Echipa masculină de baschet gimnaziu a Colegiului Național „Frații Buzești“ din Craiova a cucerit medalia de bronz la Olimpiada gimnaziilor. Turneul final s-a desfășurat recent la Arad, cu participarea celor mai bune opt echipe din țară.
Jucătorii doljeni, pregătiți de profesoarele Ana Maria Szucs și Adela Burcea, au învins în finala mică a turneului formația gazdă, Colegiul Național „Ghiba Birtea“, cu scorul de 62-47. În semifinale, „buzeștenii“ au suferit o înfrângere categorică, cu scorul de 86-37, în disputa cu echipa Colegiului „Dragoș Vodă“ din Sighetul Marmației, formație care ulterior a devenit campioană. Echipa din Sighet este alcătuită din jucători de la CSS Sighet, formație care a ocupat locul șase în Campionatul Național U16, deși toți componenții formației sunt juniori U15. La maramureșeni evoluează Ciprian Albu, un jucător excelent, coșgheter la U16, un jucător care înscrie în medie 45 de puncte pe meci și care are și oferte din străinătate.
În grupă, la turneul final, craiovenii au început bine, câștigând lejer primele două jocuri. A fost 81-31 cu Focșani și 63-30 cu Iași. În finala grupei, Colegiul Național „Frații Buzești“ a întâlnit Școala Gimnazială nr. 49 din București și a fost învinsă la limită, cu scorul de 55-52. Și bucureștenii au avut un jucător de excepție, Ștefan Grasu, care măsoară 1,98 metri și cântărește 95 kg. Grasu este vicecampion național la U14, fiind coșgheterul competiției. În confruntarea cu bucureștenii, principalul pivot al echipei oltene, Rareș Iliescu, s-a accidentat în ultimul sfert la un duel cu uriașul Grasu și a fost nevoit să părăsească terenul.
„A fost o competiție foarte grea, acolo ajungând cele mai bune opt echipe din țară. Au fost două grupe relativ echilibrate. Băieții s-au luptat și au obținut medalie de bronz. Se putea și mai bine, adică în meciul cu Bucureștiul am pierdut la limită, s-a jucat pe muchie de cuțit. În finala mică, deși întâlneam echipa gazdă, jucătorii noștri și-au văzut de treabă, nu ne-a interesat arbitrajul, și au reușit să câștige. Unul dintre elevii noștrii, Licurici, a fost în cel mai bun cinci al turneului“, a spus profesoara Adela Burcea, pentru GdS.
Un craiovean, în echipa turneului
Lotul Colegiului Național „Frații Buzești“ cuprinde jucătorii: Robert Tănăsescu – căpitan, Rareș Iliescu, Marcel Băran, Florin Olaru, Robert Licurici, Călin Sbârlea (toți legitimați la BC Lions), Rareș Vașcu, Alexandru Velișcu, Alexandru Chițan, Vlad Ionescu – toți legitimați la CSS Craiova.
Formația din Bănie a câștigat mai întâi faza județeană, apoi a obținut trei victorii la faza zonală de la Râmnicu Vâlcea, calificându-se la turneul final de la Arad.
Fetele s-au clasat pe șapte, Ștefania Tudor – cea mai bună jucătoare
Și echipa feminină de gimnaziu a Colegiului Național „Frații Buzești“ s-a calificat la turneul final, desfășurat recent la Reghin, și s-a clasat pe locul șapte. Craiovencele, pregătite de Ana Maria Szucs, au nimerit într-o grupă foarte grea, nu s-au calificat în semifinale, iar în meciul pentru locuri de clasament au învins Constanța. „Am fost în cea mai groaznică grupă, cu Dej, Reghin și Alexandria. Cu Dej și Reghin am pierdut la foarte puține puncte diferență. Ne-am clasat pe locul patru și am întâlnit echipa de pe locul patru din cealaltă grupă, Constanța, pe care am învins-o. Majoritatea fetelor din echipa noastră sunt legitimate la CSS Craiova și antrenate de Daniel Vasile“, a spus profesoara Ana Maria Szucs. Chiar dacă formația olteană nu a urcat pe podium, jucătoarea Ștefania Tudor a fost desemnată cea mai bună baschetbalistă a turneului. Din lotul craiovean au mai făcut parte Alexandra Mecu, Elena Tudor, Teodora Birău, Nora Niță, Amelia Colhon, Iulia Decă, Daria Barbu, Gabriela Oprescu și Oana Cucu.
Gimnaziada este o competiție organizată de Comitetul Olimpic și Sportiv Român (COSR), la zece sporturi – baschet, badminton, volei, rugby tag, fotbal pe teren redus, handbal, oină, tenis de masă, tetratlon și șah. Partenere sunt Ministerul Educației Naționale și cele zece federații naționale ale sporturilor în competiție. Organizatorii oferă tuturor participanților ajunși în faza finală echipamente sportive (trening, tricou, încălțăminte sport, rucsac), dar și mingi de joc pentru toate echipele înscrise în competitie. La startul competiției s-au aflat elevi din clasele V-VIII de la peste 500 de școli din țară.