Multiplul campion național și european Costel Torcea a reușit să obțină o nouă medalie în Spania, la Santa Susana, la Campionatele Europene de Culturism și Fitness, ignorând cei 52 de ani pe care îi are. Aceasta nu a mai fost de aur, ca în urmă cu doi ani, ci de bronz, dar este la fel de strălucitoare prin prisma concurenței acerbe și a pregătirii draconice.
„Am muncit un an pe brânci pentru această medalie de bronz de la Campionatele Europene. Poate că sunt persoane care cred că este puțin, dar eu sunt foarte mulțumit de acest rezultat. Toată pregătirea de un an, făcută și în condițiile unei accidentări foarte grave la umărul drept, a fost calculată astfel încât să prind forma maximă chiar înainte de concurs. Am vrut să-mi demonstrez mie ce pot, punând în practică o metodă la limita suportabilului. Credeți-mă că în momentul când am făcut-o public, inclusiv doctorul de la Centrul de Medicină Sportivă din București care mă monitorizează de 27 de ani a spus că sunt nebun. Simțeam că trebuia să o fac și nu conta locul. Am încercat o mică parte din această metodă pe elevii mei care au participat de curând la Campionatele Naționale și Balcanice și credeți-mă că stăteam la fiecare antrenament cu emoții. E un risc al fiecărui antrenor și sportiv“, a explicat sportivul și totodată conducătorul clubului Gladiator Gym Craiova, pentru GdS.
„A fost o competiție plină de surprize“
Costel Torcea a menționat că dificultatea competiției din Spania a fost din ce în ce mai mare.
„Nivelul competiției a crescut extraordinar de repede față de anii trecuți, când am luat și medalia de aur în Spania, în urmă cu doi ani. La experiența pe care o am nu-mi explic ce se întâmplă în acest sport de a cunoscut acest salt. Spre exemplu, Ioana Șulea, care anul trecut a fost campioană mondială și europeană la bikini +1,72 metri, nu a intrat în primele 15 anul acesta. Sau campionul european de anul trecut la categoria la care eu am luat locul patru, nu a intrat, de asemenea, în primi 15 la această ediție. A fost o competiție plină de surprize. Noi, românii, când ne întoarcem de la o competiție și nu obținem rezultatele dorite căutăm să învinovățim pe altii, dar eu nu am făcut-o până acum și nici de data asta nu aș vrea să o fac. Însă recunosc că am făcut o mare greșeală în pregătirea mea: am luat pașaportul românesc la mine! Cred că trebuia ceva din Vest, dar din nefericire nu am și mă mândresc cu cel pe care-l am“, a punctat Torcea.
Acesta a fost deranjat de atitudinea unora dintre elevii săi de la lotul național, care a făcut deplasarea la Campionatul European, el fiind și antrenor federal: „Lotul național a fost format în urma unor criterii de selecție care s-au bazat pe Campionatele Naționale la fiecare categorie de vârstă și greutate. Am căutat să aliniez la startul acestor Europene pe cei mai buni dintre cei buni. Am obținut cu lotul A patru medalii de bronz, două de argint și una de aur. Am mult de muncă la lotul național. Din nefericire, sunt primul antrenor federal din istoria culturismului românesc care trebuie să pun ordine într-o mare dezordine. Șansa mea este că președintele și conducerea Biroului Federal sunt alături de mine și mă susțin. În Spania am avut parte și de un eveniment neplăcut. Este vorba despre o sportivă de la Farul Constanța, club pentru care eu am ieșit de zece ori campion național și am adus patru medalii europene. E clubul meu de suflet. Am dat-o afară din viața sportivă pentru injurii la adresa tricolorului. Nu-i înțeleg pe acești tineri care vin la lotul național și se cred vedete. Le-am comunicat tuturor că aici ei sunt reprezentanții României, și nu vedete. Prefer să merg la Europene și Mondiale cu cinci sportivi și să iau o medalie, decât să merg cu 30, cum am avut acum, și printre ei să fie mulți iresponsabili și indisciplinați, cu ”bisericuțe” și ce a mai fost pe acolo. O să am grijă să pun totul la punct“.
Mondialele, obiectiv prioritar
Costel Torcea a afirmat că provocările nu se opresc aici, atât elevii săi, cât și el urmând să lupte pentru noi medalii până la finalul anului.
„Pentru mine, ca antrenor, urmează Campionatele Naționale de Seniori, unde micuțul meu club, Gladiator Gym, își dorește să poată să alinieze un grup mic de sportivi din motive financiare. Apoi vine Campionatul Mondial, în noiembrie, la Bistrița. Până atunci am foarte mult de alergat între Bistrița, Craiova și București, pentru organizarea și cantonamentele care urmează să le fac cu cei peste 50 de sportivi pe care îi voi avea la dispoziție cu secunzii mei. Ca sportiv, principalul obiectiv este să mă refac, să văd dacă reușesc să elimin întinderile și problemele musculare și să încerc să merg la Campionatele Mondiale cu aceeași formă pe care am prins-o la Europene“, a încheiat Costel Torcea.