Înfrângerea surprinzătoare şi ruşinoasă cu Timişoara nu a demoralizat-o pe CS Universitatea Craiova şi nici nu a scos-o din ritm. Alb-albaştrii au afirmat că a fost doar un accident în Banat şi au promis că vor demonstra asta cu FC Viitorul, pe „Extensiv”. Şi au făcut-o! Echipa a respectat de această dată „partitura” lui Gigi Mulţescu, a atacat mult şi s-a apărat bine, şi a izbutit o victorie frumoasă în faţa formaţiei lui Gică Hagi. A fost 2-1 pentru CS Universitatea, care şi-a consolidat locul trei în clasamentul Ligii I după şase etape, la egalitate de puncte cu a doua clasată, Dinamo, şi la un punct de liderul Steaua.
Ocazii multe şi mari în prima repriză
Lovitura de start a meciului cu FC Viitorul a fost dată de Dan Podeanu, antrenorul lotului feminin de spadă al României (Simona Gherman, Ana Maria Popescu, Simona Pop şi Loredana Dinu), care a adus singura medalie de aur la Jocurile Olimpice. Înainte de asta, preşedintele Marcel Popescu i-a înmânat o plachetă, i-a dăruit un tricou alb-albastru şi i-a mulţumit pentru performanţele realizate.
Oaspeţii şi-au trecut în cont prima mare ocazie, Aurelian Chiţu a scăpat singur spre poartă, dar Calancea a avut o intervenţie excelentă, salvându-şi echipa de la gol (’5). Treziţi de cei din tribune, replica alb-albaştrilor a venit în minutul 11, când Nuno Rocha a reluat spectaculos, iar şutul său a fost scos de pe linia porţii de Boli (’10).
La doar două minute, Bancu a avut o incursiune frumoasă şi a şutat puternic, însă în braţele lui Buzbuchi.
Gruparea din Bănie a continuat să preseze şi a mai irosit o ocazie bună prin Andrei Ivan, care a scăpat pe partea dreaptă şi a şutat din colţul careului mare spre colţul lung, dar Buzbuchi a intervenit prompt, reţinând balonul (’26).
La zece minute „distanţă”, Bancu i-a pasat pe culoar lui Măzărache, acesta a ales şutul în locul unui dribling sau al unui lob, iar mingea a ajuns în braţele lui Buzbuchi (’36).
FC Viitorul a fost la un pas să intre în avantaj la cabine, după ce mijlocaşul Casap i-a pasat lui Florinel Coman în careu, iar acesta a şutat violent, însă pe traectoria lui Calancea, care a respins (’42).
Alin Manea, omul-surpriză
La reluare, antrenorul Gigi Mulţescu l-a lăsat, surprinzător, la cabine pe Andrei Ivan şi l-a introdus pe Alin Manea, junior care avea să pună cele mai mari probleme apărării constănţene.
CS Universitatea Craiova a fost ceva mai eficientă în partea secundă. A deschis scorul rapid, prin Bancu, după o fază frumoasă creată de Alin Manea, care a primit aplauze minute în şir din partea fanilor de lângă tribuna oficială (1-0, ’47).
Reuşita le-a dat încredere alb-albaştrilor, care au făcut rapid 2-0 prin Simon Măzărache, autor al unei reluări superbe cu capul, mingea oprindu-se sub bara transversală a lui Buzbuchi (2-0, ’57).
Oaspeţii au redus din diferenţă prin Casap, care a marcat dintr-o lovitură liberă, cu toate că Nuno Rocha a încercat să scoată mingea de pe linia porţii (2-1, ’61).
Craiova a irosit o şansă mare de a se desprinde din nou prin Bancu, care a nimerit bara din stânga lui Buzbuchi, după un assist al lui Manea, un real câştig pentru trupa lui Mulţescu în acest meci (’82).
CS Universitatea Craiova: Calancea – Briceag, Kay, Acka, Vătăjelu – Zlatinski (’90+1, Dumitraş), Madson – Ivan (’46, Manea), Bancu, Măzărache (’65, Popov) – Rocha. Antrenor: Gigi Mulţescu.
FC Viitorul: Buzbuchi – Benzar, Ţîru, Hodorogea, Boli, Cr. Ganea (’30, Casap) – R. Marin, Purece (’65, Iancu), Brandan (’65, Nimely) – Chiţu, Coman. Antrenor: Gică Hagi.
Cartonaşe galbene: Vătăjelu ’15, Briceag ’16, Madson ’19 / Ţîru ’13, Brandan ’24.
Au arbitrat: Istvan Kovacs – Miclos Nagy, Ciprian Danşa; Cătălin Popa.
Observatori: Dan Potocianu, Augustus Constantin.
Hagi: Arătaţi bine
Antrenorul echipei FC Viitorul, Gică Hagi, a admis că aştepta mai mult din partea elevilor săi şi a recunoscut superioritatea Craiovei.
„Am întâlnit un adversar puternic, care joacă un fotbal bun, iute. Am pregătit bine meciul, iar prima repriză m-a mulţumit. În repriza a doua am luat gol imediat şi nu-mi explic de ce am intrat aşa relaxaţi. Publicul i-a ajutat foarte tare, ne-a fost greu să revenim. Felicit adversarul, CS Universitatea are merite. La Craiova există spirit, tradiţie, asta aveţi în plus faţă de noi. Aici există acest spirit, această istorie creată, iar jucătorii sunt obligați să joace şi să câştige, pe când eu trebuie să-i motivez altfel. Voi aveţi spirit şi e normal să aveţi pretenţii sa ajungeţi pe primul loc. Nu va fi uşor, pentru că sunt echipe bune, dar arătaţi bine“, a declarat Gică Hagi la conferinţa de presă.
Mulţescu: A fost o victorie foarte preţioasă
La rândul său, Gigi Mulţescu, tehnicianul Craiovei, a apreciat rezultatul şi a recunocut că echipa sa a avut şi ceva minusuri cu Viitorul.
„A fost o victore foarte preţioasă, în faţa unui adversar puternic, care a crescut de la an la an. Şi-au creat un mecanism bine pus la punct, iar eu am căutat să stric acest mecanism şi zic că în majoritatea timpului am reuşit. Ştiam că au o construcţie din spate, elaborată, cu pase mici şi medii. I-am blocat acolo şi i-am adus unde am vrut noi, i-am făcut să joace sus şi în acest fel ne-am impus calităţile. Kay şi Acka au fost imperiali, au câştigat toate duelurile. Încă mă nemulţumeşte finalizarea greşită a unor mingi clare. Este păcat, echipa construieşte, munceşte şi aduce mingea în faţa porţii şi acolo sunt ratări copilăreşti, incredibile. E un moment de bucurie, dar s-au adunat atâtea meciuri cu ocazii mari încât nu ştiu dacă mă mai ţine inima. M-am temut după ce au marcat repede, mai ales după ceea ce s-a întâmplat la Timişoara. De aceea am introdus încă un jucător defensiv, pe Popov. La Giurgiu mi-a arătat că poate juca la închidere. Nu doar Acka şi Kay au fost imperiali, şi Madson. De fapt, ei se impun la antrenamente şi astfel ajung în primul 11. Este primul meci în care Vătăjelu mă mulţumeşte. Eu am stat pe el ca o soacră, a reuşit să-şi cureţe jocul, nu a mai riscat cu driblinguri, a dat şi o centrare perfectă de gol. Astăzi (ieri – n.r.) a fost fără greşeală. Ar merita la naţională. Dacă selecționerul l-a văzut astăzi… În opinia mea este cel mai bun fundaş stânga ofensiv din România. Să se mai uite Daum o dată la evoluţia lui de astăzi (ieri – n.r.). Întreruperea campionatului este aur pentru noi. Pentru că o parte dintre jucători au venit mai târziu şi nu sunt 100% cu pregătirea fizică. Acum îi vom pune pe picioare“, a afirmat Gigi Mulţescu.
Jucătorii, fericiţi
În rândul ab-albaştrilor domneşte mulţumirea şi optimismul.
„Suntem foarte fericiţi că suntem pe podium. Am obţinut o victorie importantă, ne-am concentrat tot timpul jocului şi s-a văzut asta. Mă bucur că am marcat şi că mi-am ajutat echipa”, a declarat Nicuşor Bancu.
„Nu ştiu dacă mă gândeam înainte de a începe campionatul că o să fim pe locul trei după şase etape, ştiam doar că vom avea meciuri foarte grele. Dar după meciul de la Târgu Jiu, unde puteam scoate mai mult decât un punct, şi jocul de la Timişoara, unde puteam câştiga, acum suntem foarte optimişti şi sperăm să o ţinem tot aşa”, a punctat căpitanul Bogdan Vătăjelu.
„Credeam că putem fi pe podium. Noi jucăm fiecare meci cu gândul să-l câştigăm şi să fim acolo sus. Am simţit o înţepătură la picior şi am mai avut o ruptură acolo când am fost în Italia cu naţionala mare şi de asta am ieşit la pauză. Sper să fiu bine, că mâine (astăzi – n.r.) trebuie să fiu la naţionala Under 21. O să merg acolo, dar dacă nu o să pot să joc…”, a explicat Andre Ivan.
Galerie foto (Alexandru Vîrtosu):