Fotbalistele românce sunt la mare căutare în Europa. La nici 16 ani împliniți, Genoveva Roșie, jucătoare la echipa Real Craiova și la naționala U17 a României, este foarte aproape de un transfer important, la clubul Atletico Madrid. Formația din capitala Spaniei, la care evoluează o româncă, Andreea Părăluță, a câștigat în premieră titlul național în acest sezon.
Genoveva Roșie a mai fost în luna ianuarie la teste în Spania, dar săptămâna viitoare va participa la probele oficiale pentru echipa de Under 17 a clubului madrilen. „Pe 13 iunie sunt probele. Am fost și în iarnă, pentru ca antrenorii să-și facă o părere, dar acum vor fi probe oficiale. Mi-am dorit de mică să evoluez în Spania, acolo unde este un nivel mult mai ridicat, iar acum am această ocazie de care vreau să profit. Mama a fost impresarul meu, să spun așa. Și-a dorit mult să ajung unde mi-am propus și mă susține. A luat legătura cu rude din Spania, iar ei m-au ajutat să ajung la Atletico“, a mărturisit tânăra jucătoare. La masculin, ea ține cu Real Madrid, dar la feminin acest club nu are încă echipă în competiții.
Antrenorul Pătrașcu o laudă
Sorin Pătrașcu, antrenorul echipei Real Craiova, este sigur că fotbalista din Bănie, care evoluează pe postul de mijlocaș și fundaș stânga, va trece fără probleme testele. „Sunt convins că va lua probele! Este o jucătoare extraordinară, cu calități deosebite, pe care au promovat-o încă din primul an la naționala Românei. Ne bucurăm că va ajunge la Atletico Madrid, la calitățile pe care le are. Este jucătoare de picior stâng, ceea ce se caută, are o tehnică individuală foarte bună, execută foarte bine fazele fixe și are inteligență în joc. Eu am trecut aceste calități ale ei într-o fișă care va ajunge la clubul spaniol, dar eu sunt sigur că ea a fost monitorizată în acest timp de staff-ul spaniol“, a spus Pătrașcu, în cadrul emisiunii „Repriza de Sud“, de la Alege TV.
S-a apucat de fotbal la 12 ani, dar nu a avut drept de joc
Genoveva Roșie, născută în Roșiorii de Vede (Teleorman), a fost pasionată de mică de fotbal, iar la 12 ani a decis să-l practice într-un cadru organizat. A primit acceptul familiei de a merge la un club dintr-un alt oraș și astfel a ajuns la Real Craiova, sub comanda lui Sorin Pătrașcu. Pe atunci era prea mică și nu avea drept de a evolua în meciuri oficiale. Juca în amicale, dar ardea de nerăbdare și număra lunile până va împlini 14 ani, vârsta minimă la care putea evolua în prima ligă, pentru că atunci nu exista campionat rezervat junioarelor.
„Părinții m-au susținut mereu. Mama a fost de acord să căutăm pe internet o echipă, într-un oraș care are și școală cu profil sportiv. Prin intermediul antrenorului Paul Răducan l-am cunoscut pe Sorin Pătrașcu. Colegii de la școală m-au primit bine. Eram singura fată din clasa mea în gimnaziu, dar nu era o problemă. Eu de mică mă înțeleg mai bine cu băieții. Și fetele de la echipă m-au integrat în colectivul lor. La început îmi părea rău că nu pot evolua în meciurile oficiale, dar apoi, când aveam drept de joc, domnul profesor mă lua în deplasări și mă bucuram, dar îmi era și puțin teamă“, își amintește tânăra fotbalistă.
La națională de la 12 ani
Pe atunci, echipa Real Craiova avea un lot foarte valoros, cu jucătoare de națională, și lua medalie aproape an de an. Micuța fotbalistă s-a integrat repede în lot. Mai mult, și-a arătat calitățile la turneele internaționale din Franța și Serbia, acolo unde a participat cu formația craioveană. „Munca, seriozitatea și disciplina sunt niște principii de care Genoveva a ținut cont încă de la venirea la Craiova. La 12 ani își dorea mult să joace în echipa mare, unde erau jucătoare cu o experiență extraordinară. A fost primită și iubită de fetele mari, a știut și cum să se facă iubită. Am luat-o la orice turneu internațional, fie că a fost Franța sau Serbia. Fetele au motivat-o. La 12 ani a fost cooptată în lotul național U15. Era cea mai mică de acolo, iar selecționerul Mirel Albon a fost foarte încântat“, a adăugat Sorin Pătrașcu.
În acest sezon, Real Craiova a avut echipe în trei competiții, junioare, Liga I și Superligă, iar Genoveva Roșie a evoluat la fiecare categorie.
În Superligă a evoluat în 14 partide și a marcat cinci goluri, dintre care două decisive, care au adus victoria echipei oltene.
După tur pe locul trei, la final – pe opt
În ceea ce privește parcursul echipei Real Craiova, care evoluează în Superligă, elevele lui Sorin Pătrașcu au încheiat campionatul pe locul opt din zece echipe, după ce la finalul turului erau pe locul trei. În iarnă, în lot au intervenit modificări importante, în sensul că unele jucătoare de bază s-au lăsat, altele au plecat în străinătate, iar antrenorul Pătrașcu și conducerea clubului s-au gândit că este momentul să promoveze tinere.
„Bilanțul ne nemulțumește, dar trecem printr-o transformare, în sensul că între tur și retur am întinerit lotul, avem un plan de perspectivă pe doi-trei ani. În iarnă, am renunțat la multe jucătoare experimentate, iar o parte au pus ghetele în cui. Am considerat că este momentul să tragem linie. Eram pe un loc destul de bun și împreună cu domnul președinte Fănel Văduva am decis că trebuie să dăm încredere jucătoarelor tinere. Au fost promovate de la Liga I la Superligă aproximativ zece jucătoare, dintre care șase sunt titulare de drept. Pe lângă Genoveva Roșie au mai făcut pasul spre Superligă Ana Maria Vlădulescu, Sonia Erceanu, Mădălina Dobre, Roxana Sorescu, Roberta Dimulescu, una dintre cele mai talentate la lotul național U15. Aveam ca obiectiv salvarea de la retrogradare și l-am îndeplinit“, a mai spus Pătrașcu. Real a încheiat sezonul cu 6 victorii și 12 înfrângeri și un golaveraj dezastruos: 26 de goluri marcate şi 74 primite.
Căpitanul Alina Peșu a pus ghetele-n cui
Lista cu fotbalistele care nu mai fac parte din lotul Realului începe chiar cu căpitanul Alina Peșu. „Alina a fost un model pentru colegele sale de echipă. Ea este profesor de educație fizică și sport, iar timpul nu-i permitea să participe și la antrenamente și meciuri. Este și arbitru de fotbal la liga a doua și a treia și avea program foarte încărcat“, a spus cu regret Sorin Pătrașcu.
Angrenate în mai multe competiții
Echipa Realului din Craiova, care a evoluat în Liga I, al doilea eșalon valoric, s-a clasat pe locul șase, din opt echipe, iar formația care reprezintă clubul craiovean în Campionatul junioarelor U17 va participa la sfârșitul acestei luni la turneul semifinal și final la Odorhei. Sorin Pătrașcu se laudă că doar Clujul, o adevărată fabrică de fotbaliste, și Odorheiu Secuiesc mai au echipe înscrise în toate cele trei competiții. La junioare și la Liga I, alături de Sorin Pătrașcu, de pregătirea fetelor se mai ocupă Dan Naicu și Sorin Popescu, care este și vicepreședintele clubului.
Jucătoarele din Bănie au evoluat cu succes și în competițiile școlare, pentru Liceul Tehnologic Auto. La ONSS, craiovencele s-au clasat pe locul patru, iar la Cupa „Coca Cola“ au luat medalie de argint, fiind învinse în finală de clujence.
Emisiunea Repriza de Sud, cu Genoveva Roșie și antrenorul Sorin Pătrașcu: