Președintele formației CS Universitatea Craiova, Marcel Popescu (foto), a acordat un amplu interviu GdS și Alege TV, în care a prezentat plusurile și minusurile grupării alb-albastre, a vorbit despre capitolul „veniri / plecări“ și a dezvăluit și unde își va pregăti Gigi Mulțescu elevii pentru partea a doua a campionatului.
GdS: În timp ce jucătorii se bucură de vacanță, dumneavoastră sunteți foarte ocupat la birou în această perioadă.
Marcel Popescu: De trei zile suntem în vacanță, însă doar în campionat. Noi, conducerea și antrenorii, lucrăm deja la partea a doua a sezonului.
GdS: Au trecut circa șase luni de la numirea în funcția de președinte. Cum stă clubul din punct de vedere organizatoric?
M.P.: Mă consider un perfecționist și chiar dacă multă lume zice „e bine“, eu știu că e loc și de mai bine, pentru că automulțumirea duce la plafonare și chiar la mediocritate. Am creat o echipă, pentru că era doar un lot de jucători. Această echipă este extrem de nemulțumită în momentul în care face un egal la CFR Cluj sau la Chiajna, iar asta înseamnă că fotbaliștii știu că pot mai mult. Locul trei pe care suntem acum este aparent bun prin faptul că dacă mâine ar începe play-off-ul am fi la două puncte în spatele Viitorului și la un punct de Steaua. Dacă spuneam asta la începutul sezonului, lumea ne-ar fi luat în bășcălie. Craiova poate fi o candidată serioasă la cupele europene prin prisma jocului, care, statistic, este considerat cel mai spectaculos. Ar mai fi prin prisma tinereții lotului, noi fiind a doua echipă, după Viitorul, cu o medie de vârstă de 22,5 ani, dar și a spectatorilor, pentru că pentru ei facem totul, și le spun că ăsta e doar începutul.
„L-aș pune pe Balaj la cârma arbitrajului“
GdS: Considerați că arbitrajul a influențat clasamentul în mare măsură?
M.P.: Ni se spune mereu că orice om greșește, dar eu spun că un om greșește și în stânga, și în dreapta. Nu aș vrea ca un arbitru să greșească în favoarea noastră, pentru că ne-ar pune într-o postură delicată și noi vrem să câștigăm totul pe teren. În schimb, găsesc ciudat modul în care se greșește în defavoarea noastră sistematic, și toată lumea își aduce aminte meciul de la Timișoara, cel cu Steaua, cu Astra sau Chiajna. Aceste arbitraje slabe, defavorizante, se întâmplă și cu Dinamo, și la CFR și mă determină să spun că nu sunt întâmplătoare. Putem spune că actualul clasament este mincinos din pricina arbitrajului. Eu l-aș pune pe Cristi Balaj la cârma arbitrajului, în locul lui Diaconu.
GdS: Cu siguranță au fost și alte nemulțumiri în prima parte a sezonului…
M.P.: Acuzele că nu au venit jucători de valoare sunt justificate, pentru că noi nu puteam nici să transferăm și nici să împrumutăm. Piața se golise și am luat ce am mai găsit. Un aspect foarte delicat, care ne-a creat mari probleme, a fost legat de deplasări. În plus, este greu să te pregătești de antrenament la Polivalentă sau la „Extensiv“ și să te antrenezi la Aeroport, să faci recuperare apoi în altă parte. Această logistică suprasolicită jucătorii și dacă nu e făcută perfect recuperarea se complică problema. Eu i-am felicitat pe băieți. I-am văzut neîncrezători că pot schimba ierarhiile, departe de spiritul Craiovei, iar în momentul în care am jucat la Severin cu Dinamo și au văzut ce se întâmplă a fost o schimbare fundamentală. În momentul când am jucat la Steaua și au văzut că vin după ei la București 2.000 de suporteri, mulți dintre jucătorii pe care i-am găsit vara trecută simt cu totul altceva. Faptul că spiritul Craiovei renaște prin ei, actuala generație, mă determină să spun fără nici un fel de rezervă: Craiova va fi din nou o forță!
„Încercăm să aducem fotbaliști de valoare“
GdS: Vor veni la Craiova jucători de valoare în această iarnă?
M.P.: Încercăm să aducem fotbaliști de valoare, titulari, eventual să dublăm și posturile. Nu este ușor în iarnă, pentru că nimeni nu-ți dă ceea ce lui îi folosește, dar trebuie să „rupem“ de undeva. Cu siguranță, vor veni jucători și vom fi mai puternici, pentru că avem un lot subțire și trebuie să o recunoaștem. Faptul că au strălucit Vlădoiu, Manea, Screciu sau Ivan ne bucură, Academia produce, dar este o condiție necesară, nu și suficientă. Trebuie să avem și jucători cu experiență. Cât de mult a însemnat pentru noi accidentarea lui Madson… Sunt câteva piese care, dacă cineva le scoate din dispozitiv, avem mari probleme. Acka, Zlatinski sunt și ei jucători greu de înlocuit. Pentru CS Universitatea este important să aducă jucători care să „ardă“ de dorința de a juca pentru clubul ăsta. Fotbaliștii din afară, în ultimii ani, au schimbat ierarhia fotbalului românesc. Echipele care se organizează bine și au un scouting competent pot accesa jucători interesanți din afară, dar ideal ar fi să fie dintr-o zonă monolingvistică și monoculturală. Așa a făcut CFR-ul, când a probat că cultura fotbalistică a nordicilor nu este compatibilă cu România. Aici au mers balcanicii, sârbii, bulgarii și au mai mers latinii, dar nu poți să-i accesezi pe toți, pentru că același jucător, dacă îl iei din Franța, Spania sau Belgia, te „arde“ la mâini. Din Portugalia, jucătorii pot fi aduși în România pentru că devii atractiv financiar, cu excepția celor de la Porto, Sporting, Benfica și Braga, unde este un alt nivel de salarizare.
GdS: Sunt jucători cărora le va expira contractul în vară, ați obținut semnăturile lor pentru prelungire?
M.P.: Din cei care terminau contractul, Băluță și l-a prelungit, Acka este aproape rezolvat, cu Madson s-a discutat și va fi și el rezolvat.
Mulțescu mai vrea un secund
GdS: Transferați și la echipa tehnică? Se vorbește despre aducerea unui nou secund.
M.P.: Am vorbit cu Gigi Mulțescu. Este la o vârstă și oricât de mult ar vrea nu poate să stea 12 ore în priză în fiecare zi. Un staff tehnic la marile puteri are și cinci-șase asistenți, nu este o treabă lipsită de acoperire. Important este să găsească Gigi pe cineva să fie compatibil cu el și nu este nici o problemă. Noi acum avem doi preparatori fizici, Ionel Colonel și Cornel Blejan. Lucrurile merg perfect. În fotbalul de top, unde se lucrează pe compartimente, unde un lot se duce în 26-30 de jucători, este extrem de complicat ca un principal și un secund să gestioneze toată problema.
Vătăjelu are cele mai multe oferte
GdS: Se tot vorbește despre plecarea lui Vătăjelu. El este cel mai curtat jucător al Craiovei?
M.P.: Da, dar mai sunt și alți jucători curtați, sunt tatonări. Faptul că sunt cluburi din Europa interesate de Vătăjelu certifică faptul că nu am bătut câmpii și că este unul dintre cei mai importanți fundași stânga din România, dar, din păcate, ignorat de antrenorul echipei naționale.
GdS: Craiova va vinde spre rivalele Dinamo sau Steaua, și facem referire la Andrei Ivan, care știm că este feblețea lui Gigi Becali?
M.P.: N-aș vrea să spun „Lui Steaua nu-i vindem“. Nu! Îl putem vinde Stelei pe Andrei Ivan. Îl văd pe Andrei lângă Stanciu ca valoare. Deci, dați-ne trei sferturi cât ați luat pe Stanciu. Steaua vrea să cumpere de la Craiova ca de la second-hand. Să facă o ofertă pentru un partener care îi pune titlul în pericol! Ar putea spune că ne dau cinci milioane de euro, iar clubul să spună „da“, pentru că mai are doi jucători de același profil, dar s-ar putea ca Ivan să refuze. Simt că pe zi ce trece patriotismul ăsta local primează, dar să vedeți cum va fi când stadionul cel nou va fi gata. Atunci or să ne contacteze jucătorii Stelei și o să ne zică: „Vrem să jucăm și noi la Craiova, unde sunt 28.000 și unde se mănâncă fotbal pe pâine, nu pe Arena Națională, în fața a 200 de spectatori“.
Cantonamentul va fi în Malta
GdS: Unde și când va avea loc cantonamentul din această iarnă?
M.P.: Echipa se reunește în 4 ianuarie, pe 6 pleacă spre Malta, unde rămânem până pe 27 ianuarie, în ideea că începem campionatul pe 4 februarie. Dacă nu se va putea începe din cauza timpului nefavorabil, există și un plan B. Consider că stagiul din Malta va propulsa în prima echipă câțiva jucători din Academie. Obiectivul primar, play-off-ul, este realizat. Urmează zece meciuri, plus partidele din sferturile de finală ale Cupei, sper eu semifinala și finala. Odată echipa calificată pentru play-off de Liga Campionilor sau Europa League, Craiova trebuie să abordeze subiectul cu o echipă care să aibă potențial să te ducă în grupe. Asta înseamnă jucători cu experiență. Transferurile din vară trebuie să urmărească în primul rând jucători care, pentru o lună, să încerce să aducă pe noul stadion trei competitoare și să jucăm în grupe de Euroligă. În această perioadă trebuie să ne uităm la ce este al nostru, Manea, Petre, Screciu, Vlădoiu, Markovic. Din jucătorii ăștia, până la vară câțiva, eu sper cât mai mulți, trebuie să treacă din faza de promisiune la certitudine.
GdS: Vom avea parte și de amicale cu echipe puternice?
M.P.: Da. Cu Dinamo Zagreb, Monchengladbach… Este o listă, dar nu aș vrea să o aruncăm pe piață, pentru că am încercat schimbarea a doi parteneri și în același timp încercăm schimbarea ordinii jocurilor. Avem un unsprezece de bază, dar nu ne ducem să-i batem pe toți, ci să îmbunătătățim ce am făcut până acum.