starea socială din România. Dacă sunt doar 22 de echipe poți le faci două serii, ca înainte, și să joace de mai multe ori între ele. Sistemul ăla cu play-off și play-out e foarte bun pentru Liga a II-a, echipele joacă de patru ori între ele și avem meciuri mai tari. Că ar fi 22 de echipe nu e un lucru rău, pentru că sunt echipe care au posibilități și care nu strică întrecerea, că sunt doar cluburi capabile să-și plătească jucătorii. Dar sunt campionate în lume cu zece echipe și găsești formații valoroase acolo. Să faci o competiție cu 22 de echipe și să pleci, spre exemplu, de la Timișoara ca să joci la Suceava… Echipele obligate să facă acele deplasări vor fi prejudiciate, pentru că îți trebuie avion ori un tren foarte rapid, că pe autocar e greu. Faptul că rămân mai puține echipe nu este un impediment să-ți desfășori competiția și nu este nici un motiv ca să le strângi pe toate într-o serie. Tu nu ești de nivelul Italiei sau Franței. Faci două serii și după ai posibilități de baraj, de a face un turneu pentru promovare între primele două sau primele patru clasate între cele două serii“, a menționat tehnicianul în vârstă de aproape 61 de ani.
„Fotbalul din România este făcut pentru a ajuta conducătorii“
Tot legat de eșalonul secund, Sorin Cârțu susține că meciurile nu ar trebui să se mai desfășoare începând cu ora 11.00, considerând că este în dezavantajul tuturor, mai puțin al conducătorilor.
„În nici un caz meciurile nu ar trebui să se mai joace sâmbăta, la ora 11.00. Le spun asta de 15 ani: eliminați ora asta comunistă! Și pentru spectatori e prost, și pentru jucători. Să fixeze o zi specială pentru echipele din Liga a II-a! Să fie vinerea, de la ora 17.00 sau orice oră, dar să fie după-amiaza. Ei ba joacă sâmbăta, ba duminica… Etapa de Liga a II-a trebuie să se joace în zile diferite de cea din Liga I, pentru ca antrenorii de pe prima scenă să poată urmări meciurile din eșalonul inferior și să vadă pe viu jucătorii de acolo în eventualitatea unei promovări. Divizia B trebuie să promoveze tineri și ei să devină în timp variante pentru echipele de Liga I, nu să luăm jucători din ăștia perimați și figuranți din afară, care vin numai să-ți ia banii fără să-ți arate ceva“, a spus Cârțu, dezlănțuindu-se apoi la adresa conducătorilor fotbalului românesc: „Susțin aceste lucruri de peste 15 ani și o fac degeaba, pentru că toate vor fi făcute în favoarea conducătorilor. Nici cei de la FRF, nici cei de la LPF nu au făcut nimic. Fotbalul din România este făcut pentru a ajuta conducătorii, nu pentru fotbaliști și pentru antrenori. Așa au câștigat tot timpul Pădureanu, Chivorchian, Pascu… De aia au desființat și campionatul de tineret, pentru a le ușura munca acestor conducători. Ăștia sunt cei care au subțiat calitatea fotbalului în România și adevărații vinovați. Ca să nu mai spun că a venit și pleiada asta de patroni-antrenori. Dacă bagă trei franci, trebuie să-și impună punctul de vedere în fața unor antrenori, care cu timpul au devenit complexați. Zic așa: îl ținem pe ăsta, pentru că e băiat valabil, e plătit puțin și tace din gură“.
„E o aiureală cu selecționerul străin“
Sorin Cârțu este nemulțumit și de faptul că „federalii“ sunt pe cale să numească un tehnician străin la cârma naționalei României și crede că Burleanu și ai săi ar trebui să copieze proiectul de la CS Universitatea Craiova și să se axeze doar pe antrenori autohtoni.
„E o aiureală cu selecționerul străin. Este o greșeală și în același timp o jignire pentru antrenorii din România ce fac ignoranții și incompetenții ăștia din FRF! Iau niște decizii în așa fel încât să-și acopere necunoștințele lor. E puterea de decizie la ei și fac ce vor. Dacă îi interesează ceva, e că modelul care a fost la Craiova a fost unul de succes. Că li s-au pus bețe-n roate chiar din interior, asta s-a dovedit că a fost greșeală. Dar modelul de la Craiova a fost cel mai bun și asta ar trebui și pentru fotbalul din România. Trebuie să fie o organizare bună și să cuprindă antrenori români, bine pregătiți, care să pornească o construcție sănătoasă“, a încheiat Sorin Cârțu.