4 C
Craiova
joi, 12 decembrie, 2024
Știri de ultima orăSportLuptătorii lui Silviu Obeanu au cucerit Europa

Luptătorii lui Silviu Obeanu au cucerit Europa

Antrenorul Silviu Obeanu alături de medaliaţii de la Clubul Wu Quan Li (Foto: Bogdan Grosu)
Antrenorul Silviu Obeanu alături de medaliaţii de la Clubul Wu Quan Li (Foto: Bogdan Grosu)

Sportivii de la clubul Wu Quan Li („Forța celor cinci pumni“) din Craiova s-au întors încărcați de medalii de la Campionatul European de Yong­chunquan, care a avut loc la Tbilisi, în Georgia. Cei șapte reprezentanți ai Băniei au obținut cinci medalii de aur, două de argint și trei de bronz. În total, România s-a prezentat în Georgia cu 13 sportivi, reușind să urce pe podium de 15 ori, dintre care de șapte ori pe cea mai înaltă treaptă. Dintre cele 12 țări europene participante la acest campionat european, echipa României s-a clasat pe locul doi, după Rusia.

Medaliații craioveni de la Europene au fost primiți miercuri seară în sala de antrenament a clubului Wu Quan Li cu șampanie, bomboane de ciocolată și multe aplauze din partea colegilor mai mici. Un moment emoționant, care a devenit o tradiție de ani buni la clubul din Bănie.

Sportivii medaliați au primit aplauze de la colegii lor (foto: Bogdan Grosu)
Sportivii medaliați au primit aplauze de la colegii lor (foto: Bogdan Grosu)
Sportivii au sărbătorit medaliile cucerite cu șampanie pentru copii (foto: Bogdan Grosu)
Sportivii au sărbătorit medaliile cucerite cu șampanie pentru copii (foto: Bogdan Grosu)

Sportivii Mara Georgia Alina Obeanu, Andreea Alexandra Maria Ignat, Phoebe-An Romee, Mihail Alexandru Iana, Paul Dumitru Solomonescu și Carolina Cristiana Solomonescu au muncit din greu pentru competiția din Georgia, iar eforturile le-au fost recompensate prin medaliile cucerite. Unele la fel de mari ca eforturile sportivilor. Chiar și antrenorul Silviu Obeanu, cel care conduce lotul național, a urcat pe podium de două ori, obținând aur și bronz la seniori (+40 de ani). A concurat accidentat și este modest când este întrebat despre rezultatele sale. Preferă să pună sportivii în prim-plan.

Medaliații de Tbilisi (foto: Bogdan Grosu)
Medaliații de Tbilisi (foto: Bogdan Grosu)

Georgienii nu aveau steagul României

După un cantonament de aproape o lună și jumătate la Craiova, sportivii din lotul național au plecat încrezători spre Tbilisi. Din bagaj nu le-a lipsit steagul tricolor, de care s-a dovedit că aveau mare nevoie pentru că au cucerit medalia de aur, iar organizatorii nu aveau drapelul ţării noastre. „Organizatorii puseseră drapelul Belgiei și când le-am zis că acela nu este steagul României ne-au cerut nouă un steag, pentru că nu erau pregătiți. Noi mereu avem, pentru că și-l pun sportivii pe umeri când urcă pe podium. Am renunțat la el, acum e tot în Georgia, pentru că după noi a venit lotul României de wushu, care concurează acum“, a explicat antrenorul Obeanu.

DSC_0287
În ceea ce privește rezultatele, Silviu Obeanu a spus că sunt unele bune. „Campionatul European s-a încheiat neașteptat de bine. Cum ne-am obișnuit din edițiile anterioare, am avut o «captură» foarte mare de medalii. Experiența din ediția anterioară ne-a fost de folos, sportivii au fost extrem de motivați și au avut performanță mai mare ca în 2015. Când sportivul tău urcă pe cea mai înaltă treaptă a podiumului și se intonează imnul, emoțiile sunt aceleași mereu. Lotul național este format la Craiova, cei mai mulți sunt sportivi din Craiova. Am mai avut și trei participanți din Baia Mare și trei din Sibiu.

DSC_0284

Rușii sunt cei mai tari, românii îi urmează

Sportivii români au participat la 49 de probe de exerciții libere cu mâna goală, arme și manechin de lemn, chi sao mâini lipicioase și luptă în sistem full-contact. Principalii adversari în lupta pentru aur sunt rușii, cei mai buni de pe continent la wushu. „S-a văzut o schimbare în calitatea tehnicilor practicate. Suntem a doua țară care luăm medalii la wing chun. Rușii sunt principalii adversari. Deocamdată, ei dau tonul în acest sport în Europa, fiind foarte aproape de China, de unde își iau informații și au stagii permanente cu maeștrii chinezi. Și noi avem anual aceste stagii. Eu am fost în China la un stagiu în 2008 și se vede acest stagiu, a început să dea roade“, a explicat antrenorul craiovean. Țări precum America sau Iran au apelat la chinezi pentru a fi în topul mondial în acest sport. „America are tot lotul național de wushu numai chinezi, noi nu am reușit să naturalizăm antrenori, care sunt foarte importanți. Sunt țări precum Iranul, care de zece ani are antrenor chinez și la tao, și la luptă, iar în ultimii cinci ani au numai campioni mondiali pe toate probele“, a mai explicat Silviu Obeanu.

DSC_0289

Sportivii craioveni au zeci de medalii în palmares

Andreea Maria Ignat a cucerit două medalii de aur și una de bronz în Georgia. Ea este obișnuită să urce pe podium la competiții europene. „Se putea și mai bine, dar sunt mulțumită. Am mai participat la două campionate europene de wing chun și am luat și acolo medalii de aur și de bronz. De aproape cinci ani practic acest sport și am 45 de medalii“, a spus craioveanca.
Colega sa, Phoebe-An Romee, a concurat în cinci probe și s-a întors cu o medalie de aur și una de argint. „Sunt la a treia participare la Europene. Medalia de aur cucerită acum este cea mai valoroasă pentru mine. Atârnă destul de greu cele două medalii la gât, dar merită. Wushu nu este un sport greu, dar trebuie să îți placă“, a spus luptătoarea care practică acest sport de aproape șase ani.
Și Paul Dumitru Solomonescu a urcat tot de două ori pe podium. A cucerit titlul european la luptă și bronz la duida, adică cu partener, alături de colegul său, Alexandru Mihai Iana. Paul ne-a mărturisit că antrenamentele intense dinainte de concurs au dat roade: „Ne-am antrenat șase zile din șapte, antrenamente intense de două-trei ore. Au fost foarte mari emoțiile, dar colegii ne-au ținut pumnii și au crezut în noi. Am foarte multe medalii, peste 15. Cea de aur de acum este cea mai importantă“. Pentru Alexandru Mihai Iana, wushu este un stil de viață. „Practic wushu de zece ani, de când antrenorii au venit în școli să ne cheme. Este un sport care merită practicat, iar pentru mine este un stil de viață. Pregătirea pentru un concurs durează în jur de o lună“, a explicat Alexandru.

DSC_0293
Asemenea multor colegi ai săi, Carolina Solomonescu are acasă vitrina plină de medalii. Acum a adăugat una de argint. „În 2015, la Europene am luat aurul, acum am luat argint. Am participat în patru probe. A fost destul de greu, deoarece au fost mulți concurenți. De aproape patru ani fac acest sport și am cam 20-25 de medalii“, a povestit adolescenta.

Mara Obeanu vrea să depășească performanțele surorii sale

Familia Obeanu trăieşte pentru acest sport. Silviu Obeanu este antrenor la clubul Wu Quan Li, iar soția sa, Carmen, are funcția de manager, dar este și arbitru european. Adriana, fiica cea mare, a fost multiplă medaliată la campionatul național, european și mondial, iar sora mai mică a Adrianei, Mara, îi calcă pe urme. În Georgia, Mara Obeanu a obținut aur și argint. „Am învățat să practic mult mai bine. A fost puțin greu. Rusoaicele nu sunt atât de bune pe cât credeam. Dacă îmi dau silința, pot să le întrec. Motivul pentru care vreau să iau cât mai multe medalii și să fiu cea mai bună este să o întrec pe sora mea“, spune Mara. „Ca și experiență competițională, Mara mai are puțin până să o ajungă pe Adriana. Dar ca și rezultate, Adriana a devenit campioană europeană la 20 de ani, iar Mara la 13. A echilibrat balanța din acest punct de vedere și cred că nu va fi dificil să egaleze și să depășească performanțele surorii sale“, a spus Silviu Obeanu. Militar de carieră, acesta și-a orientat toți elevii în această direcție, spre armată sau poliție. „Le creăm un drum și toți cei care sunt performeri în acest sport ajung să fie și în viață. Avem sportivi care după ce și-au încheiat activitatea și-au deschis cluburi“, a încheiat antrenorul de la Wu Quan Li Craiova.

DSC_0244

 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS