-6.5 C
Craiova
joi, 16 ianuarie, 2025
Știri de ultima orăSportRespectați atleții talentați ai Craiovei!

Respectați atleții talentați ai Craiovei!

În luna mai a anului 2015, pista de atletism a stadionului „Ion Oblemenco“ din Craiova devenea istorie, iar de atunci, în așteptarea noului stadion de atletism, practicanții acestui sport au luat drumul celor două parcuri din oraș. În lipsa condițiilor, performanțele au scăzut. Apoi, în luna septembrie a anului trecut, atleții au putut să-și pună din nou în picioare încălțămintea specială cu cuie pe pista de tartan amenajată în Grădina Botanică. „Din antrenamentele în Botanică au ieșit aceste medalii“, ne-a explicat Cătălin Brâdușoiu, directorul adjunct al Liceului cu Program Sportiv „Petrache Trișcu“, referindu-se la cele mai recente rezultate obținute de alergătorii craioveni la Campionatul Național rezervat copiilor.
La competiția în sală desfășurată în București, sportivii de la „Trișcu“ au obținut trei medalii. Două dintre acestea au fost de aur, cucerite în proba de ștafetă, la categoria copii 2. Din ștafeta feminină de 4×100 metri au făcut parte sportivele Adina Băcanu, Amalia Neagu, Cătălina Grecu și Laura Tudor, antrenate de Mircea Alexandrescu, Valentin Mitrache și Marian Neacșu, iar ștafeta masculină a fost alcătuită din Mihăiță Neagoie, Ștefan Petre, Cătălin Iordache și Erik Tudor. Aceștia sunt pregătiți de Nicușor Bugiulescu și Petra Iacob. A treia medalie a fost una de bronz, obținută de Adina Băcanu, sportiva lui Mircea Alexandrescu, în proba de 200 metri.

Adina Băcanu a obţinut aur cu ştafeta şi bronz la 200 m
Adina Băcanu a obţinut aur cu ştafeta şi bronz la 200 m

Mai multe medalii ca anul trecut

În total, la competițiile de anul acesta, atleții de la LPS „Petrache Trișcu“ au obținut opt medalii, mai multe ca anul trecut.
„Anul trecut a fost un șoc pentru noi că nu am mai obținut multe medalii, după ce fusesem fruntași la categoriile cele mai mici de vârstă. Am fost de foarte multe ori pe podium în clasamentul general întocmit de federație la categoria copii. Ne-am dat seama că nu avem altă soluție decât să ne mobilizăm. Am obținut sponsorizări și am încercat să echipăm copiii cu echipament adecvat vremii reci, am beneficiat de un cantonament în iarnă din partea DJST Dolj. Nu am renunțat niciodată să avem rezultate. Ba pot spune că față de anul trecut suntem cu patru medalii, peste, căci acum am obținut opt. Mă bucur pentru copii și pentru antrenorii care i-au pregătit în aceste condiții“, a explicat directorul Cătălin Brândușoiu pentru GdS.

Au pus un program, dar au găsit panoul în lac

Ieri-dimineață, suportul pe care fusese pus anunțul cu programul de funcționare al pistei de alergare era gol. De câteva ori, acest suport a fost găsit de angajații Grădinii Botanice în lac. (Foto: Lucian Anghel)
Ieri-dimineață, suportul pe care fusese pus anunțul cu programul de funcționare al pistei de alergare era gol. De câteva ori, acest suport a fost găsit de angajații Grădinii Botanice în lac. (Foto: Lucian Anghel)

După ce s-a încălzit afară, o adevărată piedică în calea antrenorilor și a sportivilor au fost unii craioveni, care vin pe pista de tartan din Botanică cu role, biciclete, cărucioare și chiar câini, iar sportivi trebuie să-i ocolească. După ce între atleți și oamenii care mergeau pe pistă s-a iscat ceartă de multe ori, reprezentanții DJST Dolj au pus, la sfârșitul lunii trecute un suport de lemn, o „capră“, pe care era afișat un regulament al pistei și un orar în care erau menționate perioadele când se antrenează sportivii de performanță. Numai că acele afișe nu mai erau ieri, iar directorul Alina Ionescu a spus că angajații Grădinii Botanice au „pescuit“ în mai multe dimineți din lac suportul. „Doamna director de la RAADPFL a venit cu ideea să folosim acea capră până se vor face panouri. Am făcut cu antrenorii un program de antrenamente și am pus acolo acele anunțuri pe o „capră“. Problema este că acel suport a fost apoi cules din lac de mai multe ori de muncitorii din Botanică. Ar trebui și polițiștii locali să le facă observație celor care merg pe acolo cu role și cărucioare. Trebuie să înțeleagă toată lumea că este o situație temporară, de compromis, dar până nu se finalizează stadionul de atletism acei atleți nu au altă pistă în oraș unde să se antreneze“, a explicat Alina Ionescu.

Programul afişat pe panou a rezistat doar câteva zile
Programul afişat pe panou a rezistat doar câteva zile

În ce condiții se obțin medalii

Mircea Alexandrescu, antrenorul unor sportivi medaliați, a vorbit și el despre problemele întâmpinate în procesul de pregătire, dar și la antrenamentele din Grădina Botanică. „Ne antrenăm în Botanică, prin parcuri, dar e foarte greu. După-amiaza e nebunie în Botanică! Unii se ceartă cu noi că nu îi lăsăm să se plimbe. Poate era bine să se traseze două-trei culoare sau o linie pe mijloc. Nu avem unde să facem sărituri peste garduri, sărituri la groapă, este o groapă de nisip la FEFS vai de capul ei!, nu avem sector de aruncări. Lipsa unei piste regulamentare și a potecilor pe care le aveam prin Parcul «Romanescu» ne afectează în probele lungi. Toate aceste aspecte ne fac să obținem cu greu rezultate în probe lungi, probe tehnice și în procesul de selecție. Am aduce mai ușor copiii la atletism dacă am avea o sală. Noi îi cărăm cu taxiul la antrenament, iar iarna este greu să vii la antrenament în Botanică sau în parc, neavând vestiare unde să te schimbi. Mulți copii au răcit, ducându-se acasă uzi. Astfel este afectată și revenirea după efort. Nu mai vorbim de saună și masaj… Ar fi bine dacă s-ar turna tartan în acea sală mică de la Polivalentă. Acolo e linoleum și te poți antrena mai mult pentru probe scurte“, a explicat antrenorul. Alexandrescu le-a mulțumit soților Camelia şi Gabriel Muntean, profesori de educație fizică, care au contribuit la rezultatele bune. „Soții Muntean ne sprijină în procesul de selecție și chiar de pregătire, lucrând suplimentar cu copiii pe care-i avem. De asemenea, cel puțin pe mine, mă ajută în a-i consilia și motiva pe sportivi atunci când au probleme“, a adăugat Alexandrescu.

Antrenorul Mircea Alexandrescu alături de sportiva sa, Adina Băcanu, dublu medaliată la această competiţie
Antrenorul Mircea Alexandrescu alături de sportiva sa, Adina Băcanu, dublu medaliată la această competiţie

Brândușoiu: Mulți ne încurajează

Și Cătălin Brândușoiu a vorbit despre condițiile de pregătire și a spus că deși mulți craioveni îi împiedică pe atleți să alerge pe pista din Botanică, există multe persoane care îi încurajează. „Dincolo de cei care nu ne înțeleg și se ceartă cu antrenorii și sportivii, sunt și mulți părinți care admiră sportivii, ne susțin, de multe ori au solicitat să-și aducă copiii la atletism. Problema sunt adolescenții care se plimbă pe acolo ținânu-se de mână, mămicile cu cărucioare, cei cu biciclete. Și noi ne-am luat măsuri de precauție și suntem foarte atenți, responsabilitățile antrenorilor se dublează, mai ales că pista înconjoară o baltă. Avem nevoie de această pistă până se va face stadionul de atletism“, a spus directorul adjunct al LPS „Petrache Trișcu“.

Promisiune pentru panouri cu program

Întrebați ce statut are pista de tartan din Grădina Botanică, reprezentanții RAADPFL Craiova, instituție care se ocupă cu întreținerea acesteia, au spus că este strict pentru alergare și au promis că în scurt timp acolo vor fi montate panouri cu programul și regulamentul pistei. „Destinația pistei este pentru alergare, recreere în aer liber, în nici un caz plimbare cu cărucioare, biciclete, role sau cu câini, al căror acces este interzis. Până la elaborarea regulamentului de funcționare, la care se lucrează și va fi finalizat foarte curând și trecut prin Consiliul Local, noi am comandat niște panouri, pe care le vom monta în trei-patru zile pe marginea pistei. Vom face un program astfel încât toată lumea să fie mulțumită. După afișare, poliția poate aplica sancțiuni celor care nu înțeleg că menirea unei piste de atletism este de alergare“, a precizat ieri directorul RAADPFL, Aurelia Filip.

Celelalte Rezultate obţinute la campionatul naţional

La Campionatul Național rezervat copiilor 1, 2 și 3, aproape de podium au fost câțiva sportivi de la LPS „Petrache Trișcu“. Erik Tudor (600 m) – locul 5, Cătălina Grecu (200 m) și Cătălin Iordache (50 m) – ambii, locul 6. La copii 3, Radu Bogoi a ocupat locul 9 la biatlon, iar la categoria copii 1 ștafeta de băieți 4×1 tur a ocupat locul opt, iar Alexandru Fueru s-a clasat pe locul 11 la 60 m plat.
La competiție au mai participat: Andra Anghel, Mădălina Cănuț, Andrei Jianu, Selena Luță, Ștefania Salai, Cătălin Roșca, Gabriel Stăncioiu, Iurian Ghimpău, Bianca Fuiorea, Florica Darius, Răzvan Mitrache, Daria Rotaru. Ștafeta de 4×1 tur fete a ocupat locul 18. Antrenorii sportivilor sunt: Marian Neacșu, Eugenia Ene, Nicușor Bugiulescu și Mircea Alexandrescu.

Galerie foto:

17630067_1235841319864705_8653309698962907455_n

17634415_1235865766528927_5584494288026508589_n

17759945_1235841073198063_5654638141952098658_n

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS